Нудели по Малайски

0
307
Нудели

Тази рецепта за нудели е веган вариант на типично южно азиатско ястие. В Азия всичо е толкова различно. Даже и закуската. Там се закусва с основно ядене. Малайзия има много кулинарно влияние от Китай и Тайланд. Докато живеех там и в Китай често закусвах с подобно ядене. У нас тази рецепта за нудели е по-приемлива за обяд или вечеря. Бързо се забърква, така че е добра опция както вечер след работа, така и за мързелив брънч в неделя.

Нуделите обикновено са оризови или яйчени. Открих, че японците използват нудели соба, направени от елда, които повече ми допадат като хранителни и вкусови качества. Имат лек ядков вкус. Подходящи са и за топли и студени ястия. Елдата е богата на магнезий, протеин, желязо, без глутен. Според мен, на нашия пазар най – добрите елдени нудели (спагети) са на марката за здравословни безглутенови продукти Оргран.

2 порции

20 мин.

  • 1 кутия Спагети Оргран от елда (220 гр.)
  • 3 с.л. сусамено олио + 1 с.л. допълнително
  • ½ глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1 червена чушка, нарязана на ленти
  • 200 гр. фасул (замразен)
  • 1 с.л. тамари (японски соев сос без глутен)
  • 1 с.л. къри на прах

Сос

  • 2 скилидки чесън на ситно
  • 2 с.л. тамари
  • ½ ч.л. кокосова захар (или на вкус)
  • Сок от 1 бр. лайм (~ 3 с.л.)

Пригответе елдените нудли според инструкциите на опаковката, леко ал денете. Изцедете и оставете настрана.

Междувременно, разбъркайте съставките за соса в малка купа. След това опитайте и коригирайте при нужда.Трябва да се получи леко сладко и стипчиво.

Загрейте голям тиган на средно висока температура. След като се нагорещи, добавете сусамово олио, лука и чушките. Запържете за 3-4 минути, като често бъркате, докато лукът омекне и стане полупрозрачен.

Добавете фасула, тамари или соев сос и къри на прах и разбъркайте за още 2-3 минути. След това извадете от тигана и оставете настрана.

Към все още горещия тиган, добавете 1 супена лъжица от соса, 1 с.л. допълнителнителното сусамово олио и сварените нудели. Гответе за 1 минута, леко разбърквайки.

Добавете обратно зеленчуците в тигана при нуделите и ги разбъркайте заедно за още 1-2 минути.

Сервирайте с желаните гарнитури и допълнително сос. Към това ястие върви също и много лют сос!

Най-добре се насладете незабавно, въпреки че остатъците могат да се съхраняват в продължение на 2-3 дни в хладилника.

Гарнитура

Печени фъстъци, кашу, магданоз, кориандър, сусам, пресен лук, кора от нори на конфети

Предишна статияПечен патладжан с веган моцарела
Следваща статияСурови веган шоколадови трюфели
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име