Пудинг с лимон и кокос

0
356

Лятото и десертите са страхотна комбинация, но нищо не може да бие съчетанието лимон и кокос – тези два плода предлагат най-добрите вкус и текстура. Тази рецепта за пудинг с лимон и кокос е лесна за приготвяне, а свежата нотка на цитрусовия вкус дава прилив на енергия и добро настроение.

Кокосът пък е мощен източник на полезни хранителни вещества и ако го консумирате редовно, ще се радвате на добро здраве. Той има страхотна репутация по целия свят. В някои страни дори го наричат „кралят на храната” заради широкото му приложение – от кулинарно изкушение до средство за разкрасяване. Тази рецепта не само ще задоволи глада ви за сладко, но и ще ви донесе много ползи за здравето. Наслаждавайте се на този вдъхновен от тропиците десерт в топлите летни вечери.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ (за 6 порции):

  • 2 чаши от месестата част на млад кокос
  • 1/2 чаена лъжица екстракт от лимон
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • 1/2 чаена лъжица екстракт от бадеми
  • 1 1/2 чаени лъжици лимонов сок
  • 2 капки стевия
  • 1/2 чаена лъжица пчелен мед
  • Щипка морска сол
  • 1 чаша вода (при необходимост може и малко повече)
  • 1 чаша кубчета лед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. В блендер на висока скорост разбийте всички съставки без леда, докато се получи гладка смес.
  2. Добавете леда и пасирайте отново, докато се охлади и стане кремообразно.
  3. Сервирайте в малки купички или чашки и гарнирайте с настъргана лимонова кора.

Малки хитринки за приготвянето на тази рецепта.

Тази рецепта изисква месестата част на млад кокос, понеже тя е мека, гелообразна и кремообразна, но се разваля по-бързо от зрелия кокос. Когато избирате зелен кокос, гледайте да е тежък и да не издава лопчещ звук, когато го разклатите, което показва, че вътре е пълен с вода. Ако не използвате целия кокос наведнъж, дръжте го в хладилника – там може да изтрае от 3 до 4 дни. Също толкова е трайността на храните, приготвени с месото то кокос.

Намирането на млад кокос не е лесно. Може да бъде купен в магазините за плод и зеленчук през летните месеци, но ако не успеете да намерите, можете да използвате варианта с консерва.

Лимоните пък винаги трябва да ги избирате с ярък и блестящ жълт цвят, с плътна кора и тежки, за да сте сигурни, че ще имат повече сок. Избягвайте лимони, чийто цвят е жълто-зелен, тъй като те са все още неузрели и кисели.

Когато пък избирате мед, уверете се, че е суров, нефилтриран, 100% чист и от сигурен източник. Най-добре е медът да се използва умерено, тъй като е високо фруктозен – средно около 53%. Една чаена лъжица мед е равна на почти 4 г. фруктоза, което може да обостри предшестваща инсулинова резистентност и да нанесе вреди на организма ви, ако се консумира прекалено много.

Какво прави този пудинг толкова добър за вас?

КОКОСЪТ

  • Съдържа естествено стерилни електролити, които захранват вашето pH и мускулните функции.
  • Богат е на фибри, които, освен че са полезни, засищат за по-дълго време, така че е подходящ за регулиране на телесното тегло.
  • Богат е на лауринова киселина, която се превръща в монолаурин, който пък унищожава вируси с липидна обвивка като HIV, херпес, инфлуенца, дребна шарка, протозоа като Giardia lamblia и пр.
  • Помагат при отслабване.

ЛИМОНЪТ

Високото съдържание на витамин С е основателна причина винаги да разполагате с лимони в дома си. Съдържат също антиоксиданти, известни като флавоноиди, които се борят със сърдечните заболявания, рак и възпаленията. Помагат също да поддържате кожата си хубава и здрава, намаляват риска от затлъстяване, укрепват имунната система. Освен това са добър източник на фибри и не съдържат никакви наситени мазнини или холестерол.

МЕДЪТ

Медът също има много полезни качества. Световната Здравна Организация включва меда в списъка на облекчаващите средства, определяйки го като субстанция, която облекчава раздразнението в устата или гърлото, създавайки защитен слой. Чистият органичен мед е известен и с това, че намалява риска от рак на дебелото черво и намалява лошия холестерол.

СТЕВИЯ

Всички знаем, че прекалената консумация на захар е риск за здравето. Някои хора се опитват да избегнат захарта и прибягват до заместители като сукралоза и аспартам. Но тези изкуствени подсладители са още по-вредни и могат да нанесат огромни поражения на организма. Вместо тези опасни субстанции, консумирайте стевия – натурален подсладител, извлечен от билката Stevia Rebaudiana. Стевията е изключително сладка – около 250 пъти по-сладка от захарта. Но за разлика от нея не води до скок на кръвната ви захар. Нещо повече – тя е безопасна, натурална и без калории. Регулира нивата на кръвната захар и на кръвното налягане и спомага за поддържането на нормално телесно тегло.

 

Nasheto_predlojenie

Био Мед Слънчоглед
Био Мед Слънчоглед
БИО кокосови стърготини
БИО кокосови стърготини
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО бадем суров
БИО бадем суров

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа рибеното масло от А до Я
Следваща статияСвежа и хрупкава зелена салата
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име