Песто от къдраво зеле (кейл)

0
870
Зехтин Extra Virgin с босилек

Пестото е класическо италианско ястие тип сос, традиционно приготвяно, като съставките бъдат смлени във вид на паста с дървено чукало. Обикновено се прави от счукан чесън, босилек и кедрови ядки, смлени със зехтин и сирене. Поради великолепния си вкус пестото често се съчетава с паста или хляб или се сервира с парчета печено говеждо и варени картофи.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

  • Трябва да внимавате да не използвате нискокачествен зехтин, който обикновено мирише на пастел за рисуване или на лак за нокти, оставя неприятно усещане в устата и има вкус на гранясали ядки, вино или оцет.
  • Сравнено с другите зеленолистни зеленчуци, противовъзпалителните качества на къдравото зеле са непобедими, особено по отношение на лечението и превенцията на хронични състояния като артрит, сърдечни заболявания и автоимунни болести.
  • Босилекът, една от най-полезните билки, която можете да консумирате, е богат на витамин К, антиоксиданти и флавоноиди.

Опитайте тази здравословна рецепта с основна съставка къдраво зеле.

Ето я и самата рецепта.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сложете всички съставки в пасатора и смелете, докато получите кремообразна консистенция.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕТО НА ТОВА ПЕСТО

За да се възползвате максимално от полезните качества на това песто, ви съветвам да купувате само пресни продукти местно проиводство, за да сте сигурни, че не съдържат пестициди или генномодифицирани организми. Запомнете също така следните хитринки:

  • Избирайте твърдо зеле с хубав зелен цвят, което изглежда прясно. Избягвайте увяхнали стръкове, които обикновено имат жълтеникаво-кафяви листа с дупки.
  • Гледайте лаймовете да не са презрели. Това личи по по-бледата, пореста, сбръчкана и жълтееща кора. Презрелите лаймове губят своята киселинност и губят от вкуса си.
  • Не използвайте нискокачествен зехтин, който обикновено мирише на пастели за рисуване или на лак за нокти, оставя неприятно усещане в устата и има вкус на гранясали ядки, вино или оцет.
  • За да сте сигурни в това, че зехтинът ви ще остане за по-дълго време пресен, купувайте по-малки бутилки от реномирани продавачи, съхранявайте го на хладно и тъмно място (тъй като светлината ще окисли мазнините в зехтина) и сменяйте капачката след всяко наливане.
  • Отглеждайте своя собствена органична градина с билки. Билки като босилека се отглеждат лесно и са изключително полезни. Могат да се добавят към почти всякакви ястия – от салати, сандвичи и супи до различни видове напитки.

ЗАЩО ТОВА ПЕСТО Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНО ЗА ВАС?

Къдравото зеле е определяно като суперхрана. Братовчед на зелето и броколито, то съдържа впечатляващи количества антиоксиданти и е богат източник на:

  • Фитонутриентът Индол-3 Карбинол, който подпомага възстановяването на ДНК клетките и намалява растежа на раковите клетки.
  • Сулфорафан, който предпазва от рак на простатата и дебелото черво.
  • Лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от дегенерация на макулата.

Сравнено с другите зеленолистни зеленчуци, противовъзпалителните качества на къдравото зеле са непобедими, особено по отношение на лечението и превенцията на хронични състояния като артрит, сърдечни заболявания и автоимунни болести.

Босилекът от своя страна е считан за една от най-полезните билки. Тези малки зелени листенца предлагат забележителен запас от витамини и минерали като:

  • Витамин К, който предотвратява съсирването на кръвта
  • Антиоксиданти, които се борят срещу вредните свободни радикали
  • Флавоноиди, които защитават ДНК
  • Още: желязо, калций, магнезий, манган, витамин С и калий

 

Nasheto_predlojenie

Зехтин Extra Virgin с босилек
Зехтин Extra Virgin с босилек
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО черен пипер на прах
БИО черен пипер на прах
Орехови ядки
Орехови ядки

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име