Пастет от патладжани

0
247

Време за приготвяне: 30-45 минути

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190°С
  2. Запържете в тиган на средна температура лука със зехтина, докато лука стане златист – 10 минути. Добавете джинджифила и пържете още 1 минута. Добавете чилито на прах, кориандъра и нарязания патладжан. Гответе 10 минути.
  3. Намажете тава за печене и поставете в нея сместа, заедно със зелената люта чушка. Покрийте я с фолио и печете 20 минути.
  4. Когато е готово, извадете тавата от фурната. Смелете фъстъците в машинка за кафе. Добавете фъстъците и настъргания кокос към печения патладжан. Разбъркайте добре.

КАКВО ПРАВИ ТАЗИ РЕЦЕПТА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Патладжан

Патладжаните съдържат впечатляващо количество витамини и минерали, като фибри, фолиева киселина, калий и магнезий. Други ценни съставки са витамин С, К и В6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, магнезий и пантотенова киселина.

Проучванията показват, че патладжаните имат редица ползи за здравето. Понякога листата и корените се варят, за да се направи сироп за гърло и стомашни проблеми, астма, кожни заболявания, ревматизъм, възпаления, чревни кръвоизливи, болки в краката, кашлица, анорексия, зъбобол или като общ стимулант.

Учените, тествали патладжани, са установили, че сортът „Черна магия” съдържа почти три пъти повече феноли от другите патладжани. Фенолите са едни от най-мощните елементи, които поглъщат свободните радикали. Те пречат на развитието на ракови и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантните феноли придават на патладжана, този така познат, леко горчив вкус.

Друго проучване изследва фитонутриентите в кожата на патладжана, особено насунин. Той е мощен антиоксидант, който защитава от свободните радикали и предпазва липидите в мембраните на мозъчните клетки от увреждане.

Кокосово масло

Кокосовият орех е основна част от менюто на почти една трета от световното население. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и костилка.

Модерната медицина също признава хранителните ползи на кокосовия орех, защото:

  • съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  • има високо съдържание на фибри, които засищат за дълго време.
  • богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  • съдържа високи нива на манганкалийфосфоромега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Маслини

Маслините съдържат много антиоксиданти, които предотвратяват редица заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, инсулт, увреждания на ДНК и ракови образувания ( по-специално рак на гърдата и рак на стомаха ). Други предимства на маслините са свързани със здравето на нервната, дихателната и имунната система, и храносмилането. Витамин Е ( алфа токофенол ) е друг важен антиоксидант в маслините, заедно с минерали като селен и цинк.

Фитонутриент в маслините, наречен хидрокситирозол, помага при профилактика на ракови заболявания и остеопороза. Маслините и зехтинът се използват в традиционната медицина като лекарства против болка и възпаления, дори подобряват главоболието. Изследванията показват, че екстрактите от маслини функционират като антихистамини ( хистаминът представлява молекула, свързана с алергиите и възпаленията ) на клетъчно ниво.

Олеуропеинът е съставка, намираща се само в маслините, намаляваща окисляването на лошия холестерол, чрез отстраняване на азотния оксид. Това понижава нивото на оксидативния стрес.

Маслините не съдържат захар, но поради процеса на ферментация, една маслина съдържа 39 мг. натрий. Въпреки, че звучи доста тревожно, учените казват, че в една порция корнфлейкс има повече сол отколкото в  5 маслини.

Вярно е, че маслините съдържат известно количество мазнини, но ¾ от мазнините в маслините са мононенаситени мастни киселини (олеинова киселина). Те понижават кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания. Другата част (1/4) са наситени мастни киселини.

Още една рецепта с маслини тук!

Nasheto_predlojenie

Зехтин био екстра върджин
Зехтин био екстра върджин
БИО джинджифил
БИО джинджифил
chilis
БИО Чили
Кокосови стърготини
Кокосови стърготини

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име