Ориз със зелен грах, шафран и канела

0
438

 

Порции: 4

Време за приготвяне: 2 ч. 40 мин.

Време за подготовка: 2 ч.

Време за готвене: 40 минутиIMG_8316

Необходими продукти:

  • 4 с.л. зехтин
  • 1 голям лук, нарязан
  • 2 ½ ч.ч. зелен боб, нарязан
  • 3 ч.ч. вода
  • 3 с.л. доматена паста
  • 1 ч.ч. ориз басмати, накиснат за 2 часа
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. канела
  • 1/8 ч.л. шафран

Начин на приготвяне:

  1. Сложете зехтина и лука в голяма тенджера, запържете на висока температура, докато лукът стане златист.
  2. Добавете боба и водата. Покрийте тенджерата, оставете да заври, намалете температурата и оставете къкри, приблизително 15 минути.
  3. Добавете останалите съставки. Покрийте тенджерата, оставете да заври, намалете на средна температура, докато водата се абсорбира от ориза (10 минути). Не разбърквайте.
  4. Използвайки дръжката на лъжицата, направете няколко дупки в ориза. След което покрийте тенджерата, като сложите кърпа върху капака. Гответе около 15 минути на ниска степен.

ЗАЩО ТАЗИ РЕЦЕПТА Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Зехтин

Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Тя се използва предимно за готвене, но също и в козметиката и сапуните, и е доказано полезна за организма.Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчиниминерали. Зехтинът съдържа полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.Но не само тези киселини придават лечебните свойства на зехтина. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди.

КанелаIMG_8047

Сладкият, дървесен аромат на канела е известен от векове, тъй като е един от най-топлите и най-успокояващи благоухания на планетата. Извлича се от кафявата кора на канелените дървета в Шри Ланка. Канелата е била използвана в продължение на хилядолетия, като подправка, лекарство и изключително ценна търговска стока.  Според проучване, дори половин чаена лъжичка канела на ден има невероятни ползи за здравето, затова не бива да се смята само за ароматна кулинарна подправка, а и за природен лек.

Канелата осигурява големи количества калций и фибри. Една чаена лъжичка осигурява невероятните 22% от дневната препоръчителна доза манган. Манганът е минерал, който помага за формирането на здрави кости, съединителна тъкан, полови хормони и коагулира кръвта правилно в организма. Помага за метаболизма на мазнините и въглехидратите, регулира кръвната захар, абсорбира калция и е от съществено значение за оптимизиране функциите на мозъка и невроните. Друго предимство е нейната антимикробна активност. Тази нейна функция е била известна още на древните египтяни, които са използвали канела в техните ритуали за мумифициране.

Шафран

Шафранът принадлежи към семейството на ириса и е имал множество употреби през хилядолетията. Още в произведенията на Гален и Хипократ, подправката се е споменавала, като средство за лечение при кашлица, настинки, стомашни заболявания, безсъние, маточно кървене, скарлатина и сърдечни заболявания. Естествено, едно от първите приложения на шафрана е било за боядисване на текстил, тъй като едно-единствено близалце, може да оцвети 10 литра вода с отличителен жълт оттенък. Всеки един лилав минзухар, съдържа около три деликатни близалца.

В повечето рецепти се използва около половин чаена лъжичка или по-малко шафран. Тази подправка е изключително богата на манган. В 100 гр., съдържа изключителните 400% от препоръчителната дневна стойност от елемента. Освен манган, шафрана съдържа 38%* витамин С, 18%* магнезий, 17%* желязо, 14%* калий и витамин В6Манганът помага за регулиране на кръвната захар, метаболизма на въглехидратите и абсорбира калция. Той също така помага при изграждането на тъканите, костите и половите хормони. Витамин С се бори с инфекциите, витамин В6 помага за образуването на червените кръвни телца и нормалното функциониране на нервите. Калият спомага за баланса на течностите в клетките.

*от дневният прием

IMG_8281Зелен боб

Ако търсите зеленчук с изключително количество антиоксиданти и флавоноиди, зеленият фасул със сигурност отговаря на тези изисквания. Флавоноидите, като катехини (намиращи се и в зеления чай), помагат за намаляване на телесните мазнини и предотвратяват затлъстяването. Епикатехините, подобряват здравето на сърцето и предотвратяват образуването на рак и диабет. Зеленият фасул е чудесен източник на витамин А и антиоксиданти, като лутеин, зеаксантин и бетакаротин, които неутрализират вредните свободни радикали. Витамин С помага в борбата с инфекциите при настинка или грип, диетичните фибри спомагат за изчистването на цялостната система от токсините, зеаксантина и каротина защитават зрението и очите от ултравиолетовите лъчи.

Витамините от В група са в значително високи количества в зеления боб. Високите нива на фолат, заедно с витамин В12 предпазват структурата на ДНК и клетъчното делене на оптимални нива. Количеството фолиева киселина, предпазва от неврални дефекти при зародиша, преди зачеването и по време на бременността. Витамин В6 (пиридоксин) и витамин В1 (тиамин), помага при преобразуването на храната в енергия. В него се съдържа още желязо, калций, магнезий, манган и калий, които са от съществено значение за метаболизма. Освен това съдържа кемпферол и кверцетин, които са от съществено значение за метаболизма на глюкозата, за красива кожа и за намаляване риска от инфаркти и инсулти, но не се съдържат в много зеленчуци.

Хранителни стойности:

  • Калории за порция: 180
  • Мазнини: 45 гр.
  • Въглехидрати: 30 мг.
  • Холестерол: 0 гр.
  • Диетични фибри: 2 гр.
  • Протеини: 7 гр.

Nasheto_predlojenie

Био канела на прах
Био канела на прах
Зехтин био екстра върджин
Зехтин био екстра върджин
БИО ориз Basmati ORIGINAL бял
БИО ориз Basmati ORIGINAL бял
Хималайска сол розова, едра
Хималайска сол розова, едра

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име