Начало Рецепти Просото – супер храна или как да закусваме умно?

Просото – супер храна или как да закусваме умно?

0
11117

Просото, една от традиционните житни култури за нашия регион, често бива подценявано и дори не веднъж можем да станем обект на подигравки от околните. Факт е, че мнозина свързват просото с храната за домашни любимци и птички, затова е под достойнството им да се хранят с него. Истината, обаче, е съвсем друга – просото има своите корени в дълбока древност, то все още е основна храна в диетите на хората в Африка и Северна Азия и на практика ежедневно се консумира от близо една трета от населението на света, а нашите баби със сигурност знаят как да приготвят просеник, хлябът от просо, който дава не по-малко енергия и здравословни фибри или протеини от пшеничения.

brashno-ot-prosoПросото е безглутенова зърнена култура, което го прави предпочитана алтернатива за хората с непоносимост към пшеничения протеин и заболявания като цьолиакия. То е шампион по съдържание на изключително ценния минерал силиций и напълно задоволява дневните нужди от други минерали като магнезий, мед, фосфор и калий. Просото е и една от малкото здравословни храни, които дори и след термична обработка запазва алкализиращите си качества и спомага за запазване на алкано-киселинния баланс в организма.

Как да го приготвим?

Както всички зърнени култури, преди да използваме просото е необходимо да го изплакнем добре на течаща вода.

За да си сварим просо ни трябва средно силен огън, като към една чаша просо добавяме 2 – 2 ½ части вода. Можем да добавим три чаши вода, ако искаме да направим по-водниста каша, подобна на овесените ядки. Ако искаме да направим просото в стил пилаф, добавяме само 2 чаши вода.

След като просото заври намаляме огъня и го покриваме да покъкри за няколко минути. От една чаша сухо, сурово просо получаваме около 3 ½ чаши сварено просо.

Има много умни идеи за закуски с просо.

Можем да си направим чудесна кокосово-просена закуска като след като сварим просото добавим ½ чаша кокосово мляко и разбъркаме докато вкуса му се смеси добре с вече готовото просо. След като го махнем от огъня гарнираме с парченца шоколад, ядки по избор (например филирани бадеми или шам фъстък) и кленов сироп.

Друг вариант е да направим каша от просо с любимото ни растително мляко – органично соево, бадемово, лешниково или други мляко, гарнирайки със стафиди, парченца банан, ягоди, фурми или любимите ни ядки и подсладители (агаве, кленов сироп, мед и пр.)

Друг любим вариант за сутрешна закуска е като към просената каша добавим обезкостени фурми, канела, кардамон и парченца мандарина или ананас. След като просото заври добавям малко портокалов сок, фурмите, канелата и кардамона, разбърквам и изчаквам леко да се задушат с просото, като след като вече кашата изстине добавям мандарините и ананаса.

Накратко, простата храна за домашни любимци и птички може да бъде една от идеалните закуски, която е в пъти по-добра и евтина от модерните мюслита с овесени ядки, киноа и пр. То може да се комбинира чудесно както със зеленчуци, така и със сушени плодове, ядки и др.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име