Ползите от безглутеновото хранене + подарък

0
3532
measuring scoops of gluten free flours (almond, coconut, teff, flaxseed meal, whole rice, brown rice, buckwheat) wit a text in letterpress wood type

 

Средата на януари е особен период – едва в началото на годината сме, а празничната еуфория е отстъпила място на рутината и задачите. Ако тази година си обещал да се храниш здравословно и да изключиш глутена от менюто си, днешната статия е за теб. В крайна сметка, дори най-отдадените на здравето хора имат нужда от известна порция безглутеново вдъхновение. Грабвай приборите – подготвили сме ти вкусна храна за размисъл.

Цьолиакия, глутенова алергия и глутенова непоносимост

Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което се получава тежка стомашно-чревна реакция и неусвояване на хранителни вещества в следствие консумацията на глутен. В този случай се спазва 100% безглутенова диета. Заболяването обикновено се диагностицира като се мери процента на автоантителата като трансглутаминаза 2.

Отвъд цьолиакията много хора страдат от вид алергия или непоносимост към глутена и се чувстват много по-добре, когато го изключат от менюто си. Разликата между алергия и непоносимост е описана в тази статия на DetoxCenter, така че няма да се впускаме в подробности по темата.

Глутеновата чувствителност е реална

При някои хора се наблюдават специфични промени в телесните функции след консумация на глутен. Тези промени нямат общо със симптомите на цьолиакия, алергия или непоносимост. Специалистите определят тези промени с термина глутенова чувствителност и някои от тях смятат, че всеки от нас има такава в една или друга степен. Това се дължи на специфичен протеин, характерен за пшеницата, ръжта и ечемика. Този протеин се нарича зонулин и той прави стомашната лигавица по-пропусклива, като така позволява на по-голяма количество протеини да стигнат директно до кръвния поток. Това поставя под риск имунната система и предразполага към развитието на възпаления и автоимунни заболявания.

Как пшеницата влияе на здравето

Пшеницата е една от най-отглежданите зърнени култури в световен мащаб. Тази, която консумираме днес обаче, е много по-различна от пшеницата на нашите предци. Ето ги и разликите

  • Хибридизация

Хибридизацията на пшеница е довела до по-голяма процентно съдържание на глутен в нея. В допълнение, до 19-ти век е било типично да се смесват няколко зърнени култури, семена и ядки за брашно. Едва в близките 200 години започва да се използва рафинирано 100% пшенично брашно. С други думи, тестените изделия, с които ние сме израстнали са били напълно нетипични за нашите предци.

  • Замърсяване с глифозат

Глифозатът е една от най-често срещаните съставки на типичните хербициди, използвани в земеделието. Той се използва при обработването на царевица, соя и всякакви зърнени култури. Когато попадне в организма, глифозатът унищожава власинките на червата, което намалява способността им да усвояват витамините и минералите от храната. В допълнение, той прекъсва процеса на разбиване на пшеничните протеини, което прави зърнената култура трудносмилаема. Крайният резултат е стомашна дисбиоза – състояние на дисбаланс в червата, което може да доведе до синдром на пропускливите черва и различни възпаления.

  • Въздействието на пшеничните протеини

В пшеницата се съдържат вид протеини, наричани проламини, които увеличават пропускливостта на червата, като така поставят имунната система под риск. По-големите пространства между клетките на чревната лигавица позволяват на големи хранителни молекули, бактерии и метаболитен отпадък да стигат лесно до кръвния поток. Специалистите наричат това синдром на пропускливите черва и го свързват с множество здравословни проблеми като акне, атопичен дерматит, хронична поява на афти и други.

Ползите от безглутеновото хранене

Изключването на любимите зърнени култури от менюто съвсем не е лесен процес, но има множество ползи, дори за тези от нас, които нямат здравословни проблеми.

На първо място, изключването на глутена означава, че драстично намаляваме консумацията си на въглехидрати. Ако на тяхно място хапваме повече мазнини, това би могло да доведе до кетоза, лесно сваляне на килограми, по-добри енергийни нива през целия ден и подобрена сърдечна функция.

В допълнение, въглехидратите и захарта са любимите храни на вредните бактерии. Когато намалим консумацията им, променяме баланса между пробиотиците и антителата в стомашно-чревния тракт. Това води до подобрена храносмилателна фунцкия и по-силна имунна система. В допълнение е добре да приемаме пробиотична добавка, защото при повечето хора се наблюдава недостиг на полезни бактерии в храносмилателния тракт.

Последно, но не и по важност безглутеновото хранене възвръща здравината на чревната лигавица. Това предотвратява пренасянето на вредни вещества в кръвния поток и минимизира риска от развиване на различни здравословни проблеми.

Накратко, една малка промяна в начина ни на хранене може драстично да подобри здравословното ни състояние и да внесе повече лекота в дните ни. Ако се чудиш от къде да започнеш промяната към безглутеновото хранене, сме ти подготвили специална изненада.

Свали нашия безглутенов наръчник от тук и поеми по пътя на здравето още днес.

Желаем ти постоянство и добри резултати.

Nasheto_predlojenie

16118463_10212933909362692_1222122641_nintestinal_mucosa7248944new_essential_fibre_crispibread_3d

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име