Пюре от червени картофи с копър и сметана от кашу (или сос тахини)

0
576

Нищо не крещи „комфортна храна” повече от картофеното пюре. За съжаление много хора отиват твърде далеч, добавяйки в пюрето съставки, съдържащи трансмазнини. За щастие следващата рецепта ще спаси положението.

Стръковете копър и зеленолистните зеленчуци се добавят не само за вкус, но също така за да се обогати ястието с витамини и нутриенти. А вместо грейви, компания на гореспоменатите съставки прави сметаната от кашу или сос Тахини, особено ако обичате картофеното ви пюре да бъде извънредно гладко и кремообразно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За пюрето:

За соса от кашу:

За соса Тахини:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За пюрето:

  • Сложете микса от зеленолистни зеленчуци в голяма купа
  • Измийте картофите и ги надупчете с вилица
  • Сложете водата, куркумата, смачкания чесън, 1 с.л. морска сол и кокосовото олио в дълбок тиган. След това добавете картофите и подправките.
  • Похлупете тигана и варете на бавен огън около 20 мин. или докато картофите станат лесни за намачкване с вилица
  • Излейте всичко върху зеленолистните зеленчуци заедно с течността
  • Сложете отгоре кисело мляко или сметана от кашу

За сметаната от кашу и Тахини соса:

  • Пасирайте всички съставки заедно

Най-силните страни на картофите се крият на една кора разстояние – буквално. Картофите съдържат фибри и то основно в кората си, които помагат срещу запек и намаляват нивото на лошия холестерол. Усвояването на простите захари също е сред плюсовете им.

Когато използвате картофи в други ястия, просто ги подправете с хималайска сол или свежи или сухи подправки. Освен това е добре да ги готвите и консумирате с обелките. И не забравяйте, че трябва да ги ядете умерено – високото ниво на нишесте може да доведе до проблеми, ако ги консумирате твърде често и по много.

В същото време копърът е богат на витамини и минерали като витамини А, В и С, желязо, калций, магнезий и дори флавоноиди като кемпферол, виценин и лимонен. Но още по-забележително е присъствието на етерични масла, които предпазват от рак  и от навлизането на бактерии в организма.

Ако добавяте сметана в едно ястие, се уверете, че млякото и/или сметаната са от свободно отгледани животни. По-голям процент от млякото в днешни дни идва от животни, буквално натъпквани с хормони и всякакви добавки. Млякото от крави, отгледани на свобода, е много по-висококачествено, защото животното се е хранило с чиста органична храна.

 

Nasheto_predlojenie

БИО черен пипер на прах
БИО черен пипер на прах
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО кашу сурово
БИО кашу сурово
Оризово олио
Оризово олио

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име