Рецепта за Шарени Солени Палачинки с готова смес и авокадо разядка
Рецепта за Шарени Солени Палачинки с готова смес и авокадо разядка
На много места по света палачинките са любими и навсякъде си имат различни версии и рецепти. Френският тип палачинки, най–сходен с нашите, е може би най–популярният.
Преди време посетих невероятен френски ресторант, където предлагаха основно палачинки, солени и сладки. Палачинките бяха от елда, по стара рецепта на основателите на заведението от средата на 50-те години.
Въпреки, че обожавам сладки неща, що се отнася за палачинки, ги предпочитам солени. Какво по-лесно от това да се комбинират с авокадо. Реших да експериментирам с готова смес за палачинки от елда на Оргран и различни натурални оцветители, за да стане ястието по–весело.
Най–добре се получи като комбинация на вкус и цвят (за моя изненада) активният въглен, а също и куркумата. Зелените не станаха особено интересни, но на вкус бяха добре.
Заместител на яйца Оргран 1, 5 с.л. разтворен в 3 с.л. вода (по избор)
Щипка сол
За оцветяване: ½ ч.л. куркума, 1/3 ч.л. спирулина или коприва на прах, 1/3 ч.л. активен въглен, ½ ч.л. червен пипер
В дълбока купа разбийте готовата смес на Оргран, заедно с водата, олиото, яйчния заместител (ако ползвате) и щипка сол. Загрейте тиган с малко мазнина (кокосово масло) и сипете желаното количество. Печете на средно висока температура от двете страни до златисто, около 1 мин. Недейте да запичате прекалено, защото палачинката може да стане твърда.
Ако искате да оцветявате, разделете количеството от сместа в отделни купи и разбъркайте избрания оцветител. После пригответе палачинката според инструкциите горе.
Авокадо разядка
2 добре узрели авокадо
2 с.л. лимонов сок или ябълков оцет
2 с.л. зехтин
½ ч.л. кориандър на прах
½ ч.л. червен пипер
1/3 ч.л. лют пипер (по избор)
Сол и пипер на вкус
2 бр пресен лук на колелца
2 скилидки чесън на ситно
5 – 6 бр. сушени домати, хидрирани в топла вода за 1 час
1 с.л. магданоз на ситно
В купа намачкайте авокадото със сухите подправки, зехтина и лимоновия сок и ги разбъркайте заедно до желаната консистенция. Накрая добавете останалите съставки и разбъркайте всичко.
Най–добре да консумирате и двете незабавно.