Тази рецепта за нудели е
веган вариант на типично южно азиатско ястие. В Азия всичо е толкова различно. Даже и закуската. Там се закусва с основно ядене. Малайзия има много кулинарно влияние от Китай и Тайланд. Докато живеех там и в Китай често закусвах с подобно ядене. У нас тази рецепта за нудели е по-приемлива за обяд или вечеря. Бързо се забърква, така че е добра опция както вечер след работа, така и за мързелив брънч в неделя.
Нуделите обикновено са оризови или яйчени. Открих, че японците използват нудели соба, направени от елда, които повече ми допадат като хранителни и вкусови качества. Имат лек ядков вкус. Подходящи са и за топли и студени ястия. Елдата е богата на магнезий, протеин, желязо,
без глутен. Според мен, на нашия пазар най – добрите елдени нудели (спагети) са на марката за здравословни безглутенови продукти
Оргран.
2 порции
20 мин.
- 1 кутия Спагети Оргран от елда (220 гр.)
- 3 с.л. сусамено олио + 1 с.л. допълнително
- ½ глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 червена чушка, нарязана на ленти
- 200 гр. фасул (замразен)
- 1 с.л. тамари (японски соев сос без глутен)
- 1 с.л. къри на прах
Сос
- 2 скилидки чесън на ситно
- 2 с.л. тамари
- ½ ч.л. кокосова захар (или на вкус)
- Сок от 1 бр. лайм (~ 3 с.л.)
Пригответе елдените нудли според инструкциите на опаковката, леко ал денете. Изцедете и оставете настрана.
Междувременно, разбъркайте съставките за соса в малка купа. След това опитайте и коригирайте при нужда.Трябва да се получи леко сладко и стипчиво.
Загрейте голям тиган на средно висока температура. След като се нагорещи, добавете сусамово олио, лука и чушките. Запържете за 3-4 минути, като често бъркате, докато лукът омекне и стане полупрозрачен.
Добавете фасула, тамари или соев сос и къри на прах и разбъркайте за още 2-3 минути. След това извадете от тигана и оставете настрана.
Към все още горещия тиган, добавете 1 супена лъжица от соса, 1 с.л. допълнителнителното сусамово олио и сварените нудели. Гответе за 1 минута, леко разбърквайки.
Добавете обратно зеленчуците в тигана при нуделите и ги разбъркайте заедно за още 1-2 минути.
Сервирайте с желаните гарнитури и допълнително сос. Към това ястие върви също и много лют сос!
Най-добре се насладете незабавно, въпреки че остатъците могат да се съхраняват в продължение на 2-3 дни в хладилника.
Гарнитура
Печени фъстъци, кашу, магданоз, кориандър, сусам, пресен лук, кора от нори на конфети