Негово величество Зехтин – ръководство за употреба

1306
olive oil
Зехтин

Една от най-древните растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна, се нарича зехтин. Тя се извлича от плодовете на маслиновото дърво, а неговата символика напомня за дългия и дори вечен живот.

Ако помните библейската история за потопа, именно маслината е първото нещо, което белият гълъб носи в човката си при завръщане на кораба.

В сравнение с останалите известни видове олио като царевично, слънчогледово, соево и други, невероятният зехтин е единственият, който съдържа мононенаситени мастни киселини.

Последните имат свойството да преборят LDL холестерола и затова зехтинът е по-добрата мазнина, с която да приготвяме и подправяме ястията си.

Същност и особености на растителната мазнина

Носят се много митове и легенди за правилната употреба на зехтин в кухнята. Често с думата зехтин се обозначава цялата гама от видове, които са с различни свойства и предназначение.

Най-общо казано, като зехтин може да се опише маслото, получено от маслинови дръвчета. Начините за неговото извличане и обработка обаче са диверсифицирани и крайният резултат придобива различни форми. Видовете се различават по киселинността, процеса на извличане, добавките и предназначението му.

За да извлечете максимума от всеки един вид трябва да разберете кой за какво е подходящ и да намерите най-изгодните оферти в съотношение цена-качество.

Видове зехтин – как да ги използваме правилно

Въз основа на киселинността и процедурата по екстракция се различават няколко категории.

Започваме с Extra Virgin –  студено пресованият зехтин, който не минава през термична обработка и поради това не е подходящ за готвене. С други думи, не става да пържите яйца в зехтин, но можете да го използвате за овкусяване на салати например.

Приготвянето му става на първата преса и е с изключително високо качество, отличителен аромат и интензивен вкус. Той е най-подходящ за консумация в суров вид, защото при термична обработка ненаситените мастни киселини се трансформират в наситени.

Това далеч не е целта на здравословното приготвяне на храна. Затова има други видове зехтин, с помощта на които да сготвите.

Virgin зехтин имаме, когато е добит от вторичното студено пресоване на маслинова каша, след като от нея вече е извлечено най-доброто. Неговите нива на киселинност са по-ниски и също е чист нерафиниран продукт.

Olive oil или обикновеният зехтин се състои от рафинирано олио и химически добавки, които са получени чрез топлинна обработка. Той е по-светъл на цвят, с по-неутрален вкус и е подходящ за готвене.

Остана да споменем Pomace, който е с най-ниско качество и се получава по химически път от остатъците на маслините. Няма свой специфичен вкус и съответно няма никакви лечебни свойства както студенопресования Extra Virgin, но можете да го използвате за готвене, пържене и за салати.

Полезните страни на чудния зехтин

Бедната на калории мазнина ще ви изненада с богато съдържание на ценни и полезни съставки. Започваме с:

  • Линолова и олеинова киселина;
  • Витамини Е, А и D;
  • Фосфор;
  • Желязо;
  • Белтъчини и минерали.

Олеиновата киселина спомага за намаляване на лошия холестерол и увеличава стойностите на добрия, като единствено екстра върджин зехтин може да се усвои на 100% от организма.

Според проведени изследвания, с помощта на зехтин може да се постигне оздравителен ефект при лечение и превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Приемът на зехтин води до увеличена еластичност на артериалните стени и нормализиране на артериалното кръвно налягане.

Употреба и съхранение

Нерафинираният студено пресован е напълно натурален продукт, който може да се добавя към салати и студена кухня, както и да се използва за козметични цели. С него обаче не бива да се готви – при топлинна обработка се губят полезните му вещества.

Рафинираният е разработен специално за кулинарни приложения – сотиране, пържене и други, като успява да запази вкусовите си качества, но не притежава полезните свойства на студено пресования.

Затова е най-добре да имате от всеки вид по една бутилка и да ги използвате според предназначението им. Относно съхранението на зехтин трябва да се уверите, че е защитен от пряка слънчева светлина и в стъклена бутилка.

Нашите предложения

В онлайн магазина на Lifestore.bg ще намерите зехтин от Гърция и Италия, както и български био зехтин.

Целебните свойства и ценни съставки на течното масло го правят неизменна част от кухнята на все повече домакинства. Единствено трябва да внимавате за това какъв си купувате и да го използвате в съответствие с вида му.

Убедете се сами в качествата на течното злато от Средиземноморието. Изхвърлете олиото от кухнята и го заменете с невероятния зехтин.

Приятно пазаруване с Lifestore.bg!

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име