• Вход
  • Регистрация

Какво да сготвим за новогодишната нощ - 5 оригинални рецепти за перфектна вечер

Ако трябва да сме съвсем честни, може би точно на Нова година имате пълното право да хапвате каквото искате. Пред вас стои цялата следваща година, за да продължите както през старата или да изпробвате вечно отлаганата диета. Всъщност събитието Нова година обикновено не е просто ден от календара, а повод за преосмисляне на изминалите 365 дни, поставяне на нови цели „от утре“ и заслужено празненство.

Една част от хората предпочитат да празнуват на заведение и да разнообразят ежедневната си програма. Симпатизираме им – така си спестяват готвенето, миенето и всички придружаващи дейности в кухнята. Но има и такива хора, които избират вкуса на домашно приготвената храна и удобството на домашната трапеза.

Симпатизираме много и на тях, затова решихме да ви поднесем една специална селекция от рецепти, които са подходящи за новогодишната нощ у дома.

Пуйка за Нова година

В зависимост от това за колко човека ще приготвяте пуйка трябва да съобразите размера ѝ. Ето и ориентировъчни параметри:

  • 1-2.5 кг. – 4-6 порции;
  • 3 кг. – 6-7 порции;
  • 3.5 кг. – 7-8 порции;
  • 4-4.5 кг. – 8-10 порции и така нататък.

Преди да пристъпите към готвенето трябва да оставите пуйката на стайна температура, тъй като преди това е била замразена. Овкусяването и почистването са изцяло ваша преценка, като базово ще ви трябват една пуйка около 5 килограма (достатъчна за 8 човека или 8 порции), 50 гр. масло и подправки на вкус.

Загрейте фурната до 180°С и намажете пуйката с маслото, добавете подправките, както и сол и пипер. Поставете в тава за печене с гърдите сочещи нагоре и запечете за 40 минути за първите 4 килограма, а след това 45 минути за всеки килограм повече. Най-добре е да следите температурата с дигитален термометър, като трябва да стигне 60-70°С.

След като измине това време отстранете я от фурната и оставете за 30-40 минути. Идеята е пуйката да поеме всички сосове и подправки, останали след печенето.

Забележка: ако готвите пълнена пуйка претеглете я с продуктите и тогава изберете време за готвене. В най-общия случай, за 4-килограмова пуйка трябват по 20 минути/килограм тегло или 80 минути плюс още 90 минути – общо почти 3 часа.

За да установите дали пуйката се е сготвила добре, то трябва вътрешната температура да е достигнала 70°С. Ако не разполагате с модерен термометър, класическият начин за тестване е да наместите лъжица под краката на пуйката, така че тя да пробие кожата (или да използвате шиш) и да проверите соковете, които се събират в лъжицата. Соковете трябва да са бледо златисти и чисти; ако има следи от кръв, върнете я във фурната отново.

Плънката може да се състои от лук, моркови, ориз, гъби, праз и други продукти.

Може допълнително да използвате фолио, като го премахнете около час преди да отстраните от фурната.

Панирано авокадо със сос от лайм

Ако харесвате авокадо не само на салата, то тази рецепта ще ви допадне. Тук то ще претърпи метаморфоза подобно на пържените картофи, така че ѝ се насладете.

Необходими продукти:

  • 4 с.л. масло от рапица;
  • 2 чаши галета панко;
  • 1 ½ ч.л. чили на прах;
  • Сол;
  • Прясно смлян черен пипер;
  • 2/3 чаша айрян;
  • 1 голямо яйце;
  • 2/3 чаша брашно за всякакви цели;
  • 3 броя авокадо, всяко нарязано на 6 парчета;

За соса:

  • ¾ чаша майонеза;
  • 2 фино нарязани чушки чипотле;
  • 2 ч.л. кора от лайм;
  • 1 ½ с.л. сок от лайм;
  • ½ ч.л. чили на прах;
  • Сол;
  • Черен пипер.

Загрейте фурната до 200°С. Поставете голям лист хартия за печене в тава с 1 супена лъжица масло. Сложете галета, чили на прах и останалите 3 супени лъжици масло в плитка купа, докато се смесят. Подправя се със сол и черен пипер. Разбийте заедно айряна и яйцето в отделна купа и поставете брашното в трета купа.

Овкусете авокадото със сол и пипер. Овкусявайте всяко по отделно, след това в брашното, след това в приготвената смес по-рано и накрая в галетата. Наредете ги в тавата за печене върху хартията и печете за около 28-32 минути. Може допълнително да посолите или да добавите пипер.

За да приготвите соса, трябва да разбъркате майонезата, чипотлетата, продуктите лайм и чилито на прах. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Готови сте да сервирате и да се насладите на това екзотично бързо ястие!

Шарена салата с грах, моркови и домати за Нова година

Бонус съвет: може да я приготвите още на обяд, за да имате повече време за останалите ястия или за някоя друга допълнителна чаша вино.

Салатата е красива и шарена, както и пълноценна от гледна точка на съставки. Като вкусна гарнитура за други ястия, тя съдържа основно зеленчуци.

Продукти за 8 порции:

  • Чаша зехтин;
  • 2 ½ с.л. ябълков оцет;
  • 1 с.л. пикантна кафява горчица;
  • 2 ч.л. жълт лук;
  • ½ ч.л. сол;
  • ½ ч.л. прясно смлян пипер;
  • 2 ч.л. мед;
  • 2 консерви грах;
  • 1 брой чушка – жълта;
  • 1 голям домат;
  • 4 тънки стебла целина;
  • 2-3 моркова;
  • 2 с.л. накълцан магданоз.

Разбийте зехтина, оцета, горчицата, лука, солта, пипера и меда в голяма купа; добавете граха, чушката, домата, целината, морковите и магданоза. Внимателно разбъркайте, за да смесите добре. Покрийте и поставете в хладилник до 24 часа преди сервиране.

Свинско филе с портокалова глазура

Някои хора казват, че това е една от най-впечатляващите рецепти за свинско месо. Особено за вечеря, то е много подходящо, ако сте любители на специално приготвеното месо с характерна коричка и вкус.

Продукти за 10 порции (резена филе):

  • 1 с.л. сол;
  • 1 скилидка чесън, много ситно накълцана;
  • 2-3 листа прясна мащерка или 1/3 лъжица сушена мащерка;
  • ¼ ч.л. смлян джинджифил;
  • ¼ ч.л. пипер;
  • Обезкостено свинско филе – около 2.5 кг.

Заливка:

  • 1 ч.ч. сок от портокал;
  • ¼ ч.ч. кафява захар;
  • 1 с.л. дижонска горчица;
  • 1/3 ч.ч. студена вода;
  • 1 с.л. царевично нишесте.

Загрейте фурната до 350°С, смесете първите 5 съставки и ги нанесете върху месото. Поставете с намазаната нагоре страна в плитка тава за печене, като оставите да се пече за 1 час без да го покривате.

През това време, в тиган на среден огън, добавете портокаловия сок, кафявата захар и горчицата. В малка купа смесете вода и нишесте до хомогенност. Добавете ги в тигана, кипнете и оставете за 2 минути.

Отделете 1 чаша от заливката за сервиране, а останалото излейте върху месото.

Печете, докато температурата стане 145°С, 20-40 минути повече. След като е готово оставете да се охлади за около 10 минути и може да го разрежете. Не забравяйте да сервирате леко затоплен и с допълнителната глазура.

Десерти за посрещане на Нова година

Решихме, че няма как да минем без нещо сладко на такъв хубав повод. Споделяме ви едни от най-харесваните ни веган рецепти за десерти:

Веган суров чийзкейк с горски плодове

Сурови веган шоколадови трюфели

Мини бананови торти с глазура [веган, без глутен]

Трюфели от кайсия и орехи – Orgran

Не забравяйте да приготвите и най-обичаното ястие за новогодишната трапеза - баница с късмети. Отварянето на късметите е едно от най-забавните неща и е неизменна част от магията на Нова година.

С пожелание за весело и незабравимо посрещане на новата година!

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
31/12/2018 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!