Всички ние имаме нужда от пълноценна храна и не по-малко важно е вечерята ни да е такава. Особено ако през деня не сте успели да се нахраните добре, хубаво е поне вечерята да бъде прясно сготвена и разбира се, вкусна. Затова ви предлагаме три интересни рецепти за здравословна вечеря, като всяка от тях може да се изпълни за 10 минути. От вас се иска само да си осигурите предварително продуктите и да вложите мааалко старание. Да започваме!
Вечеря 1: Леко пикантна леща - за любителите на варивата
Рецептата е за 4 порции.
Необходими продукти:
- 150 гр. леща, сварена и изцедена;
- 3 скилидки чесън;
- ½ лук нарязан;
- 1 голяма червена чушка, без семки и нарязана;
- 2 с.л. доматена паста;
- 1-2 с.л. кленов сироп;
- ½ ч.л. морска сол или повече според вашия вкус;
- 1 ч.л. пушен червен пишер;
- 1 ч.л. куркума;
- 1 ч.л. джинджифил, фино настърган;
- 1 ч.л. лют червен пипер;
- 2 с.л. лимонов сок;
- ¾ чаша свеж кориандър;
Инструкции за приготвяне:
В блендер или кухненски робот добавете чесъна, лука, чушката, доматеното пюре, кленовия сироп, морската сол, подправките, джинджифила и лимоновия сок. Смесете добре, след това опитайте да видите дали трябва да добавите нещо.
В голям тиган или тенджера при средно ниска температура добавете изцедената леща, пресен кориандър и соса. Разбъркайте, докато се смесят и нагреят докрай. Сервирайте с ориз, юфка или зеленчуци по избор.
Вечеря 2: Паста с кашу и босилек – пъстрота и красота
Рецептата е за 2 порции.
Необходими продукти:
- 250 гр. паста по избор – безглутенова, бонтемпо или друга;
- 2 шепи пресен босилек;
- ¼ ч.ч. сурово кашу;
- 2-3 скилидки чесън;
- ¼ ч.ч. мая;
- ¼ ч.ч. зехтин;
- 2 с.л. лимонов сок;
- 1/3 с.л. морска сол;
- ½ с.л. черен пипер.
Инструкции за приготвяне:
Добавете пастата в осолена вряла вода и гответе до ал денте състояние. С помощта на блендер или кухненски робот добавете чесън, 3 супени лъжици зехтин, кашу и черен пипер. Хомогенизирайте съставките.
Добавете хранителната мая и сол към това в блендера. Отново блендирайте, докато се смесят добре.
Добавете босилек и останалата част от маслиновото масло и блендирайте отново до готовност.
Сложете лимоновия сок. Изцедете и изплакнете вашата сварена паста, добавете обратно в тигана и смесете с кашу.
Може да се получи интересно, ако украсите с няколко резена авокадо.
Вечеря 3: Пълнени сладки картофи с грах и авокадо за сериозно гладни
Порциите са 2, като количествата може да се увеличат според това колко повече искате да получите.
Необходими продукти:
За сместа от грах и авокадо:
- 1 чаша зелен грах;
- 1 авокадо;
- 1-2 скилидки чесън, наситнен;
- 1/3 ч.ч. червен лук, наситнен;
- 1 с.л. зехтин;
- Морска сол, черен пипер на вкус.
За овкусяване на нахута:
- 1 консерва нахут, отцеден;
- 1 с.л. авокадово масло или зехтин;
- 1 скилидка чесън, смляна;
- ¼ ч.ч. червен лук, наситнен;
- 1 с.л. пушен пипер;
- ½ ч.л. кимион;
- ¼ ч.л. лют червен пипер;
- Чили на вкус.
За дресинга с тахини и кленов сироп:
- 4 с.л. тахини;
- 1 ½ с.л. лимонов сок;
- 1 скилидка чесън, смляна;
- 2 с.л. ябълков оцет;
- 1 с.л. зехтин;
- Сол и черен пипер на вкус.
Инструкции за приготвяне:
Направете дупки в сладките картофи и гответе в микровълнова фурна за около 4-7 минути, докато омекнат леко.
За нахута: В малка тенджера на средна температура добавете вашето масло от авокадо, чесън, лук и подправки и гответе за около 1-3 минути. След това добавете нахута и гответе за 5-10 минути, докато стане готов нахутът.
За сместа от грах и авокадо: в блендер добавете всички съставки и ги пригответе на режим пулс;
За дресинга: в средно голяма купа изсипете всички продукти и просто разбъркайте, докато се уеднаквят.
Вземете картофите, разрежете ги на две равни части и поставете първо сместа от грах и авокадо, след тях нахута и накрая добавете дресинга. Може да се сервира с други зеленчуци по избор.
Вечеря 4: Изумително вкусна сьомга с рукола и салата с авокадо
Рибата е задължителна част от пълноценното хранене. Поне веднъж седмично тя трябва да присъства на вашата трапеза. Затова ви предоставяме тази чудесна рецепта.
Необходими продукти:
- 150-200 гр. филе от сьомга, най-добре дива;
- Хималайска сол и прясно смлян черен пипер;
- 1/3 ч.ч. + 3 с.л. екстра върджин зехтин;
- 4 чаши бейби рукола;
- 2 с.л. свеж лимонов сок;
- Настърган просоциано – за сервиране;
- 1 зряло авокадо от сорт Хас, нарязан на малки кубчета;
Инструкции за приготвяне:
Сложете филетата от сьомга между няколко парчета хартия за печене или кухненска хартия. Посолете от всички страни със сол и черен пипер.
Загрейте 1/3 чаша масло в голяма тиган от неръждаема стомана при средно висока температура. Сложете рибата със страната, на която е кожата. След това намалете топлината до средно ниска.
С леко натискане на филетата за около 5-6 минути трябва да е готово. Ако кожата окаже съпротивление, когато опитате да вдигнете с шпатула, оставете рибата да се готви, докато стане готова за изваждане.
Междувременно, в голяма купа смесете рукола, лимонов сок, останалите 3 супени лъжици зехтин и авокадо. Подправете със сол и черен пипер и добавете настърганото сирене.
Обърнете сьомгата и гответе на другата страна за минута. След това проверете дали е достигната температура 49-55 °C. За да установите това ще ви трябва специален термометър, с който да измерите в най-дебелата част на рибата.
Поставете сьомгата да се отцеди за малко върху хартия, добавете салата в чиниите, покрийте със сьомга и сервирайте.