Оризът – полезни качества

0
371

 

fusilli_riso_di_pasta_bio-2352Култивиран преди повече от 6 хилядолетия, оризът се смята за една от най-старите познати на цивилизацията зърнени култури. Благодарение на високото си съдържание на въглехидрати, витамини и минерали, той на практика е една от най-полезните храни на планетата и с основание дори и днес заема своето място в основата на хранителната пирамида във всяка една култура по света.

Благодарение на дългата си история като неизменна храна в диетата ни, можем да намерим десетки различни видове ориз, като всички те са изключително полезни и вкусни. Според дължината на своето зърно, оризът може да се типологизира на късозърнест, среднозърнест и дългозърнест. Зърното на ориза има няколко външни обвивки, които са богати на витамини и минерали. Според обработката им, оризът може да бъде пълнозърнест (кафяв), бял и полиран (бързосваряващ се) бял. Съществуват и екзотични сортове, като черният императорски ориз в Китай, а в Индия популярен е оризът Басмати, който намира широко приложение в древната Аюрведична кухня.

Без значение от вида ориз, той създава усещане за ситост и е естествен източник на фибри, не съдържа холестерол и има нисък гликемичен индекс. Оризът се абсорбира бавно и не води до повишаване на кръвната захар. Оризът ни снабдява с витамини от група Б, тиамин, ниацин и фолиева киселина, минерали като калций, желязо, магнезий и манган.

Оризът укрепва имунната система и подпомага възстановяването и растежа на мускулите и костите. Неслучайно оризът е основна част от диетата на монасите от манастира „Шао Лин“ и се препоръчва не само от борците в бойните изкуства в Азия, но и на спортисти във всички дисциплини.

Оризът е чудесна храна и за хората, които са алергични към глутена. Той е естествена зърнена храна, без съдържание на глутен. Именно затова оризовото брашно се използва за приготвянето на различни безглутенови продукти. Заради това оризът намира място дори и в традиционно доминираната от пшеницата италианска кухня, където започва да заменя пшеницата като безглутенова алтернатива на всички видове паста.

Rizo Di Pasta е уникален гурме продукт, който не съдържа глутен и е направен изцяло от пропарен (частично сварен) ориз. Така приготвен оризът съдържа много повече витамини и минерали, оставайки по-стегнат до момента на вкусване.

Оригиналната италианска Rizo di Pasta е първата оризова паста, която не се разварява, подходяща е както за семейната трапезам, така и за ресторанти и заведения за хранене.

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име