Празнуваме Великден – цветно, забавно и натурално!

0
264

Великден без боядисване на яйца, няма да е толкова забавен. Но защо да пилеем пари за изкуствени оцветители, когато природата изобилства от разнообразие на цветове? Натуралните бои за яйца са лесни за направа, с помощта на плодове, зеленчуци и подправки, и може да се възпроизведат почти цялата цветова гама, от пастелни до наситени нюанси.

Този проект отнема малко повече време, но е толкова забавен, тъй като крайният резултат винаги надминава очакванията. След като съставките, които се използват са безвредни за организма и не оставят следи по дрехите, вашите деца също могат да се включат в изработката.

Използвайте следните рецепти за натурални багрила, направени от домакински продукти, за създаване на красиви великденски яйца в разнообразие от нюанси. Ако желаете, може да оставите яйцата да престоят за една нощ в хладилника за по-наситени цветове.

Easter Egg dyeingЖълти яйца

Наситено жълти: сварете 100 г нарязан морков в 1-1/2 ч. вода за 15 минути; прецедете. Добавете 2 ч.л. бял оцет.

Цвят горчица: разбъркайте 2 ч.л. куркума в 1 чаша вряща вода; добавете 2 с.л. бял оцет.

Разнообразни нюанси на жълтото: натопете 4 торбички лайка или зелен чай в 1 чаша вряща вода за 5 минути.

Светло жълт: нарежете 100 г златна пръчица и оставете да ври за 20 минути в 2 чаши вода; отцедете. Добавете 2 ч.л. бял оцет.

Бледо жълт: сварете обелките от 6 портокала в 1-1/2 ч. вода за 20 минути; изцедете. Добавете 2 ч.л оцет

Оранжеви яйца:

Обелете 6 жълти лука и ги оставете да заврат в 2 чаши вода за 15 минути; прецедете. Добавете 3 ч.л. бял оцет

Бледо червено-оранжеви

Разбъркайте 2 с.л. червен пипер в 1 чаша гореща вода; добавете 2 ч.л бял оцет.Blog2easter_eggs_lp

Бледо жълто-зелени

Обелете кората на 6 жълти ябълки. Варете в 1-1/2 ч. вода за 20 минути; отцедете. Добавете 2 ч.л. бял оцет.

Зелени яйца

Направете отвара от 100 г спанак и 1 чаша вряща вода; прецедете. Добавете 2 ч.л. бял оцет.

Червени яйца

Семената на един нар в 200 мл гореща вода. Добавете 2 ч.л. бял оцет.

Розови яйца

Бледо розово: нарежете 100 г цветове от амарант и оставете да поври в 2 чаши вода; прецедете. Добавете 2 ч.л. бял оцет. Може да използвате и малини.

Тъмно розови: нарежете 1 средно голяма глава червено цвекло на малки кубчета и добавете 4 чаши гореща вода. Прибавете 2 ч.л. оцет и оставете да се охлади на стайна температура. Преди да поставите яйцата, махнете цвеклото.

Лилави яйца

Смесете 1 чаша горещ гроздов сок с 1 с.л. оцет

Сини яйца

Нарежете 1/4 от глава червено зеле на късове и добавете 4 чаши вряща вода. Добавете 2 с.л. оцет. Оставете да изстине на стайна температура и извадете зелето с решетъчна лъжица.

Сиво-сини яйца

Смесете 1 чаша замразени, сини боровинки в 1 чаша вряща вода, оставете на стайна температура и махнете боровинките.

Кафяви яйца

Добавете 1 с.л. оцет към 1 чаша силно кафе

Златисти яйца

Оставете да заврат 2 с.л. семе от копър в 1 чаша вода за 15 минути; прецедете. Добавете 2 ч.л. бял оцет.

tutorial-sorbian-easter-eggs-1-colorДобавете дизайн към вашите творби

Ако искате да разнообразите малко великденските яйца с красив и разнообразни шарки, можете да го направите чрез восък. С помощта на восъчен пастел или стара свещ, направете дизайн върху яйцата, преди да ги потопите в боята. Нарисуваните с восък места ще останат небоядисани. Друг вариант е чрез плътно увиване на ластици около яйцето, от което ефекта е невероятен.

Изключително забавен начин за придаване на десен върху яйцата е чрез различни цветя и листа от растения, които могат да се открият във всяка градина.

Нужните ви продукти са:

Тънки чорапи, ластици, ножица, решетъчна лъжица, кухненска хартия, растително олио, сварени яйца, приготвена органична боя и растения.

Начин на приготвяне:9c67560d59365fcb67e603ed9bd80374

  1. Сложете листата, цветовете или пръчиците върху черупката на яйцето, както пожелаете. Някои от растенията се залепват по-добре, ако се намокрят леко преди това.
  2. Поставете яйцето в ръката си и внимателно сложете чорапа, като внимавате да не разместите дизайна. Опънете хубаво плата и завържете с ластик.
  3. Потопете го в приготвената боя и го оставете за 5 минути. Извадете с решетъчна лъжица. Срежете ластика и внимателно отстранете мотива и чорапа.
  4. Полирайте с растителното олио.

Яйцата, боядисани с естествени бои имат матово покритие. Затова, ако желаете черупката им да е блестяща, може да капнете няколко капки зехтин или друго растително олио върху памучен тампон или мека кърпа и леко да ги намажете. Сварените и боядисани яйца, могат да се съхраняват в рамките на една седмица в хладилник.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име