Рецепта за Шарени Солени Палачинки с готова смес и авокадо разядка

198
Рецепта за палачинки

На много места по света палачинките са любими и навсякъде си имат различни версии и рецепти. Френският тип палачинки, най–сходен с нашите, е може би най–популярният.

Преди време посетих невероятен френски ресторант, където предлагаха основно палачинки, солени и сладки. Палачинките бяха от елда, по стара рецепта на основателите на заведението от средата на 50-те години.

Въпреки, че обожавам сладки неща, що се отнася за палачинки, ги предпочитам солени. Какво по-лесно от това да се комбинират с авокадо. Реших да експериментирам с готова смес за палачинки от елда на Оргран и различни натурални оцветители, за да стане ястието по–весело.

Най–добре се получи като комбинация на вкус и цвят (за моя изненада) активният въглен, а също и куркумата. Зелените не станаха особено интересни, но на вкус бяха добре.

Смес Палачинки ( 8 – 10 бр.)

  • ½ пакет готова смес за палачинки елда на Оргран (190 гр.)
  • 230 мл. вода
  • 30 мл. растително олио (зехтин)
  • Заместител на яйца Оргран 1, 5 с.л. разтворен в 3 с.л. вода (по избор)
  • Щипка сол
  • За оцветяване: ½ ч.л. куркума, 1/3 ч.л. спирулина или коприва на прах, 1/3 ч.л. активен въглен, ½ ч.л. червен пипер

В дълбока купа разбийте готовата смес на Оргран, заедно с водата, олиото, яйчния заместител (ако ползвате) и щипка сол. Загрейте тиган с малко мазнина (кокосово масло) и сипете желаното количество. Печете на средно висока температура от двете страни до златисто, около 1 мин. Недейте да запичате прекалено, защото палачинката може да стане твърда.

Ако искате да оцветявате, разделете количеството от сместа в отделни купи и разбъркайте избрания оцветител. После пригответе палачинката според инструкциите горе.

Авокадо разядка

  • 2 добре узрели авокадо
  • 2 с.л. лимонов сок или ябълков оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ ч.л. кориандър на прах
  • ½ ч.л. червен пипер
  • 1/3 ч.л. лют пипер (по избор)
  • Сол и пипер на вкус
  • 2 бр пресен лук на колелца
  • 2 скилидки чесън на ситно
  • 5 – 6 бр. сушени домати, хидрирани в топла вода за 1 час
  • 1 с.л. магданоз на ситно

В купа намачкайте авокадото със сухите подправки, зехтина и лимоновия сок и ги разбъркайте заедно до желаната консистенция. Накрая добавете останалите съставки и разбъркайте всичко.

Най–добре да консумирате и двете незабавно.

Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име