Постна и Безглутенова коледна питка с билки и гръцко веган сирене

1177

Декември е пълен с поводи да се събираме около маса, толкова имени дни, Бъдни вечер, Коледа и накрая Нова година.

Когато следваме нестандартен начин на хранене, това може да доведе до сконфузни и стресови моменти на празничните събирания. Какво да приготвим, което хем е в хармония с нуждите ни, хем е вкусно и ще зарадва и останалите, които се хранят различно от нас?

Винаги има начин това да стане – безглутеновата и постна кухня съвсем не е безвкусна и трудна за готвене.

Изключително съм доволна от готовата смес за хляб Примиум на Оргран. Не обичам да меся и точа, затова този микс е чудесна опция за мен. Комбиниран с ароматни сушени билки и веган гръцко сирене на Violife се получи невероятна питка, която на вкус ми напомни на любимата ми италианска фокача.

Рецепта за 4 – 8 парчета 90 мин.

  • ½ пакет от готова смес за хляб Примиум 220 гр.
  • 2,5 гр. мая (по избор)
  • Щипка сол
  • 200 мл. топла вода (или 185 мл. ако е без мая)
  • 50 мл. зехтин + 2 с.л. допълнително за овкусяване
  • ½ пакет (100 гр.) веган бяло гръцко сирене ВиоЛайф на кубчета
  • ½ ч.л. риган
  • ½ ч.л. мащерка
  • 1/3 ч.л. семена ким (по избор)
  • 1/3 ч.л. едра морска сол (по избор)

В голяма купа смесете първо готовия микс, заедно със солта и маята. После добавете водата и зехтин и смесете всичко с миксер за 2 мин. Сместа е доста лепкава. Поставете я в предварително омазнена тава за печене с диаметър 24 – 26 см. Покрийте я с кърпа и я оставете на топло за около 40 – 50 мин. (30 мин. ако ползвате мая).

През това време в малка купа смесете леко кубчетата сирене, около 2 с.л. зехтин риган и мащерка. Когато питката втаса, поставете с леко натискане кубчетата сирене. Останалия зехтин и подправки разнесете с четка по повърхността на питката. По желание, можете да поръсите семена ким и зърна морска сол.

Сложете питката да се пече в предварително загрята фурна на 190 С за 10 мин. После на 160 С за още 20 мин. или докато хване коричка и стане златиста.

Когато е готова, изкарайте я от формата и оставете да изстине, преди да се нареже.

Видео

Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име