Отслабване и нисък гликемичен индекс. Каква е връзката?

0
493

Гликемичният индекс (GI) е показател, с който измерваме промяната в нивата на кръвната захар след консумацията на определени храни. Обикновено този показател е от значение за хората с инсулинова резистентност и диабет. Гликемичният индекс обаче е важен и в съставянето на диети не само за диабетици, но и в диети за отслабване и правилно хранене за атлети, които се стремят към постигане на спортни постижения. Режимът, включващ храни с нисък гликемичен индекс, може да окаже значително въздействие върху регулирането на теглото.

agaven-dicksaftЗа определяне на гликемичния индекс на всяка храна се използва специфичната способност на глюкозата в храната да повишава кръвната захар, това е т.нар. „гликемичен отговор”. Чистата глюкоза има GI 100 и съответно всички останали храни се изчисляват с условно въведени единици спрямо нея.

Храните със стойности до 40-50 единици се смятат за такива с нисък GI, стойности между 50 и 69 се смятат за среден GI, а всички над 70 се смятат за високи стойности. Препоръчително е те да бъдат избягвани от хора, които се борят с излишните килограми.

При съставянето на диети за отслабване е препоръчително да се консумират предимно храни с нисък GI. Допуска се и умерена консумация на такива със среден GI, които оказват малко повече влияние върху нивото на кръвната захар, но за кратък период от време, така че черният дроб бързо възвръща нормалните ѝ стойности. Такива храни обикновено са повечето плодове и зеленчуци, бобовите и зърнените култури.

Не само самият продукт обаче, но и начинът на приготвянето на храната има влияние върху стойността на GI. Пържените и печените храни, употребата на рафинирани мазнини, захарта и подсладителите водят до високи стойности на GI, докато суровите, задушени и варени храни, в които няма добавена захар и мазнина, имат значително по-нисък GI. Всички тестени храни и т.нар. „джънк” храни са вредни поради редица причини, включително и заради техния GI.

Въпросът с плодовете обикновено е спорен, тъй като въпреки високото си съдържание на фруктоза, все повече изследвания показват, че дори най-сладките плодове като банани, фурми, грозде, пъпеш, диня и пр. не повишават нивото на кръвната захар, когато се консумират сурови. Единствените изследвания, които показват повишаване на кръвната захар вследствие на консумацията на плодове, са такива, които са правени не със сурови и живи храни, а с термично обработени плодове и зеленчуци.

Мускулите усвояват глюкозата от плодовете изключително бързо и плодовете остават в стомаха за много кратко време. Плодовете обаче не трябва да се ядат заедно с друга храна и не бива да се консумират след хранене с протеинови или мазни храни. Когато плодовете се приемат заедно с тях, те остават блокирани в стомаха, където се получава ферментация и могат да изиграят същата роля, каквато например би имала и бялата захар.

Така че плодовете не пречат на диетата за отслабване при хранене с храни с нисък гликемичен индекс, но винаги трябва да се ядат самостоятелно, а поне час след плодовете не бива да се ядат мазнини.

[fb_button]

СПОДЕЛИ
Предишна статия10 съществени причини да откажем рафинираната захар
Следваща статияОгретен с картофи и веган кашкавал
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име