[fb_button]
Сезонът на чушките и топлите ястия е тук. Ако се чудите какво да си сготвите днес, за да се сгреете в студения есенен ден, ето го нашето предложение. Това ястие е лесно за приготвяне и богато на фибри и протеини.
Необходими продукти
- 4 големи червени или зелени чушки
- 400 гр черен боб
- 1 средно голяма глава карфиол
- 1 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.ч. червен лук
- 2/3 ч.ч. доматен сос
- 2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. лют червен пипер (може и сладък, ако не обичате пикантна храна)
- ¼ ч.л. морска сол
- ¼ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Карфиолът се блендира до получаването на смес с консистенция и вид на ориз. Добавят се сол и черен пипер на вкус.
В тиган се загрява зехтинът. Добавят се лукът и чесънът, заедно с карфиола и всички зеленчуци се сотират за около 1-2 минути.
Готовата смес се обърква добре с боба, доматения сос и подправките.
Фурната се загрява на 190 градуса.
Чушките можете да раполовите по дължина, за да станат като лодки или да напълните по класическия начин. За оптимално изпичане ги намажете с мазнина преди да го поставите във фурната.
Пълнените чушки се подреждат в тава, покриват се с фолио и се пекат за около 30 мин, за да се задушат добре. След като е изминало посоченото време, отстранете фолиото и оставете зеленчуците да се изпекат за още 15 мин на 200 градуса с вентилатор.
Сервирайте със свежи добавки, като:
- Авокадо
- Лют сос
- Сок от лайм
- Нарязани магданоз и лук
*За по-плътен и засищащ вкус можете да направите сместа за чушките с 50% карфиол и 50% сварен ориз.