• Вход
  • Регистрация

Негово величество Зехтин - ръководство за употреба

Една от най-древните растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна, се нарича зехтин. Тя се извлича от плодовете на маслиновото дърво, а неговата символика напомня за дългия и дори вечен живот. Ако помните библейската история за потопа, именно маслината е първото нещо, което белият гълъб носи в човката си при завръщане на кораба. В сравнение с останалите известни видове олио като царевично, слънчогледово, соево и други, невероятният зехтин е единственият, който съдържа мононенаситени мастни киселини. Последните имат свойството да преборят LDL холестерола и затова зехтинът е по-добрата мазнина, с която да приготвяме и подправяме ястията си.

Същност и особености на растителната мазнина

Носят се много митове и легенди за правилната употреба на зехтин в кухнята. Често с думата зехтин се обозначава цялата гама от видове, които са с различни свойства и предназначение. Най-общо казано, като зехтин може да се опише маслото, получено от маслинови дръвчета. Начините за неговото извличане и обработка обаче са диверсифицирани и крайният резултат придобива различни форми. Видовете се различават по киселинността, процеса на извличане, добавките и предназначението му. За да извлечете максимума от всеки един вид трябва да разберете кой за какво е подходящ и да намерите най-изгодните оферти в съотношение цена-качество.

Видове зехтин – как да ги използваме правилно

Въз основа на киселинността и процедурата по екстракция се различават няколко категории. Започваме с Extra Virgin -  студено пресованият зехтин, който не минава през термична обработка и поради това не е подходящ за готвене. С други думи, не става да пържите яйца в зехтин, но можете да го използвате за овкусяване на салати например. Приготвянето му става на първата преса и е с изключително високо качество, отличителен аромат и интензивен вкус. Той е най-подходящ за консумация в суров вид, защото при термична обработка ненаситените мастни киселини се трансформират в наситени. Това далеч не е целта на здравословното приготвяне на храна. Затова има други видове зехтин, с помощта на които да сготвите. Virgin зехтин имаме, когато е добит от вторичното студено пресоване на маслинова каша, след като от нея вече е извлечено най-доброто. Неговите нива на киселинност са по-ниски и също е чист нерафиниран продукт. Olive oil или обикновеният зехтин се състои от рафинирано олио и химически добавки, които са получени чрез топлинна обработка. Той е по-светъл на цвят, с по-неутрален вкус и е подходящ за готвене. Остана да споменем Pomace, който е с най-ниско качество и се получава по химически път от остатъците на маслините. Няма свой специфичен вкус и съответно няма никакви лечебни свойства както студенопресования Extra Virgin, но можете да го използвате за готвене, пържене и за салати.

Полезните страни на чудния зехтин

Бедната на калории мазнина ще ви изненада с богато съдържание на ценни и полезни съставки. Започваме с:
  • Линолова и олеинова киселина;
  • Витамини Е, А и D;
  • Фосфор;
  • Желязо;
  • Белтъчини и минерали.
Олеиновата киселина спомага за намаляване на лошия холестерол и увеличава стойностите на добрия, като единствено екстра върджин зехтин може да се усвои на 100% от организма. Според проведени изследвания, с помощта на зехтин може да се постигне оздравителен ефект при лечение и превенция на сърдечно-съдови заболявания. Приемът на зехтин води до увеличена еластичност на артериалните стени и нормализиране на артериалното кръвно налягане.

Употреба и съхранение

Нерафинираният студено пресован е напълно натурален продукт, който може да се добавя към салати и студена кухня, както и да се използва за козметични цели. С него обаче не бива да се готви - при топлинна обработка се губят полезните му вещества. Рафинираният е разработен специално за кулинарни приложения – сотиране, пържене и други, като успява да запази вкусовите си качества, но не притежава полезните свойства на студено пресования. Затова е най-добре да имате от всеки вид по една бутилка и да ги използвате според предназначението им. Относно съхранението на зехтин трябва да се уверите, че е защитен от пряка слънчева светлина и в стъклена бутилка.

Нашите предложения

В онлайн магазина на Lifestore.bg ще намерите зехтин от Гърция и Италия, както и български био зехтин. Целебните свойства и ценни съставки на течното масло го правят неизменна част от кухнята на все повече домакинства. Единствено трябва да внимавате за това какъв си купувате и да го използвате в съответствие с вида му. Убедете се сами в качествата на течното злато от Средиземноморието. Изхвърлете олиото от кухнята и го заменете с невероятния зехтин. Приятно пазаруване с Lifestore.bg!

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Свързани продукти

Lifestore
12/01/2018 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!