Най-полезните зимни храни [списък]

0
3145
Polezni_zimni_hrani

Обичайна ситуация:

Закуската все някак ще я измисля, каквото намеря в шкафа и хладилника, може и само едно кафе да пия. На обяд ще хапна нещо на крак до работа или в обедната ще сгъна някоя закуска. За вечеря обаче трябва една хубава манджа, защото, нали, цял ден нищо не сме яли и сега е време за по-мазнички засищащи зимни храни …

В този прекрасен януарски месец, който понякога напомня на есен, е чудесно решение да направим място за малко зимни храни, но не от много мазничките. Една от добрите страни на нашите 4 сезона е, че имаме различни плодове и зеленчуци в различно време от годината и така целогодишно можем да си набавим точно тези пресни зимни храни.

Трябва ви малко креативност, убеденост за това кои зимни храни искате да използвате в готвенето си и да намерите точните места, от които да си ги купувате, като избягвате такива с далечен произход.

Лошата новина е, че много от тези зимни храни на пазара в България не са отгледани в България. Те идват от девета глуха, разбирайте далечна южна страна, където са били подложени на известен тормоз. Какво имаме предвид?

Третиране, отглеждане и съхраняване на зимни храни

Плодове като бананите се берат зелени, за да са в състояние да издържат на транспортирането, дистрибуцията и така да достигнат до крайния потребител в кварталния супермаркет. Други зимни храни пък се подлагат на химически обработки с пестициди и нитрати като доматите, зелените салати и картофи, за да придобият по-ярък цвят или да издържат по-дълго време.

За съжаление такива зимни храни няма да ви доставят пълноценен витаминен и минерален комплекс, тъй като той е нищожен в сравнение с узрелите или био отгледани зеленчуци и плодове.

Тук обичаме да хапваме шопска салата, състояща се от домати и краставици, които често са пръскани с консервиращи агенти или гъмжат от нитрати. По миризмата ще ги познаете …

Независимо дали са заразени с някакви бактерии, подложени на химическо третиране и обработка с химикали, повечето зимни храни – плодове и зеленчуци, трябва да се почистят предварително.

Как да почистим своите зимни храни

От всички нискорастящи и листни растения, в това число марули, салатки, лук, спанак и други, дебне опасността от кучешка или котешка тения. Затова винаги измивайте тези зимни храни преди да ги нарежете и овкусите за обедната или вечерната салата.

Оранжерийните зеленчуци лук, марули, домати и краставици трудно биха издържали да стигнат до нас, ако не са отглеждани с нитрати, и то в големи количества. Тук може да приложите различен подход с накисване за 10 минути, за да разтворите нитратите във вода, а листните се киснат за около час.

Голяма част от нитратите могат да се отстранят чрез обелване на вашите зимни храни като краставици, картофи, тиквички, моркови и други. Трябва да следите за това предпочитаните плодове, както и зеленчуци, да са максимално узряли, а не презрели или неузряли достатъчно.

При подлагане на термична обработка на някои зимни храни трябва да се изхвърля и използваната вода още докато е топла. Това намалява съдържанието на нитрати с до 80%.

Една често допускана грешка в кухнята е измиването на зимни храни като зелени салатки, марули, моркови и други, след което прибирането им в хладилник. Това не е правилното решение, защото влагата благоприятства развитието на микроорганизми. Плодове и зеленчуци се мият непосредствено преди консумация и с топла вода.

Изпитан метод за почистване на зимни храни е със сода за хляб, като трябва предварително да сте накиснали съответните продукти в топла вода. Приготвяте отделно литър вода, разтваряте 1 с.л. сода бикарбонат и вече имате натурален дезинфектант, с който ще премахнете голяма част от вредните вещества. Може да опитате почистване с ябълков оцет, който е естествено средство за дезинфекция. Само разреждате в литър вода 1 чаша ябълков оцет и измивате зеленчуците със сместа.

За тези, които нямат нищо против лимона, можем да предложим почистване на зимни храни с оцет и лимон. Сокът на един лимон се изцежда и поставя в пръскалка, добавяте 2 с.л. бял оцет и допълвате с вода. Имате готов спрей за напръскване на зеленчуци или плодове, а лимонът може да придаде нов вкус, който да ви хареса.

В обобщен вид, ето какво най-малко можем да направим с различните зимни храни:
Зимни храниМетод на почистване
Кореноплодни – картофи, моркови, ряпа, цвеклоПочистват се от пръста

Измиват се с топла вода

Мият се със студена течаща вода

Зеленчуци – домати, краставици, тиквички, патладжани, чушкиМият се под течаща вода на ръка
Цитруси – портокали, грейпфрути, лимони, мандариниПопарват се с гореща вода и след това се мият със студена течаща вода
Плодове – круши, ябълки, праскови, кайсииМият се със студена вода и може да се ползва сапун
Сушени плодовеМогат да се мият с помощта на гевгир под течаща хладка вода
ЛукОтстранява се дъното и се почистват сухите обелки и долната люспа

Измива се със студена вода

ЗелеОбикновено не се мие, само се отстранява кочанът и се махат всички наранени листа

 

Още зимни храни за зимни месеци (септември/октомври-март)

Зелето обича студено време, зрее през есента и зимата и е най-пълноценна храна, ако се консумира сурово. Обикновено се използва за приготвяне на салати в комбинация с други зеленолистни или с моркови. Брюкселското зеле е богато на фибри и витамини, а пикът му е в периода септември-февруари. Подходящо е да го приготвите задушено за гарнитура.

Зимната тиква е любима на много хора, защото е сред най-достъпните зимни храни, има много полезни свойства и засища добре апетита. Може да я откриете от септември до началото на март.

Картофите са друга група зимни храни, за които се изтъква високият гликемичен индекс, но това не ги прави лоша храна. Те съдържат калий, магнезий, фолиева киселина, а сладките картофи са още по-добра опция заради бета-каротина, витамините и фибрите. В зависимост от сортовете ще ги намерите по всяко време на годината – средно късни и късни сортове картофи са Пикасо, Маркиз и Бор.

Лукът не е просто поредната съставка на ястие – той е безценна част от супи, салати, различни видове паста и ястия с месо. Трябва да се съхранява извън хладилник, за да се запази в добро състояние.

Цвеклото е от най-богатите на антиоксиданти зимни храни, както и витамини от В група. Неповторимата салата от моркови, ябълки и цвекло е страхотно зимно ястие, а фреш в комбинация с ябълка ще ви осигури витаминена бомба и по-нисък холестерол.

Забравяме ли нещо? Разбира се – едно рогато и леко пиперливо растение със запомнящото се име джинджифил. Пресен, сушен, маринован, варен или като добавка към смутита, той се използва много често, но не е подходящ за всеки. Хората със стомашно-чревни проблеми трябва да внимават с него и дори да го избягват.

Предишна статияАспержи с Прошуто & Пармезан [Orgran]
Следваща статияСалата Цезар [Orgran]
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име