Какъв по-хубав коледен подарък, с който да покажете на някого, че го цените, от добре приготвено, вкусно и здравословно ястие. Чудесна идея да зарадвате близките си, без да сте подготвени със специален, купен от магазина подарък. Рецептата съчетава вкусовете на леко солено и леко сладко, осъществявайки идеален баланс. Този великолепен коледен веган пай остава също толкова вкусен и след като се претопли, така че можете да го приготвите предишния ден, а преди момента на сервиране да го претоплите за около 15 мин.
Порции: 6-8. Време за приготвяне: 1 час.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ½ чаши пресято пълнозърнесто брашно
- 1/2 чаша веган (безмлечно) масло
- 2 супени лъжици сушен дребен див лук
- 60 г. или 3 резена веган (безмлечно) сирене чедър
- Щипка сол
- 2 супени лъжици вода
За плънката:
- 2 чаши, нарязана на кубчета (около 1 см.) тиква тип цигулка
- 1/2 глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 150 г. гъби печурки
- 180 г. вакумирани кестени
- 3 стръка пресен розмарин
- 1 супена лъжица сушен градински чай
- 1/4 чаша сос от червени боровинки
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 2 филии пълнозърнест хляб
- 1/2 супена лъжица сол
- Щипка черен пипер
- Олио
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°С. Сложете незалепваща хартия за печене в тавичка. Отделно намажете леко с мазнина формата, в която ще печете пая.
- Обелете и нарежете на кубчета тиквата, сложете я в тавичката за печене с малко олио, щипка сол и 2 стръка пресен розмарин. Печете на 180°С в продължение на 20 мин.
- Пресейте брашното в голяма купа. Нарежете безмлечното сирене на малки квадратчета (1/2 см.) и ги добавете в купата заедно с лука, маслото и щипка сол. Разбъркайте, като претривате сместа през пръстите си, докато вече не се виждат парченца масло и тогава добавете 2 супени лъжици вода, за да се хомогенизира сместа и да я оформите на топка. Добавете още вода или брашно, ако е необходимо. Разточете тестото така, че да добие формата на тавичката, в която ще печете пая, прехвърлете в тавичката, набодете основата с вилица 10-15 пъти и сложете във фурната за 10 мин.
- За да направите плънката, нарежете наситно червения лук и го запържете с малко олио в тиган, загрят на средна температура. Запържете го за няколко минути и добавете чесъна, смачкан на преса, наедро нарязаните гъби, 1/2 супена лъжица сол, 1 стрък пресен розмарин, щипка черен пипер, 1 супена лъжица градински чай и запържете за 5 минути. Нарежете наедро кестените и добавете и тях в тигана заедно със соса от боровинки и накрая запечените кубчета тиква. Натрошете филийките хляб и ги прибавете към плънката, опитайте и ако е необходимо добавете още сол. Изсипете сместа върху вече запеченото тесто, загладете и печете още 25 мин. на 180°С. Нарежете на 6-8 парчета, сервирайте с останалата част от коледното меню и се наслаждавайте!
[fb_button]