Рецепти за палачинки – оригинални, нестандартни и класически

0
196

Кокосови, с мюсли, бананови, класически, кръгли, дори триъгълни и окъпани в течен шоколад, гарнирани с горски плодове… Представихте ли си вече близката неделя, в която се радвате на аромата на палачинки у дома? И може да  им се радвате още повече с най-лесните рецепти за палачинки, които ще ви разкрием днес.

Стъпвайте смело към перфектните палачинки – тънкости и правила за приготвяне

Може да сте от хората, които правят перфектни палачинки по свой начин, добавяйки чаша вода или пък използвайки прясно мляко. Но има и едни други хора, които мечтаят да са като вас и да знаят точните пропорции. А може би искат да знаят как да не залепят палачинките за тигана, докато ги приготвят.

В класическите рецепти за палачинки се срещат няколко основни съставки, които са задължителни, за да се получат крехки, но вкусни палачинки. Ето кои са правилните продукти за класически палачинки:

Захарта и яйцата се разбиват в купа с помощта на миксер. Ако нямате такъв, пробвайте по класическия начин – с вилица. Към тях добавяте водата, както и брашното, което пресявате постепенно. Накрая е ред на млякото и солта, след което разбърквате хубаво.

Ако разполагате със специален вид плосък тиган за палачинки ще постигнете търсения ефект. Ако ли не – използвайте обикновен тиган, който да не е много дълбок и да не е уок. Загрявате и намазвате с маслото, което трябва да е не по-голямо от грахово зрънце. Вземате черпак, по-подходящ е малкият размер, и изсипвате съдържанието му, като го разпределите равномерно. Когато страната на палачинката се отлепи е време да я обърнете.

За тези, които не харесват сладко имаме и солени рецепти за палачинки. Те също стават много лесно и са с малко необходими продукти:

Получават се доста плътни и могат да се обръщат без проблем, а ако сместа ви е прекалено гъста може да добавите повече вода.

Рецепти за палачинки с овес се срещат все по-често из блоговете за храна и не е случайно. Овесът е хранителен, пълноценен  за сутрешна закуска и подходящ за диетичен режим. Ето и съставките:

  • 1 или 2 яйца
  • 3 с.л. овесени ядки, за предпочитане фини
  • Сода бикарбонат – съвсем малко
  • Хималайска сол на вкус

Всички съставки се добавят в показания ред, като може да заложите на повече сода, ако искате по-пухкава палачинка. Получената смес се пече на незалепващ тиган и е готова за сервиране. Страхотен тандем са тези палачинки със сирене или мед, както и с кленов сироп.

Колекция от рецепти за палачинки, които ще ви обезоръжат

Започваме нескромно с нахутени палачинки, които лесно ще ви станат любими. За тях ви трябват:

  • 1 зрял банан
  • 2 яйца
  • 100 мл вода
  • Ванилия
  • 1 ч.ч. овесени трици
  • 3 с.л. нахутено брашно
  • 1 с.л. кокосово масло

Стават също толкова пухкави и е нужно само да смесите всички съставки, след което да изпечете на тиган. Консумирайте с банан, мед, горски плодове или чисти.

Сред по-модерните рецепти за палачинки са палачинките със суперхрани. При тях се добавят ленено семе (смляно), чиа семена, годжи бери или други суперхрани по избор. Другите продукти са:

  • 2 яйца
  • 1 зрял банан
  • ½ ч.ч. овесени трици
  • ½ ч.л. канела
  • Масло за тигана – кокосово, гхи
  • Пресни плодове или замразени
  • Суперхрани по избор

Първо намачквате банана и прибавяте яйцата, на отделно място смилате овеса до състояние на брашно и го прехвърляте към първата смес. Сега е момента да сложите канелата и другите продукти, докато загрява тигана и му сложите кокосово масло. След това е време за плодовете, ако имате такива и след минута обръщате палачинката.

Кокосовите палачинки са на ред – изненадващо вкусни и бързи за приготвяне. Ако не ви харесва текстурата на кокосовото брашно може да го замените с нахутено, но все пак сега ще ви дадем рецепта за кокосови палачинки. Продукти:

  • 2 яйца
  • 50 мл кокосово мляко
  • 3 с.л. кокосово брашно
  • Канела
  • Гарнитурата е по избор

Всички съставки се блендират и започвате да печете кокосовите си палачинки веднага. За гарнитура ви предлагаме мед, кленов сироп, боровинки, ягоди.

Много харесвани са различните бананови рецепти за палачинки, които се получават супер пухкави. А могат да бъдат и безглутенови!

Бананови палачинки без яйца? За заместител на яйцата може да използвате чиа, която предварително сте накиснали в ядково мляко за 15 минути.

Важно е да подготвите тигана си с лъжичка кокосово масло, което да разстелите равномерно в тигана. И е време за екшън! Продуктите са:

Не забравяйте кокосовото масло, за да не залепват палачинките ви. Блендирайте всичко и оформете палачинка с диаметър не повече от 5 см. Печете ги на средно силна степен с обръщане.

За финал искаме да ви изненадаме с най-сладката от новите ни рецепти за палачинки идея. Шоколадови палачинки с банан!

Продуктите са за 6 до 8 палачинки, като ви трябват още:

  • 150 гр банан
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 гр тъмен шоколад
  • 10 гр кокосово масло
  • 4 с.л. какао на прах
  • 15 гр царевично нишесте
  • 3 белтъка и 1 яйце
  • Сол

Към прясното мляко се добавят бананът и солта, като трябва да изчакате да се стопли млякото на котлон. След това добавяте шоколада и маслото и разбърквате, за да се смесят и разтопят всички съставки. В отделна купа смесвате нишестето с какаото, яйцето и белтъците, след което разбърквате. Финалната стъпка е да се изсипе шоколадовата смес с постоянно разбъркване и полученото трябва да престои за час. След това може да изпържите страхотните палачинки с помощта на кокосово масло.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име