Най-горещите тенденции в храненето за 2018 (1)

0
1634
Tendencii_v_hraneneto_2018

На сцената на здравословното хранене винаги има изненади. Както всеки сезон има свои характерни черти, така и всяка година се отличава със свои тенденции в храненето, които диктуват правилата.

Това са акцентите от 2017-та година в резюме:

  • Лилави храни – лилав карфиол, лилави аспержи, акай бери водят тенденции в храненето
  • Храни директно от производителя – основно плодове и зеленчуци, млечни продукти
  • По-малко месоядни и повече вегани
  • Балансирано хранене с акцент върху добрите мазнини и растителни протеини
  • Противовъзпалителни храни – богати на антиоксиданти и витамини (куркума)
  • Хранене в съотношение 80/20
  • Суперхраната спирулина, която засенчи граховия протеин и конопа като протеинови източници

И да се върнем в настоящето, за да очертаем новите тенденции в храненето, които са много разнообразни, а някои – изненадващи.

Ферментирали храни и напитки като тенденции в храненето

Подобно на Комбуча – любимата пробиотична напитка с полезни бактерии, и през тази година звезди на хоризонта ще бъдат различни ферментирали храни и напитки. Ето няколко идеи за ферментирали храни:

  • Традиционно кисело зеле – популярно по нашите ширини
  • Кимчи – ферментирали зеленчуци с много подправки, наподобява киселото зеле, но е много по-пикантно
  • Мисо – подправка от японската кухня, която се произвежда чрез ферментиране на соя, ечемик, кафяв ориз и други със специални гъби
  • Темпе – пробиотична храна, извлечена от ферментирала соя
  • Кефир – подходящ за хора с лактозна непоносимост, леко кисел на вкус и произведен чрез добавяне на кефирена закваска към козе, краве или овче мляко

Богати на растителни храни диети като тенденции в храненето

Това е една от относително стабилните тенденции в храненето, които с годините се утвърждават и в България.

Интересът към зеленчуците става все по-голям и това се дължи на техните многобройни ползи и приложения. Броколи, спанак, рукола, маруля, къдраво зеле, аспержи – това са растителни храни, богати на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Те винаги намират място сред новите тенденции в храненето и в рецептите на крем супи, салати, ястия със сирена и месо или задушени, на плоча, на фурна.

Вариантите са толкова много, че им отделихме специално място в блога ни, където ще намерите веган рецепти, рецепти за салати и други категории рецепти.

Нови суперхрани – устойчиви тенденции в храненето

През 2017-та под светлините на прожекторите попаднаха хлорела, спирулина, киноа и кокосовото масло. Консумирането на супехрани също е сред устойчивите тенденции в храненето и продължава с пълна сила да печели нови фенове.

А новите звезди на хоризонта в тази категория са:

  • Моринга – с отличен нутриционистичен профил – съдържа два пъти повече протеин от спанака и три пъти повече желязо. Морингата изобилства от впечатляващи количества калций, калий и витамин А, а семенцата са с приятен сладък вкус
  • Матча – с високо съдържание на антиоксиданти, веган и без глутен, матча е фино смлян прах от специално отглеждани листа зелен чай
  • Конопени семена – те не съдържат психоактивната съставка ТНС, а са изключително богати на растителни протеини, съдържат всички есенциални мастни киселини и минерали
  • Растителни млека – те са от известно време на пазара, но тепърва започват да се утвърждават сред водещите тенденции в храненето. Тук разнообразието никак не е малко, а предимствата са много – без глутен, ГМО, лактоза, палмово масло и добри количества протеин при някои ядкови млека
  • Кресон – първенец в класацията за зелени супехрани, кресонът печели 10/10 точки заради своите антиейдж свойства, повече бета каротин от други зеленчуци и много над препоръчителната дневна доза витамин К – цели 230%.

Димна завеса, но не от цигари

Един от най-старите и естествени методи за обработване на храна, който придава характерен вкус и усещане, е опушването. Зеленчуци, сирена, меса, колбаси – всички тези храни ще бъдат опушени през 2018-та и това няма да попречи на вашето добро здраве, стига да не прекалявате със сирената например.

Във връзка с опушването на колбаси обаче трябва да имате едно на ум при закупуването им от магазин. Повечето продукти не са опушени по здравословен начин, а се използва течен пушек или други методи за опушване по химичен път. Така че си позволявайте такива храни в ресторант, където знаете как точно се осъществява опушването на храната.

Нека открехнем завесата още малко за любопитните: във втора част по темата за новите тенденции в храненето ще говорим за адаптогени, морски водорасли, нискокалорични сладоледи, колаген и gluten-free храни. И ако това не е достатъчно, подсказваме, че ще има и още.

А кои бяха вашите суперхрани и напитки, които диктуваха личните ви тенденции в храненето?

Предишна статияСалата с топло Пилешко [Orgran]
Следваща статияПълнени гъби с билки – Orgran
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име