Рецепта за италиански козунак

0
593

С наближаването на Великденските празници, предлагаме ви тази интересна рецепта за направата на италиански козунак.

Предварителна информация:

Тестото се нуждае от втасване веднъж за около 1,5 часа и втори път за около 35 мин. Завит в хартия за печене, козунакът ще остане мек за около 2-3 дни. През това време яйцата трябва да държите в хладилник, като ги връщате на местата преди сервиране.

Съставки за пръстен с 50 см. диаметър:

Начин на приготвяне:

Смесете маята и млякото в средна купа и оставете сместа за няколко минути докато се разтвори маята. Междувременно използвайте малко от маслото, за да намазните дълбока gluten_free-maia-125gстъклена купа. В същата купа смесете маслото със захарта, жълтъците и лимоновия сок. Разбъркайте с миксер на средна скорост, докато се получи кремообразна смес. Прибавете 5 чаши (750 гр.) от брашното, солта и млечната смес. Разбъркайте докато стане меко тесто.

Поръсете половин чаша брашно по чиста повърхност, на която да месите тестото до образуване на гладка и еластична топка. Покрийте тестото с пластично фолио и оставете да втасва на топло място за около 1,5 часа или докато удвои обемът си.

Отвийте тестото и го оставете на чиста повърхност. Поръсете го с останалото брашно (половин ч. ч.) и месете, докато то се абсорбира в тестото, а след това разделете тестото на 3 равни топки. От всяка топка оформете въже с дължина около 50 см.

Оплетете трите въженца в плитка и ги оформете в кръг, а след това поставете несварени яйца в още неизпечения козунак. Броят им зависи от Вашия вкус. Преместете пръстена в тава положена хартия за печене. Покрийте тестото и оставете на топло място да втасва за около 35 минути или докато удвои обемът си. Междувременно загрейте фурната до 190С.

Открийте пръстена и го намажете с предварително приготвения белтък, като трябва да избягвате поставените яйца. bezglutenovo-brashno-tip_405Печете за около 35 минути или докато се козунака придобие дълбок златист цвят. Изкарайте козунака и го оставете да изстине напълно.

Ако желаете, може да намажете козунака със захарен сироп и да го поръсите с шарените пръчици.

За да си направите сироп, трябва да смесите половин чаена чаша захар със същото количество вода. Оставете сместа на среден огън и бъркайте докато се разтвори захарта. След това оставете сиропа на слаб огън за около 5 минути, а след това отстранете и оставете да изстине напълно.

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име