Предимствата от прием на глутамин и ролята му при IBS (2)

239

Глутаминът е най-широко разпространената аминокиселина в мускулите ви – над 61% от скелетните мускули са изградени от глутамин. Глутаминът се състои от 19% азот, което го прави основен доставчик на азот във вашите мускулни клетки. По време на интензивна тренировка  например, нивата на глутамин в тялото са силно изчерпани, което намалява силата, издръжливостта и възстановяването. А неговото значение не е само за изграждане на мускули.

Важно е да знаете, че повечето хора не получават достатъчно L-глутамин от храната си. Това е една от причините добавките с L-глутамин да се препоръчват при необходимост от по-силен  имунитет и справяне с инфекции.

Няколко уводни думи за тази интересна аминокиселина

Глутаминът може да се определи като условно есенциална аминокиселина, защото тялото го използва в големи количества. При някои ситуации, организмът се нуждае по-големи количества, например по време на бременност, физическо натоварване или някои заболявания.

А какво всъщност означава “условно есенциална аминокиселина” ли? Това определение се отнася до аминокиселина, която се оказва съществено необходима, когато индивидът се сблъсква със заболяване или специфично мускулно изхабяване. Тези процеси може да настъпят в хода на определени заболявания или при физическа травма.

От производителя Herbamedica можем да препоръчаме Л-глутамин Натурал, който е в изключително чиста форма и е придобит чрез естествен процес на биоферментация. Тя е във вид на капсули, а ако предпочитате прахообразна форма, то Акти Л-глутамин е подходящият продукт.

Най-общо, основните роли на глутамина са за здравето на червата (тъй като е основен енергиен източник за растеж и репликация на чревните клетки), имунната система (като основен източник на енергия), за киселинно-алкалния баланс и за мускулния протеинов синтез. Други по-малко известни роли на глутамина са, че той може да действа като индиректен източник на енергия за мускулите по време на продължително упражнение чрез процеса на глюконеогенезата.

Отдавна е признато, че основната функция на глутамина е във връзка със здравето на червата. През последното десетилетие се наблюдава натрупване на доказателства за полезния ефект на глутамина върху чревната функция и здравето на хората и някои животни.

Глутаминът се окислява от цикъла на Кребс, за да се получи АТФ за бързо делящи се клетки (включително ентероцити и лимфоцити). Освен това, той активира mTOR сигнализирането и увеличава синтеза на протеини в ентероцитите, насърчава развитието на червата, регулира чревния имунитет и инхибира апоптозата (клетъчната смърт), предизвикана от оксидативния стрес.

Още едно състояние, при което се използват глутаминови добавки, е най-вече при възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит и болест на Крон. Това са състояния, които могат да се проявят с язви в храносмилателния тракт в резултат на автоимунна атака на червата. Има някои данни, които предполагат, че той може да блокира активирането на провъзпалителните медиатори NF-kB и STAT, като по този начин се намалява експресията на възпалителни цитокини, които участват в допринасянето за възпаление в тази среда.

Специалистите откриват, че L-глутаминът може да бъде полезен за намаляване на симптомите на диария и може да помогне за намаляване на възпалението и при язви. Други проучвания предполагат, че добавките с глутамин по принцип помагат за регулиране растежа на чревните клетки, поддържат тесните връзки на червата, влияят върху възпалителните процеси и предпазват от клетъчна смърт.

Най-добрите източници на глутамин

Докато L-глутаминът се синтезира от организма от глутаминова киселина или глутамат, понякога тялото не е в състояние да произвежда достатъчно количество. И когато това е така, тялото трябва да го получи директно от вашата диета.

L-глутамин може да се открие в животински протеини като меса и млечни продукти, заедно с растителни източници на протеини като боб, суров спанак, магданоз и червено зеле.

Важно е да се отбележи обаче, че животинските протеини не са толкова лесно смилаеми, колкото растителните протеини. А храните, с най-добро съдържание на L-глутамин, са костен бульон, извара, аспержи, котидж, китайско зеле, броколи, спирулина и други.

Защо да приемате глутамин допълнително

Въпреки че L-глутаминът е много важна част от добавките за спортисти, той не е подходящ само за тях. Глутаминът е от съществено значение за поддържане на чревната функция и подпомагане на имунния отговор. След като се синтезира в скелетните мускули, той се освобождава в кръвния поток и се транспортира до бъбреците, черния дроб и тънките черва и клетките на имунната система, където играе друга жизненоважна роля.

Глутаминът се използва от белите кръвни клетки и допринася за нормалната функция на имунната система. Хората с мускулни проблеми и заболявания, свързани с имунната система (като рак) може да не са в състояние да произвеждат собствено количество глутамин. За тях са предназначени да се глутаминовите добавки, приемани заедно с други аминокиселини.

Изследванията показват, че по време на интензивни упражнения, мускулите освобождават глутамин в кръвния поток, който може да изчерпи запасите на глутамин наполовина. Изчерпването на глутамина зависи до голяма степен от цялостната интензивност на физическата активност. Колкото по-интензивни са вашите тренировъчни занимания, толкова по-голямо е изчерпването на глутамина. От тук произлиза и необходимостта тя да се приема от активно спортуващи, за да се набавят дневните дози.

Как се приема

Общоприето е да се взема след тренировка, когато вашите запаси са най-ниски. Глутамин на прах е оптимален вариант, тъй като е лесен за употреба и се усвоява оптимално. Има и хапчета, които са доста големи и малко по-скъпи, докато прахът се смесва лесно с течност и се разтваря добре.

Смесете три до шест грама с вода и качествен суроватъчен протеин и консумирайте 30 до 60 минути след тренировка за оптимален ефект. Можете също така да го комбинирате с BCAA след тренировка, за да помогнете за намаляване на мускулната болка.

При капсулите, препоръчителната дневна доза е от 2-4 капсули дневно, а при продукти на прах – 2 мерителни лъжички, разтворени във вода. Трябва да се приема на гладно, ако е в прахообразна форма, а за трениращите – преди или до час след тренировка.

Странични ефекти – как и кога

Въпреки че не се съобщава за драматични странични ефекти, прием над 20 грама дневно може да доведе до стомашно-чревни проблеми като диария. Също така, не трябва да се смесва с горещи напитки, защото топлината унищожава глутамина. Хора с бъбречно или чернодробно заболяване също не трябва да го приемат.

Поради възможността за странични ефекти и взаимодействия с лекарства, глутаминът (и всички хранителни добавки в тази връзка) трябва да се приема само след получаване на одобрение от вашия лекар.

При бременност, кърмене и по-високи дози също е нужна консултация с лекар преди прием.

Вместо финал

L-глутаминът е важна аминокиселина, която играе много роли в нашето тяло, независимо от степента на активност. Стресът, който упражненията оказват върху тялото, може да намали нивата на Л-глутамин, което го прави необходима добавка за спортисти.

Той показва много потенциални ползи за производителността, възстановяването и телесната маса с ограничени странични ефекти. Също така може да бъде от полза за подкрепа  на имунната система в случай, че храненето е нисковъглехидратно или с ниско съдържание на белтъчини.

Тъй като L-глутамин се произвежда от тялото и присъства в много храни, които ядем ежедневно, има ограничени потенциални странични ефекти, дори да се приема всеки ден.

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име