• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Ползите от избора на ястие с безглутенова паста - примери и препоръки

Глутенът е протеин, който все по-често става обект на разгорещени спорове „за“ и „против“. Има хора, за които глутенът представлява сериозна заплаха за здравето, това са хората с цьолиакия – автоимунно заболяване,  при което глутенът трябва категорично да се избягва. За сравнение, при глутеновата непоносимост симптомите са значително по-слабо изразени и няма наследствен характер както при цьолиакията.

Дали по наше желание или не толкова, тези състояния налагат някои ограничения в хранителния режим. За онези от вас, които обичат пастата, но искат да спазват диета без глутен, има много възможности. Все повече тестени изделия се правят от киноа, ориз, царевица, теф и други зърнени храни, които не съдържат глутен. Това са фантастични възможности за безглутеново хранене за всеки, който има непоносимост към глутен или целиакия и все пак иска да се наслади на традиционна паста. Тук ще разгледаме някои предимства на безглутеновите тестени изделия и как да ги приготвяте правилно.

Какво представлява глутенът

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта, но и в някои други по-малко известни култури. Безглутеновата диета изключва всички храни, съдържащи пшеница, ечемик, ръж и други източници на глутен, включително и напитки като бирата. 

Според американската National Foundation for Celiac Awarness, около 3 милиона американци имат целиакия, която е автоимунно храносмилателно разстройство. От тях едва 150 000 са диагностицирани правилно. Единствената форма на „облекчение“ (болестта не се лекува от медицинска гледна точка) е придържането към строга безглутенова диета. 

За съжаление у нас не съществува статистика за това колко хора имат целиакия или друга форма на глутенова непоносимост, но според Европейската асоциация по цьолиакия, всеки 1 на 100 души в Европа е с глутенова непоносимост. 

В допълнение към хората с целиакия, други с алергия към пшеница или не-цьолиакия чувствителност към глутен също биха предпочели безглутенова диета, която е по-щадяща към храносмилателната система. Хората, страдащи от хронично възпаление също биха се почувствали по-добре при ограничаване или премахване на глутена от диетата си.

Какво съдържа пастата без глутен

Много видове безглутенови тестени изделия, в това число и паста, се приготвят с помощта на смес от различни зърнени храни, включително царевица, просо, елда, киноа, ориз, теф и амарант. Хранителната стойност на тези сортове тестени изделия може да варира в зависимост от това какви видове зърна се използват.

Pasta Natura

Както ще видите при Pasta Natura например, има безглутенови продукти с леща, царевица и ориз, бобови, теф, киноа и други варианти. Ето и няколко от тях, които са налични в нашия онлайн магазин за поръчка веднага:

  • Безглутенова паста пене с червена леща Pasta Natura - 250 г
  • Италианска паста без глутен Нахут Царевица и Ориз пене Pasta Natura - 250 г
  • Италианска паста без глутен Нахут Царевица и Ориз макарони Pasta Natura - 250 г
  • Италианска паста без глутен Амарант Теф и Киноа мидички Pasta Natura - 250 г 

Pasta Natura e италиански производител на висококачествени безглутенови продукти, които се преработват в брашно и се използват за направата на вкусна и качествена паста, без съдържание на глутен.

Seitz glutenfrei GmbH

Може да приготвите любимата си паста и като използвате продукти на немския производител Seitz glutenfrei GmbH. Например, Паста от нахут и куркума Био Seitz - 250 г или Безглутенова паста царевица и сладък картоф пене Seitz - 250 г.

За най-малките може да сготвите Био безглутенова паста Динозаври Seitz - 250 г или Безглутенова паста вълнички Wellenspatzle Seitz - 500 г – храна с интересна форма и здравословен състав. 

А паста от нахут и куркума Био Seitz - 250 г е едно малко по-екзотично, но интересно предложение за паста. Когато я приготвите ще останете удивени от плътния вкус и приятен аромат, който приласкава всеки гладен.

Orgran - Australia

Orgran e австралийски производител на натурални безглутенови храни от различни култури като царевица, ориз, киноа, амарант, просо и други. Техните продукти са с изключително чист състав и не съдържат подобрители и овкусители. Това е една от най-предпочитаните марки за безглутенови храни, които се предлагат на пазара.

Паста мидички от царевица и зеленчуци Orgran - 250 г е шарена комбинация от царевично и оризово брашно, плюс зеленчуци.  Тя е богата на полезни хранителни вещества и не съдържа никакви алергени като яйца, соя, пшеница и глутен.

Паста пене с киноа Orgran - 250 г е още една алтернативна безглутенова паста в по-традиционна форма. Приготвена с любимите зеленчуци тя е перфектна за обяд или вечеря за цялото семейство.

Защо да се храните без глутен

Няма нужда да се притеснявате за непоносимостта към глутен

Най-голямото предимство на безглутеновата паста е нейният чист състав и превъзходен вкус. Дори и хората, които нямат непосредствени странични ефекти от глутена могат да се насладят на безглутеновата паста.

Ниво на съдържание на протеин

Хранително съдържание на пастата без глутен варира в зависимост от това какви зърна се използват за нейното приготвяне. Много от тях обаче са чудесен източник на важни аминокиселини и фибри, които са значими за храносмилането, функционирането на мускулната тъкан и протичането на други жизненоважни процеси.

Допълнителни хранителни вещества

Най-добрият начин да осигурите изобилен хранителен профил е като изберете пълнозърнести тестени изделия и ги комбинирате с пресни зеленчуци и билки.

Съвети за приготвяне на здравословни тестени изделия без глутен

Използвайте качествена марка паста (сертифицирана без ГМО/Био)

Страхотно е, че на пазара вече има толкова много марки, които предлагат опции за безглутенови тестени изделия, отколкото преди 10 години например. Има строги регулации за тяхното производство, но все пак винаги четете етикета и търсете продукти, които са сертифицирано безглутенови и без ГМО. Освен това ви съветваме да се насочите към марки, които нямат добавени захари или консерванти и задължително са без глутен.

Към всяка чаша варена паста добавете една чаша зеленчуци

За да помогнете за намаляване на претоварването с въглехидрати, основното правило е за всяка чаша варена паста да се добавя чаша зеленчуци. Леко задушени или сварени, те си подхождат с пастата и ще увеличат хранителната стойност на вашето ястие. Примерите включват тиквички, нарязани на кубчета, чушки, настъргани моркови, броколи на пара, карфиол и други.

Добавянето на зеленчуци към вашата паста е чудесен начин да си осигурите допълнителни витамини и минерали. Например, добавянето на 1 чаша суров спанак ще ви даде 30mg калций, 24mg магнезий, 167mg калий, почти 1g протеин и други полезни макро и микронутриенти. Добавете листните зеленчуци накрая, за да не се готвят прекалено дълго и това да наруши полезните им свойства.

Добавете много билки

Билките имат толкова много ползи за здравето. Знаете ли, че риганът е с високо съдържание на антиоксиданти и може да помогне за борба с бактериите и вирусите? Билки като мащерка, копър и магданоз също имат страхотни противовъзпалителни свойства. Обичаме да добавяме комбинация от 2-3 билки към всяко ястие с паста, а рецепти с различни безглутенови и други продукти ще откриете в YouTube канала на Lifestore.

Използвайте сол с добро качество

Очевидно е, че вкусът на храната е по-добър със сол. При наличието на толкова много опции, важно е да изберете сол, която да помогне на тялото за оптимално храносмилане, без да натоварва работата на бъбреците. 

Любимите ни видове сол за готвене са хималайска сол, морска сол и кашерна сол. Сол в чиста форма, като хималайска сол, помага за стабилизиране на кръвното налягане, балансиране на рН и е богата на минерали. Някои конвенционални соли са прекалено рафинирани, заредени с консерванти и понякога дори избелени! Затова бъдете внимателни в избора и на сол за готвене.

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...
Lifestore
08/06/2021 11:01
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!