Алтернативите на захарта се делят на две основни групи – синтетични и натурални подсладители.
Синтетични подсладители
Синтетични подсладители са захарин, цикламат, сукразит, аспартам, калиев ацесулфам. Те са заместители на захарта, нямат енергийна стойност и не се усвояват от организма.
Натурални подсладители
Най-известните натурални подсладители са стевия, кленов сироп, агаве, кафява захар и разбира се, плодовете. Те се усвояват от човешкия организъм, осигуряват му енергия. Разликата им с обикновената бяла захар е, че са безвредни и доста по-ниско калорични, което ги прави предпочитани от хората на диета, от живеещите здравословно, от диабетиците.
Ще направим кратък обзор на най-популярните натурални подсладители.
Плодове
Плодовете са пълни с полезни хранителни вещества, витамини, вода, фибри. Те могат да участват в почти всички сладки изкушения, които приготвяме в кухнята. Помагат за по-бавното усвояване на захарта в кръвта и за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.
Сушените плодове са особено полезни в случаите, когато няма сезонни пресни плодове. С тях също може да се приготвят всякакви десерти, а и фибрите и полезните им вещества са запазени.
Захарни сиропи
Захарните сиропи се използват за приготвяне на храни, за които се изисква по-гладка консистенция. Тук влизат суров мед, суров сироп от якон, кокосов сок, сироп от рожкови и
кленов сироп. Те са сладки, вкусни и лесни за употреба, но като недостатък отчитаме, че не съдържат фибри. А фибрите са важни за контролираното усвояване на захарта и поддържането на стабилни нива на инсулина.
Стевията е 300 пъти по-сладка от захарта, но има 0 калории и регулира нивата на инсулина. Тя е натурален подсладител, който е особено предпочитан в зелената си прахообразна форма.
Натурални подсладители - за какво да внимавате
Плодовете, които купуваме от пазара или от супермаркета, често са с неизвестен за нас произход В повечето случаи не са естествено свежи, а са обработвани с различни препарати, за да останат в добър вид по време на транспорта от далечната страна до България. Поради това те не са много полезни, тъй че ако можете, си купувайте плодове от малки родни производители или биоплодове.
Сушените плодове пък не съдържат почти никаква вода. Когато си хапвате от тях, пийте и вода, за да се хидратирате.
Медът почти няма недостатъци – вкусен, хранителен..., но не е подходящ за вегани.
Повечето захарни сиропи имат силен аромат на меласа, затова не могат да се използват в някои рецепти.
Когато пазарувате и избирате натурален подсладител, четете етикетите. Ако нещо Ви съмнява, не го купувайте!