Пълнени чушки с карфиол и черен боб [веган, без глутен]

0
509

[fb_button]

Сезонът на чушките и топлите ястия е тук. Ако се чудите какво да си сготвите днес, за да се сгреете в студения есенен ден, ето го нашето предложение. Това ястие е лесно за приготвяне и богато на фибри и протеини.

Необходими продукти
  • 4 големи червени или зелени чушки
  • 400 гр черен боб
  • 1 средно голяма глава карфиол
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. червен лук
  • 2/3 ч.ч. доматен сос
  • 2 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. лют червен пипер (може и сладък, ако не обичате пикантна храна)
  • ¼ ч.л. морска сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:

Карфиолът се блендира до получаването на смес с консистенция и вид на ориз. Добавят се сол и черен пипер на вкус.

В тиган се загрява зехтинът. Добавят се лукът и чесънът, заедно с карфиола и всички зеленчуци се сотират за около 1-2 минути.

Готовата смес се обърква добре с боба, доматения сос и подправките.

Фурната се загрява на 190 градуса.

Чушките можете да раполовите по дължина, за да станат като лодки или да напълните по класическия начин. За оптимално изпичане ги намажете с мазнина преди да го поставите във фурната.

Пълнените чушки се подреждат в тава, покриват се с фолио и се пекат за около 30 мин, за да се задушат добре. След като е изминало посоченото време, отстранете фолиото и оставете зеленчуците да се изпекат за още 15 мин на 200 градуса с вентилатор.

Сервирайте със свежи добавки, като:

  • Авокадо
  • Лют сос
  • Сок от лайм
  • Нарязани магданоз и лук

*За по-плътен и засищащ вкус можете да направите сместа за чушките с 50% карфиол и 50% сварен ориз.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име