Растителни млечни продукти за всеки вкус

0
651
Rastitelni_mlechni_produkti

Ако си имате любимото сиренце за закуска с филийка хляб и обичате топло мляко с мед и канела или просто си добавяте мляко в кафето, тази статия е специално за вас. Фокусът обаче ще бъде върху алтернативните растителни млечни продукти, тъй като все повече хора срещат проблеми с казеина в млякото и изпитват алергия към него.

Дали млякото и млечните продукти са толкова полезни, колкото много хора смятат? И защо голяма част от хората страдат от лактозна непоносимост или алергия към млечни продукти и какво може да консумират в такъв случай?

На тези и още важни въпроси ще отговорим в настоящaта публикация, посветена на месец без мляко в Lifestore.bg.

Проблеми с усвояването и консумацията на мляко и млечни продукти

Раждаме се и едно от най-важните неща за нас автоматично става майчината кърма. Всъщност няма бозайник на планетата, който да консумира млякото на друг вид бозайник, а хората правят точно това.

Същевременно на човека му липсват съответните биологични меганизми за пълноценно разграждане на млечния белтък след кърмаческа възраст. И не само – нямаме такива механизми за разграждане на млечния белтък от млякото на друг биологичен вид.

Какво ще рече това?

Белтъкът следва да се разгради до аминокиселини, което е възможно при наличието на определени условия. Доброто количество белтъчини е предпоставка за здрава мускулатура, бързо укрепване на костната система и структура, но при човека има по-важен орган и това е мозъкът.

Той обаче не се храни с белтъци, а с мазнини.

А когато спрем да синтезираме лактаза, която служи за усвояване на млечната захар, може да се появят проблеми с консумацията на млечни храни.

Можем да разграничим няколко вида нетолерантност към млечни продукти като:

  • Алергия към мляко – основно е предизвикана от суроватка или казеин
  • Млечна непоносимост – към някой от протеините в млякото
  • Лактозна непоносимост – към млечната захар в млякото (около 70 % от населението в света има такава непоносимост)

И при всеки един от тези три варианта хората се изправят пред въпроса:

Как да продължа с храненето, ако не искам да изключа тези храни от менюто си?

А отговорът е съвсем близо и все повече хора го знаят.

Благодарение на алтернативните растителни млечни продукти е възможно да си хапвате отново сирене, кашкавал и дори мляко, но не от животински източници.

Видове растителни млечни продукти

След като сте установили, че имате нетолерантност към млечни продукти (чрез ДНК тест, кръвен тест или друг метод), може да включите в храненето си растителни млечни продукти като:

Използването на растителни източници за направа на растителни млечни продукти е задължително. По този начин се произвеждат чисти от лактоза и казеин растителни млечни продукти, които не съдържат мляко, глутен, палмово масло и други вредни съставки.

Кашкавалите, например, са още по-разнообразни от традиционните продукти в магазинната мрежа. Има различни вкусове и вариации – пушен, с билки, с вкус на чедър, моцарела и още много.

Млеката са също толкова разнообразни, тъй като това е една от най-предпочитаните групи растителни млечни продукти. Овесено, бадемово, оризово, соево, конопено мляко са само част от над 30 вида растителни млека. Задължително трябва да пробвате и по-екзотичните комбинации като бадем и ванилия, кокос и бадем, кокос и шоколад и други подобни.

Добавени към любимото кафе или към купичка овесени ядки и дори към смути, растителните млека са най-добрият веган избор, който може да направите.

В подкатегорията Сирена също ще останете изненадани. Там ще откриете звездата в асортимента: Delishu – сирене от кашу в различни вкусове. Създадено с много любов в България, това сирене е от най-харесваните растителни млечни продукти без яйца, лактоза, палмово масло, захар и глутен.

На същото място има и веган синьо сирене, веган крема за мазане, био тофу и още много растителни млечни продукти, които може да използвате за салати, сандвичи, паста и рецепти с месо.

Съвсем скромно завършваме с няколко вида био сметана, която има доста широко приложение – за направа на сладкиши, десерти, торти и печива.

Акo имате доказана лактозна непоносимост, срещате проблем с някой от протеините в млякото или сте привърженици на веган храненето, то алтернативните растителни млечни продукти са подходящи за вас.

Тези продукти ще ви доставят същото удоволствие, но няма да ви причинят вреда, защото не съдържат вредни или опасни за вас съставки и са с ниско съдържание на наситени мазнини. Повечето от тях са чудесни източници на белтъчини, особено някои ядкови млека и тофуто.

Остава единствено сами да изберете и откриете вашия любим вкус – за сирене, кашкавал или мляко. С растителни млечни продукти няма да срещнете проблеми поради наличието на лактоза или наситени мазнини.

Вижте още по темата:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име