Обичаме бавните сутрини, прекарани по пижама с чаша ароматно кафе. Добавяме и вкусна закуска към това и денят обещава да е прекрасен. Ако препечените филийки са ти омръзнали, днес ти предлагаме рецепта за един малко по-различен хляб. Свеж портокал среща сгряваща куркума в тази безглутенова рецепта, в която ще се влюбят малки и големи.
Необходими съставки:
- 6-7 портокала
- 2 ч.ч. беглутеново брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. куркума на прах
- ½ ч.л. хималайска сол
- ¾ ч.ч. ядково мляко
- ½ ч.ч. сок от портокал
- ½ ч.ч. газирана вода
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ½ с.л. настъргана портокалова кора
За глазурата:
- 1 ч.ч. пудра захар
- 1 с.л. + 1 ч.л. сок от портокал
- 1 ½ с.л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 180 градуса и намазняваме форма за печене на хляб със зехтин.
Измиваме портокалите добре. Настъргваме кората на всички портокали на ситно ренде.
Разрязваме портокалите на две и изстискваме сока.
В голяма купа смесва сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода, куркума и сол) и разбъркваме добре.
В по-малка купа смесваме ядковото мляко, портокаловия сок, содата, ванилията и портокаловата кора. Добавяме сместа към сухите съставки и разбъркваме добре.
Изсипваме готовата смес във формата и печем за 40-45 минути или до суха клечка.
Докато хлябът изстива, смесваме съставките за глазурата. Ако е твърде гъста и твърда, добавяме още портокалов сок. Преместваме хляба в съд за сервиране и украсяваме с глазурата. Нарязваме на филийки и сервираме с чаша чай или кафе.
Желаем ти здрав апетит.
Рецепта и снимка: Onegreenplanet