Безглутенова диета: тайната на успеха на Джокович

0
847
Безглутенова диета

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович планира да издаде специална книга, свързана с неговата безглутенова диета и правилния начин на хранене.

Сервирай за победа

Съветите на Новак ще бъдат обединени в специално издание, което ще се появи на пазара отвъд Океана преди началото на US Open. То ще се казва “Serve to Win”. Спортистът разкрива, че е спечелил шест от своите седем титли от Големия шлем, след като е заложил на специална безглутенова диета.

23-годишният сърбин има глутенова непоносимост, което означава, че е чувствителен към глутена, съдържащ се в повечето житни култури. Диетологът му Игор Сетоевич му е изготвил индивидуална безглутенова диета, изключваща напълно храни, съдържащи жито, ръж и ечемик. „Това означава, че не мога да ям пица, спагети и хляб. Отслабнах малко, но това само ми помогна, защото сега движенията ми са по-бързи и се чувствам физически отлично!” – сподели Джокович.

Глутенът е протеин, съдържащ се в житото, ръжта, ечемика и овесените ядки.
Той уврежда вътрешната повърхност на тънките черва. Така се намалява повърхността им, а следователно и времето, за което се всмукват хранителните веществата.

Симптоми на глутенова непоносимост

Симптомите у възрастните, които налагат преминаване към безглутенова диета са: влошаване на общото здравословно състояние, чувство на умора, диария, афти, неспособност за концентрация, чести промени в настроението, стерилитет, дерматит, остеопороза, хематологични заболявания, зъбни заболявания, мускулно-скелетни заболявания, електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм, отоци.

В повечето случаи, обаче, след консумация на хляб и тестени изделия, човек се чувства отпаднал и подут.

Частични форми на глутенова непоносимост

Според някои изследователи, 10 – 15 % от хората имат някаква форма на глутенова непоносимост, но повечето от тях нямат симптоми или са толкова незабележими, че не им обръщат внимание.

Няма лекарство за глутеновата непоносимост, единственият начин за подобрение и излекуване е преминаването към безглутенова диета.

Какво е да преминеш на безглутенова диета?

Ако имате глутенова непоносимост, трябва да се сбогувате хляба, които познавате от деца, включително и с всички гевреци, мъфини, кроасани, хабургери, кифли и пица. В здравословните магазини се предлагат алтернативи – хлебчета от картофено и оризово брашно вместо от пшеничните продукти. Проверете етикета, за да сте сигурни, че на него пише „100% без глутен”.

Хрупкавите панировки на повечето пилешки и рибни хапки са направени от пшенично брашно. Хот-дозите и преработените меса доста често съдържат добавки, които на свой ред съдържат глутен. За най-голямо съжаление на любителите на бира, в повечето случаи тя съдържа ечемичен малц.

Когато сте на безглутенова диета, приветствайте ориза и картофите във всичките им разновидности. Чисто месо, яйца, сирене, чаша вино за безопасни за вас. Kогато наистина ви се яде паста – потърсете безглутенова от амарант, ориз, киноа.

Научете повече за безглутеновото хранене тук.

Източник: life.dir.bg

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име