На фестивала „Мисия Здраве” демонстрирах 3 рецепти на щанда на Lifestore.bg, ползвайки техни страхотни веган и
безглутенови продукти. Благодаря на всички, които дойдоха, за интереса и вниманието.
Избрах рецепти, които да са лесни и бързи, за да можем без усиля да си приготвим нещо полезно и да имаме повече време да се забавляваме навън. Същевременно да постигнем вкус, който много да ни радва – било за пикник, за предястие или за специален повод.
Рецепта с Бяло натурално сирене:
- 200 гр. (една малка опаковка) бяло натурално сирене “Violife”
- 1 - 2 ч.л. зехтин (по желание)
- 5 маслини (без костилки) нарязани на дребно
- 20 гр. (2 с.л.) шам фъстък, белен и счукан на дребно
- ½ бр. червена чушка
- 1 ч.л. семена ким
- 2 ч.л. сух босилек
На сух, добре нагорещен тиган, загрейте семената ким като разбърквате непрекъснато, за да не загорят. След няколко минути, като започнат да пускат аромат, преместете в купичка да изстинат.
В голяма купа, с помощта на вилица, намачкайте сиренето и зехтина,(ако ползвате) докато няма буци. Добавете останалите съставки и ги разбъркайте, докато се смесят добре.
Поднесете ги с крекери от чия или киноа на “Orgran” и поръсете с дресинг. По желание, гарнирайте с още зеленчуци за допълнителна ароматна нотка.
Трайност: 2 дни добре покрити в хладилник
Рецепта за Ароматен Сух Таратор с Крем Сирене:
- 200 гр. (една опаковка) натурално крем сирене “Violife”
- 1 - 2 ч.л. зехтин (по желание)
- ½ връзка пресен копър, накълцан на ситно
- 1 бр. пресен лук нарязан на малки колелца
- 1 бр. малка краставица, нарязана на малки кубчета
В голяма купа, с помощта на вилица, намачкайте сиренето и зехтина, (ако ползвате) докато стане гладък крем. Добавете останалите съставки една по една, последна краставицата, за да не се смачкат и ги разбъркайте, докато се смесят добре.
Поднесете ги с крекери от чия или киноа на “Orgran”, поръсете с дресинг за допълнителна нотка аромати и по желание, аранжирайте отгоре още резенчета краставица, репичка и копър.
Трайност: 2 дни добре покрит в хладилник
Дресинг Горчичен с Магданоз
- 2 с.л. ябълков оцет
- 6 с.л. зехтин
- ½ ч.л. дижонска горчица
- ½ връзка магданоз, накълцан на дребно
Първо разбийте горчицата с оцета, с помощта на лъжичка, в купа или буркан. После добавете останалото и добре разбъркайте.
Подхожда към различни хапки, салати, ориз, печени зеленчуци и др.
Трайност: 4 дни добре затворен в хладилник