Паста Арабиата

0
623
Паста арабиата

Рецептата за сос арабиата научих, докато работех в бутиков ресторант в любимия ми град в Малайзия, Пенанг. Главният готвач беше работил дълги години в Швейцария и правеше невероятни средиземноморски и френски ястия и десерти.

Сосът е класически италиански от римската област. Името му означава “ядосан”, защото е лют.

Прави се със сушени люти чушлета. Аз го приготвям и с пресни, когато намеря добри на пазара. Рецептата е лесна и с не много съставки.

Обикновено се прави с паста пене или спагети. В случая ползвах италиански спагети Оргран.

Сос арабиата

2 порции 30 мин

  • 220 гр. паста (пакет италиански спагети Оргран)
  • Зехтин, достатъчно да покрие тигана
  • 4 скилидки чесън, нарязан на шайби
  • 1 бр. лук на кубчета
  • 1 – 2 бр. пресни люти чушки на дребно (4 сушени нарязани)
  • 500 мл. доматено пюре
  • щипка сол, пипер и подсладител (по избор и на вкус)
  • 4 – 5 листа босилек на ленти

Загрейте тиган, покрит добре със зехтин на средно висока температура. Сотирайте за 5 мин. чесън, лук и чушките, докато станат златисти. Разбъркайте после доматеното пюре, солта и пипера. Намалете температурата и оставете да къкри без капак около 20 минути, за да се сгъсти. Ако предпочитате, добавете щипка захар или друг подсладител, за да убие киселинността.

Междувременно, варете спагетите според инструкциите на опаковката. Когато са готови, ги добавете към тигана. Объркайте ги със соса на висока температура за няколко минути, заедно с босилека.

Насладете им се незабавно, заедно със свеж босилек и сирене ВиоЛайф, настъргано.

Предишна статияРазделно хранене през 2018-та година [част 2]
Следваща статия10 причини, поради които си заслужава да бъдете веган
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име