• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Нови безглутенови продукти Lizza в онлайн магазин Lifestore

Питали ли сте се някога защо след като полагаме толкова много усилия да се храним правилно, ние все пак понякога изпитваме храносмилателен дискомфорт? А задавали ли сте си въпроса защо има хора, които имат толкова прецизно отношение към храненето си, влагат толкова много средства в качествена храна, спортуват, почиват и, въпреки всичко това, страдат от наднормено тегло, анемия и дори недохранване? Отговорите са свързани с усвояването на адекватни количества хранителни вещества най-вече в зоната на тънките черва. Оказва се, че глутенът има ключова роля във всички тези процеси и от статията ще разберете каква е тя и дали безглутеновата диета може да помогне за по-добро здраве.

Глутенът и съвременният начин на хранене

Разграждането и усвояването на хранителните компоненти се случва чрез ензими. Повечето ензими могат безпроблемно да разграждат протеини, но с глутена често се затрудняват. Неразграденият глутен за някои хора не е проблем. Но от направените през последните години проучвания и статистики става ясно, че при все повече хора може глутенът да отключи сериозни автоимунни заболявания, както и да причини други неприятни здравословни проблеми. Нека разберем защо.

Храносмилателният тракт в човешкото тяло е сложна комбинация от органи и функции, чиято цел е да обработи храните и напитките, които попадат в него, да усвои това, което му е необходимо, да се пребори с това, което е опасно за него и накрая да транспортира остатъчния материал. Понякога обаче съвременният човек изпитва затруднения, свързани с работата на тази сложна система.

Някои от най-честите симптоми, които могат да се появят, са влошено общо състояние и чувство на умора; разстройство и трудни изхождания; афти и замърсена кожа, въпреки добрата хигиена; липса на концентрация в ежедневието; промени в настроението; често боледуване; проблеми, свързани с опорно-двигателната система.

Как тези симптоми са свързани с глутена?

По тънките черва има малки власинки, чиято функция е да пропускат хранителните вещества - аминокиселини, глюкоза, мастни киселини от вътрешността на червото към човешкия организъм. С времето обаче неправилно усвоеният глутен уврежда тези власинки и абсорбцията на важни хранителни вещества е затруднена. 

Когато тези власинки са повредени, е нужно да се премине към диета, изключваща глутеновите храни. Добрата новина е, че с подходящ безглутенов режим и достатъчно дълъг период без глутен тези власинки се възстановяват. И дори не е нужно да се лишавате от любимите си храни, тъй като вече и у нас има голямо разнообразие от безглутенови продукти.

Новите безглутенови продукти на марката Lizza

Спазването на безглутенов режим е напълно възможно и може да ядете почти всичко, което бихте яли и при друга диета. Разковничето се крие в замяната на някои продукти и изключване на такива, съдържащи глутен. 

Хапва ли Ви се паста? Няма проблеми! Сред богатата гама от продукти на марката Lizza, Вие можете да избирате между паста ригатони, паста спирали и стандартни нисковъглехидратни спагети. Фенове сте на хлебните изделия? Няма нужда да се ограничавате! Миксът за селски хляб без глутен или за хлебчета със семена е чудесна алтернатива. А за любителите на сладки изкушения и тесто имаме микс за брауни, ванилови мъфини и блатове за пица. Да, съвсем не се шегуваме! Всичко това е напълно здравословно и без съдържание на глутен. Продуктите на Lizza са нисковъглехидратни, 100% безглутенови и от екологично земеделие.

Фирмата е пионер в създаването на безглутенови продукти с екологични съставки и безкомпромисен вкус. С по-малко получавате повече. Това се дължи на изключително внимателно подбраните суровини, с които екипът на Lizza приготвя продуктите си. С основен компонент от ленено брашно всички артикули от бранда имат висок нутритивен профил, голямо съдържание на фибри, растителни белтъчини и полезни мазнини. В същото време, избирайки продуктите на Lizza, Вие ще сте спокойни, че взимате най-доброто решение за Вашето здраве, без да правите компромиси с вкуса. Защото храненето трябва да е удоволствие!

Във всеки продукт на марката Lizza от онлайн магазина на Lifestore ще можете да се насладите на чудесни безглутенови, веган изделия, без изкуствени добавки и без ГМО, а в същото време с високо съдържание на растителни протеини. Истински кулинарни шедьоври, които са вкусни и здравословни! И това не е всичко, защото те са…

Шедьоври с ниско съдържание на въглехидрати

Мислили ли сте някога да комбинирате две различни диети заедно? Много хора предпочитат този вариант за отслабване и по-здравословен живот, без да се отказват от любими храни, като хляб, сиренце, ароматно брауни или вкусна пица. Идеален пример за такава  хибридна диета би била безглутенова диета с ниско съдържание на въглехидрати. Сами по себе си, тези два плана за хранене имат различни приложения, но когато се комбинират, човек може да извлече ползите им наведнъж. Съвсем постижимо е да спазвате нисковъглехидратна диета, докато се храните без глутен. 

За разлика от някои популярни диетични комбинации, безглутенова диета с ниско съдържание на въглехидрати е изненадващо лесна за спазване. Ето защо храните, които трябва да се избягват при диета без глутен, са доста ясни – ако храната/продуктът е направен от пшеница и пшенични производни (като лимец, твърд кускус, грис, фарина, фаро, камут, булгур, пшенични трици и др.), ечемик, ръж, тритикале и сейтан (намиращи се в заместителите на месото), значи отива в категория “забранено”. Други храни, които НЕ са без глутен, включват соев сос и други сосове, бири и сайдери. 

Тъй като глутенът се намира най-често в храни, съдържащи въглехидрати, нисковъглехидратните и кето диетите почти винаги са с ниско или нулево съдържание на глутен. По-специално, кето диетата се състои предимно от зеленчуци, месо, ядки, здравословни мазнини и яйца. Този режим е с храни без глутен по начало. Но диетата без глутен невинаги е кето на практика. Може да проверите това със случаен продукт в търговските вериги. На рафтовете за безглутенови продукти ще видите подредени хляб, тестени изделия и бисквитки - куп рафинирани въглехидрати, направени от брашна без глутен. Това определено не са нисковъглехидратни продукти!

Това ни води до ключова разлика: Захарта и въглехидратите са разрешени (могат да присъстват) в диета без глутен, но при кето режим със строг контрол на хранителните вещества е типичен нисък прием на въглехидрати.

Вместо бързите и повишаващи кръвната захар въглехидрати, които вредят на здравето и са във всеки втори продукт, могат да се консумират безглутеновите нисковъглехидратни продукти Lizza. Те са направени от ленено брашно, брашно от елда, брашно от боб, пълнозърнесто оризово брашно или друго според вида продукт, като често се комбинират. Фокусът на тези продукти е както върху безглутеновия състав, така и върху ниското съдържание на въглехидрати, което ги прави отлично допълнение към здравословен кето или безглутенов режим на хранене. 

Ако имате цьолиакия, алергия към пшеница или чувствителност към глутен, може подходящият режим за Вас да е нисковъглехидратна диета без глутен. Ако пък вече сте изключили глутена от менюто си, ще бъде още по-лесно да избягате от въглехидратите или да си осигурявате такива от качествени източници, като нисковъглехидратните продукти на немския бранд Lizza.

И така, стигнахме до извода, че безглутенова диета с ниско съдържание на въглехидрати е идеалният план за хранене за всеки със заболяване, свързано с глутена, който също иска да свали няколко излишни килограма. Липсата на този зърнен протеин не само гарантира, че няма да се влоши заболяването и няма да се предизвика възпаление в организма, но нисковъглехидратното хранене може да насърчи загубата на тегло.


Какви други ползи ще усетите след като започнете безглутенова диета?

На първо място се нарежда усещането за лекота и прилив на енергия. Всички знаем колко много искаме да се отпуснем, след като сме се насладили на парче пица, приготвенa с бяло пшенично брашно. Или когато се насладим на многопластова торта с няколко вида шоколад или много плодове например. Когато си хапнем сандвича на работа и вместо сила, ние получаваме подуване - Всичко това се случва заради затрудненията, които организмът изпитва при транспортирането или преработването на поднесения глутен. Не за всеки от нас това е приложимо, но ако наблюдавате спад в енергията след хранене, вместо обратното, то е много вероятно да са намалели способностите Ви да се справяте с глутена (и може би с въглехидратите). При такива случаи е силно препоръчително да се премине на безглутенова диета. 

Напоследък все по-често говорим за задържане на течности и подуване. Когато в организма влезе нещо, с което той трудно се справя, храносмилателната система взима приоритет и някои други важни функции остават на заден план. За да се справи с неподходящото съдържание на храната, може да се наложи тялото ни да задържи течности и да ни подскаже за причинения дискомфорт чрез подуване на корема, крайниците, дори лицето. Ако пък липсват ензими също се затруднява обработката на различните хранителни компоненти.

В случай, че имате глутенова непоносимост и все пак приемате глутен, то е почти сигурно, че тялото Ви е в ежедневно съпротивление с повишена киселинност, дори активни възпаления. Това непременно ще окаже влияние и на опорно-двигателната система и тъканите около ставите. Затова е много важно, дори и да не сте сигурни колко ефективно тялото Ви обработва глутена, то да си подарявате определено време на изчистване от него поне два пъти в годината. 

След като започнете да се наслаждавате на усещането за лекота и прилив на енергия, Вие неусетно ще станете по-креативни, по-работоспособни и по-концентрирани. Ще усетите и спад в нивата на тревожност, заместени с повече спокойствие и увереност. Освен това ще започнете да се наслаждавате на по-различни и нетипични за Вас храни. Ще включвате много повече плодове и зеленчуци в менюто си и ще намирате повече сладки моменти за споделяне на храненето с други хора. Сигурни сме, че така ще помогнете и на близките си с Вашата положителна промяна и подобрено здраве.

Използвани източници

  1. By Anita Fernandes, Published June 28, 2019, 10 Supercharged Health Benefits of Eating a Gluten-Free Diet https://www.glutenfreeliving.com/gluten-free-foods/diet/benefits-of-gluten-free-diet/ 
  2. By Robert H. Shmerling, MD, Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing, April 14, 2022 Ditch the gluten, improve your health https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ditch-the-gluten-improve-your-health
  3. Niland, B., & Cash, B. D. (2018). Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non-Celiac Disease Patients. Gastroenterology & hepatology, 14(2), 82–91. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/ 

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...
Lifestore
02/02/2023 13:47
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!