Лятото и десертите са страхотна комбинация, но нищо не може да бие съчетанието лимон и кокос - тези два плода предлагат най-добрите вкус и текстура. Тази рецепта за пудинг с лимон и кокос е лесна за приготвяне, а свежата нотка на цитрусовия вкус дава прилив на енергия и добро настроение.
Кокосът пък е мощен източник на полезни хранителни вещества и ако го консумирате редовно, ще се радвате на добро здраве. Той има страхотна репутация по целия свят. В някои страни дори го наричат „кралят на храната” заради широкото му приложение – от кулинарно изкушение до средство за разкрасяване. Тази рецепта не само ще задоволи глада ви за сладко, но и ще ви донесе много ползи за здравето. Наслаждавайте се на този вдъхновен от тропиците десерт в топлите летни вечери.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ (за 6 порции):
- 2 чаши от месестата част на млад кокос
- 1/2 чаена лъжица екстракт от лимон
- 1 чаена лъжица ванилия
- 1/2 чаена лъжица екстракт от бадеми
- 1 1/2 чаени лъжици лимонов сок
- 2 капки стевия
- 1/2 чаена лъжица пчелен мед
- Щипка морска сол
- 1 чаша вода (при необходимост може и малко повече)
- 1 чаша кубчета лед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- В блендер на висока скорост разбийте всички съставки без леда, докато се получи гладка смес.
- Добавете леда и пасирайте отново, докато се охлади и стане кремообразно.
- Сервирайте в малки купички или чашки и гарнирайте с настъргана лимонова кора.
Малки хитринки за приготвянето на тази рецепта.
Тази рецепта изисква месестата част на млад кокос, понеже тя е мека, гелообразна и кремообразна, но се разваля по-бързо от зрелия кокос. Когато избирате зелен кокос, гледайте да е тежък и да не издава лопчещ звук, когато го разклатите, което показва, че вътре е пълен с вода. Ако не използвате целия кокос наведнъж, дръжте го в хладилника – там може да изтрае от 3 до 4 дни. Също толкова е трайността на храните, приготвени с месото то кокос.
Намирането на млад кокос не е лесно. Може да бъде купен в магазините за плод и зеленчук през летните месеци, но ако не успеете да намерите, можете да използвате варианта с консерва.
Лимоните пък винаги трябва да ги избирате с ярък и блестящ жълт цвят, с плътна кора и тежки, за да сте сигурни, че ще имат повече сок. Избягвайте лимони, чийто цвят е жълто-зелен, тъй като те са все още неузрели и кисели.
Когато пък избирате мед, уверете се, че е суров, нефилтриран, 100% чист и от сигурен източник. Най-добре е медът да се използва умерено, тъй като е високо фруктозен – средно около 53%. Една чаена лъжица мед е равна на почти 4 г. фруктоза, което може да обостри предшестваща инсулинова резистентност и да нанесе вреди на организма ви, ако се консумира прекалено много.
Какво прави този пудинг толкова добър за вас?
КОКОСЪТ
- Съдържа естествено стерилни електролити, които захранват вашето pH и мускулните функции.
- Богат е на фибри, които, освен че са полезни, засищат за по-дълго време, така че е подходящ за регулиране на телесното тегло.
- Богат е на лауринова киселина, която се превръща в монолаурин, който пък унищожава вируси с липидна обвивка като HIV, херпес, инфлуенца, дребна шарка, протозоа като Giardia lamblia и пр.
- Помагат при отслабване.
ЛИМОНЪТ
Високото съдържание на витамин С е основателна причина винаги да разполагате с лимони в дома си. Съдържат също антиоксиданти, известни като флавоноиди, които се борят със сърдечните заболявания, рак и възпаленията. Помагат също да поддържате кожата си хубава и здрава, намаляват риска от затлъстяване, укрепват имунната система. Освен това са добър източник на фибри и не съдържат никакви наситени мазнини или холестерол.
МЕДЪТ
Медът също има много полезни качества. Световната Здравна Организация включва меда в списъка на облекчаващите средства, определяйки го като субстанция, която облекчава раздразнението в устата или гърлото, създавайки защитен слой. Чистият органичен мед е известен и с това, че намалява риска от рак на дебелото черво и намалява лошия холестерол.
СТЕВИЯ
Всички знаем, че прекалената консумация на захар е риск за здравето. Някои хора се опитват да избегнат захарта и прибягват до заместители като сукралоза и аспартам. Но тези изкуствени подсладители са още по-вредни и могат да нанесат огромни поражения на организма. Вместо тези опасни субстанции, консумирайте стевия - натурален подсладител, извлечен от билката Stevia Rebaudiana. Стевията е изключително сладка - около 250 пъти по-сладка от захарта. Но за разлика от нея не води до скок на кръвната ви захар. Нещо повече - тя е безопасна, натурална и без калории. Регулира нивата на кръвната захар и на кръвното налягане и спомага за поддържането на нормално телесно тегло.