Плодов пухкав кейк

0
162
пухкав кейк

Време за приготвяне: около 2 часа и 20 минути

Съставки

Метод на приготвяне:

Необходимо е предварително да сварите всички плодове, след което ги оставяте да престоят една нощ, като на следващия ден започвате с приготвянето на кейка.

Готовият кейк се съхранява най-добре в покрита тавичка или форма и задължително в хладилник. Още по-лесно ще ви е, ако използвате и такава с незалепващо покритие.

Кейкът може да бъде направен и в конвекторна фурна. За рецептата може да се използват диетични продукти като например растителен маргарин.

  1. Поставете изсушените сварени плодове в голяма купа за микровълнова. Изсипете вода в малко канче, разбъркайте в него содата и сладкото. Добавете вода в микса от плодове и затоплете в микровълновата за 1 минута, след което разбъркайте. Продължете да затопляте по една минута, докато сместа не заври и плдовете не омекнат – около 5 минутки. Добавете и разбъркайте ванилията, покрийте с кухненско фолио и оставете докато изстине напълно;
  2. Затоплете фурната на 150 °C;
  3. Подгответе си 23-сантиметрова пръстеновидна форма, която да напръскате с готварски спрей;
  4. Разбийте маслото и захарта до пухкава консистенция, добавете есенцията;
  5. Разбийте едно яйце във вече приготвената смес;
  6. Поставете микса за пълнозърнест хляб без глутен в купата на електрически миксер или кухненски робот и разбийте на фини съставки;
  7. Изсипете брашната, какаото, канелата, подправките и индийското орехче в средна по размер купа. Добавете внимателно финия микс за пълнозърнест хляб към брашната, добавяте плодовия микс и хубаво разбърквате всичко;
  8. Разпределяте получената смес във формата за кейка;
  9. Поставяте формата в предварително загрятата фурна;
  10. Оставяте го да се пече около 75 минути или докато вие прецените;
  11. Когато е готов, махнете кейка от фурната. Добавете 2 с.л. уиски отгоре, увийте го с кафява хартия и мека кърпа и го оставете да изстине.

Много труд, но и голяма наслада.

Добър апетит!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име