• Вход
  • Регистрация

Паста Арабиата

Ако можех да се храня с традиционните ястия само на една кухня, определено щях да избера италианската. Самата идея, че от толкова прости съставки могат да се направят стотици разновидности на паста и сосове е интригуваща за всеки готвач. Само помислете - брашно, вода и яйца придобиват различни форми, текстура, плътност, понякога имат пълнеж, понякога изглеждат почти нереално трудни за приготвяне. А сосовете - всяка паста подхожда на определен сос и истинските италианци биха се обидили жестоко, ако не сте ги съчетали правилно. Арабиата е един от класическите сосове. Неговото приготвяне е тест за всяка домакиня и демонстрира майсторството на готвача.

Рецептата за сос арабиата научих, докато работех в бутиков ресторант в любимия ми град в Малайзия, Пенанг. Главният готвач беше работил дълги години в Швейцария и правеше невероятни средиземноморски и френски ястия и десерти. Сосът е класически италиански от римската област. Името му означава "ядосан", защото е лют. Прави се със сушени люти чушлета. Аз го приготвям и с пресни, когато намеря добри на пазара. Рецептата е лесна и с не много съставки. Обикновено се прави с паста пене или спагети. В случая ползвах италиански спагети Оргран. Сос арабиата

2 порции 30 мин

  • 220 гр. паста (пакет италиански спагети Оргран)
  • Зехтин, достатъчно да покрие тигана
  • 4 скилидки чесън, нарязан на шайби
  • 1 бр. лук на кубчета
  • 1 – 2 бр. пресни люти чушки на дребно (4 сушени нарязани)
  • 500 мл. доматено пюре
  • щипка сол, пипер и подсладител (по избор и на вкус)
  • 4 – 5 листа босилек на ленти
Загрейте тиган, покрит добре със зехтин на средно висока температура. Сотирайте за 5 мин. чесън, лук и чушките, докато станат златисти. Разбъркайте после доматеното пюре, солта и пипера. Намалете температурата и оставете да къкри без капак около 20 минути, за да се сгъсти. Ако предпочитате, добавете щипка захар или друг подсладител, за да убие киселинността. Междувременно, варете спагетите според инструкциите на опаковката. Когато са готови, ги добавете към тигана. Объркайте ги със соса на висока температура за няколко минути, заедно с босилека. Насладете им се незабавно, заедно със свеж босилек и сирене ВиоЛайф, настъргано.


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Продукти в рецепта

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!