Най-горещите тенденции в храненето за 2018 (2)

0
437
Тенденции в храненето

Не само на модния подиум е възможно да се създават и диктуват тенденции. За поредна година виждаме навлизащи нови тенденции в храненето, които определят менютата в ресторантите, заведенията за бързо хранене и дори готвенето у дома.

Преди няколко години най-големият хит бяха суши сетовете, след тях постепенно започнаха да навлизат суперхраните като добавки към салати и основни ястия, а по отношение на напитките сме свидетели на невероятни експерименти.

През изминалата година се наслаждавахме на флекситарианство, карфиол, ферментирали храни и напитки с подчертано пробиотично съдържание. Те обаче останаха в 2017-та и отстъпиха място на новите тенденции в храненето, за които говорихме и в първата статия.

Всъщност тези тенденции в храненето, за които говорим, не се ограничават само до ястията, а включват и напитките като неизменна част от едно пълноценно хранене и преживяване. За още по-вкусни и полезни смутита, например, се използват матча, куркума, спирулина, мака и какао на прах.

Кое е новото и впечатляващото тази година и какви идейки може да си откраднете – вижте сами.

Тенденции в храненето: Адаптогени за справяне със стреса

И по-добър имунитет

Според специалистите, след като наскоро около тях настъпи голямо оживление, адаптогените ще се наложат като водеща тенденция през настоящата година.

Адаптогените са естествени добавки, които помагат за контролиране на диабета и холестерола, като умеят да противодействат на умората и стреса. Благодарение на тези свои качества, през 2018-та година те ще заемат достойно място на рафта до все по-необходимите магнезий, цинк, витамини В6, В9, В12, желязо и други.

Тъй като стресът на съвременния живот продължава да оказва все по-голямо влияние върху здравето, търсенето на лечебните свойства на растенията става все по-голямои.

Адаптогените, като тези, които се срещат във функционалните гъби като рейши, майтаке, ши таке, кордицепс и чага, се смята, че повишават имунитета, поддържат здравето на сърцето и дори се борят с възпалителни процеси. Макар и в сурово състояние да изглеждат малко плашещи, те се преработват до сух прах, който може да се добави към чай, кафе и дори сладкиши. Напълно възможно е тези гъби да превземат кухните на рсторантите и да започнат да се появяват по-скоро в менютата.

Тенденции в храненето: Нискокалорични сладоледи

За различни диетични режими

Малко са храните, които винаги имат място в хранителния магазин… и в сърцето. Магичното, вкусно изкушение, което познаваме като сладолед, се оказва една от тях. Има ли нещо по-хубаво от една сладка, кремообразна, студена купа от любимия ви сладолед? За много от любителите на сладолед по целия свят, отговорът е просто „не“. Хората, които се хранят с по-малко въглехидрати или пък са на кето хранене, ще трябва да потърсят алтернатива на традиционния сладолед.

И точно тук на сцената излизат нискокалоричните сладоледи, които са сред най-интересните и приветствани тенденции в храненето. Има сладоледи от тази категория, които съдържат само 3 грама захар и 120 калории в 100 грама продукт. Доста приятно, нали?

Няколко идеи, които да потърсите и да опитате:

  • Low carb chocolate ice cream;
  • Sugar free mint ice cream;
  • Keto vanilla ice cream;
  • Keto cookies and cream ice cream;
  • Paleo & Vegan Berry.

Тенденции в храненето: Healthy Fast-casual Dining

Или как да хапнем бързо и здравословно

Здравословните ресторанти са местата, на които можете да намерите салата по свой вкус, healthy бургер с пълнозърнеста питка и веган сладолед за десерт. Тези места се увеличават и това е напълно очаквано на фона на вечната динамика и търсенето на възможност да си отчупим още едно парченце свободно време.

Такива ресторанти и заведения за бързо хранене, както и за вечеря, може предлагат:

  • Изцяло веган кухня;
  • Салата „направи си сам“ с пресни съставки по избор;
  • Здравословни напитки от Комбуча, сок от куркума, различни прясно изцедени сокове, овкусени със суперхрани като годжи бери;
  • Меню от храни и напитки, които не съдържат алергени – глутен, лактоза, ядки, пшеница и други.

Тенденции в храненето: Intermittent fasting for way more than just weight loss

Или какво можем да постигнем с периодичното гладуване

Погрешно е схващането, че периодичното гладуване служи само за загуба на тегло чрез тотално орязване на приетите калории. Amy Shah, доктор по медицина споделя, че често препоръчва периодичното гладуване като мярка за овладяване на възпалителни процеси и автоимунни заболявания. Според нея, периодичното гладуване служи и за подобряване на храносмилането и контрол върху хормоналните процеси. „Чрез модулиране на хормоните инсулин и соматотропин задействате механизмите на клетъчно възобновяване, потискате възпалителните процеси и се приближавате до състояние на хомеостаза“, казва д-р Шах.

Периодичното гладуване служи за забавяне на редовния транспорт на глюкоза до мозъчните клетки, като така може вече съществуващите глюкоза и гликоген да се превърнат в енергия. Тази енергия може да се използва за фокусиране върху метаболитните процеси на мозъчните клетки, подсилвайки дейността на мозъка и цялостната психическа яснота.

Последната от новите тенденции в храненето е много подходяща за хора с диабет тип II, хора с наднормено тегло, жени със синдром на поликистозни яйчници и омазнен черен дроб. Според Jason Fung, доктор по медицина, „най-голямото предимство на  периодичното гладуване е по отношение на превенцията на рак и Алцхаймер“.

Предишна статияВеган Мечка
Следваща статияВеган хапки с броколи и домати
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име