Рецепта за фалафел

0
405
Рецепта за фалафел

С първите дюнаржиници се появи и фалафелът и първата по родът си бърза храна у нас. Още преди Макдоналдс да дойде и да се разпростре. Фалафелът всъщност е улична бърза храна още от времето на фараоните и е популярна по цял свят. Много от големите майстори на фалафел пазят тайна рецептата за техният микс.

Аз много обичам фалафел обвит в питка с доста чеснов сос. Пробвала съм много рецепти и начини да правя фалафел. Реших да пробвам с готов безглутенов микс на Оргран и освен че стана за по малко от 30 мин общо се и получи доста вкусно и хрупкаво. Съставът им е от жълт грах, който се използва за подобни рецепти в Индия, подправки и лук.

Комбинирах го с чеснов таханов сос, както го хапват на някои места в близкият изток.

За фалафелите: пригответе ги според инструкциите. От една кутия излизат около 12 бр. Най – добре е да се консумират на същият ден, иначе стават сухи.

Фалафел

Рецепта за чеснов таханов сос

  • 3 – 4 скилидки чесън счукан на ситно
  • 2 с.л. тахан
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. сол
  • 40 мл вода (или повече)

Всички съставки се разбъркват добре в купа. Ако е необходимо добавете още вода докато постигнете необходимата консистенция. Различните тахани са различно течни. Нагласете според вкуса.

Да се съхранява в хладилник до 1 седмица.

Предишна статияКани и системи за пречистване на вода у дома – нови предложения
Следваща статияНатурална козметика Earth Tu Face и Logona за лице, коса и тяло
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име