Основа(за бургери или други ястия) от печени гъби

0
357

Вкусът „умами”, което означава „вкусен” на японски, е ценен заради това, че придава на храната по-месен вкус и я прави по-засищаща. Умами е натуралният вкус на глутаминовата киселина, която се среща в тялото ви като глутамат. Ядейки храна, богата на умами, вие се засищате за по-дълго време и така ядете по-малко през деня, като в крайна сметка увеличавате шанса си да стопите някой друг килограм.

Умами прави вкуса на храната по-добър. Когато се добавя умами-храна към супи например, това прави бульона по-обилен, по-месен и по-засищащ.

Гъбите, в частност шийтаке, са богати на умами вкус. Затова често се използват като заместител на месото в сандвичите. Въпреки че не препоръчвам да изключвате изцяло месото от менюто си, особено ако е органично и от свободно отглеждани животни, гъбите наистина са идеален вариант за тези, които не консумират месо.

Добавяйки гъбена основа към бургерите, към някакъв сос или друго ястие, можете да избегнете месото, без вкусът или хранителната стойност на блюдото да загубят от това. По този начин със сигурност ще спестите някой-друг лев, като в същото време ще добавите ценни хранителни вещества в порцията си.

Знаете ли, че гъбите са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от В групата, калций и минерали, както и много антиоксиданти.

Рецептата, която ви представям, е за гъбена основа, която можете да добавяте към бургер с или без месо, както и към много други ястия. Ако не разполагате с много време, можете да използвате готови нарязани гъби. Но дори и да решите да нарежете гъбите сами, тази рецепта е достатъчно лесна и бърза за приготвяне. Съхранявайте така приготвените гъби в хладилника и ще имате готов здравословен заместител на месо.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Загрейте фурната предварително на около 200°
  2. В голяма купа смесете гъбите със зехтина, солта и пипера. Разстилете на равномерен пласт върху хартия за печене и печете в продължение на 20 мин., като разбърквате на всеки 5 мин. Гъбите трябва да станат крехки и сухи, когато печенето приключи. Махнете от фурната и оставете да се охладят.
  3. Пасирайте в кухненски робот или с пасатор, докато се получи консистенция, наподобяваща кайма. Опитайте и ако е необходимо добавете подправки на вкус.

Тази смес издържа в хладилника 4 дни.

Гъбите са суперхрана. Има добра причина да добавяте гъби винаги, когато можете – те са отлични за здравето ви. Нищо не може да се обърка с ядливите гъби. Както вече казахме, те са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от В групата, калций и минерали, както и на много антиоксиданти. Съдържат полифеноли и селен, които са типични за растенията, както и антиоксиданти, които са уникални при гъбите (като ерготионеин, който учените наричат „майстор антиоксидант“).

Около 100 вида гъби биват изучаване заради техните полезни качества, като дузина от тях наистина се отличават със способността си да подсилват изключително много имунната система на човек. Някои от тях дори предпазват от рак.

Компонентът лентинан в гъбите шийтаке увеличава процента на излекувалите се от рак пациенти. А екстрактът от шийтаке в комбинация с витамин С доказано намалява растежа на раковите клетки при рак на пикочния мехур с 90%, а също ги и убива.  Ерготионеинът е необикновен дериват на аминокиселината хистидин, съдържащ сяра.

Кои гъби са най-полезни? Ако има вид ядлива гъба, която много обичате, чувствайте се свободни да я консумирате колкото ви сърце иска, тъй като всички гъби са полезни. Една от най-разпространените гъби в световен мащаб е печурката. Тя е чудесна нискокалорична храна, особено подходяща за диабетици. Съдържа редица ценни хранителни вещества като протеини, ензими, витамини от В групата (особено ниацин) и витамин D2.

Но има и много други гъби, които си струва да бъдат консумирани, ако искате да подобрите диетата си. Такива са шийтаке, рейши, кордицепс, пуешката опашка, химематсутаке.

 

Nasheto_predlojenie

Зехтин био екстра върджин
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
Комбуча Лайф Канела - 500 мл.
Комбуча Лайф Канела – 500 мл.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име