Напитката комбуча – сила от природата!

3052

 

Комбуча Лайф Канела
Комбуча Лайф Канела

Комбуча е газирана, ферментирала напитка, направена от чай, която е много освежаваща (особено, когато времето навън е горещо), но и много полезна за вашето здраве. В основата й е залегнал подсладен, ферментирал чай, зелен или черен и култура, със структура наподобяваща гъба, съставена от дрожди и полезни млечно-кисели бактерии. Резултатът е изключително вкусно питие, изпълнено с пробиотици и по-дългата му употреба подпомага алкализирането на човешкото тяло.

Комбуча се радва на изключителна популярност последните години, като това се дължи най-вече на неговите ползи за здравето. Комбуча съчетава в себе си две основни тенденции: енергизираща жива напитка и освежаващо питие, произведено само от естествени култури, които стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Има много здравословни причини да се консумира Комбуча и една от тях е, че напитката е естествено газирана, не съдържа добавена захар и и има малко калории, в сравнение с останалите газирани напитки, а и си струва да се опита  неподправения и уникален вкус.

ИСТОРИЯТА НА КОМБУЧА

Произходът на Комбуча не е добре известен, но хората в различни части на света, като Китай (където се нарича също „Еликсир на живота”), Тибет, Сибир и Русия са я пиели в продължение на хиляди години. През началото на миналия век, рецептата е била пренесена в Германия, a оттам – в САЩ.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОМБУЧА

Комбуча е ферментирала напитка от зелен и/или черен чай и захар от различни източници (тръстикова захар, плодове или мед), което се използва, като „стартер” за производството на освежаващата напитка. Тя съдържа колонии от бактерии и дрожди, във вид на гъба, които са в основата на процеса на ферментация. Така важната ферментация започва след прибавянето на захарта, която служи за храна на гъбата. В последствие Комбуча се газира и се увеличава съдържанието й на витамини от В група, ензими, пробиотици и съдържанието на киселина (оцетна, глюконова и млечна), като съставките при своето свързване, достигат следните реакции:

  • подобрява храносмиланетоHow-to-Make-Kombucha-at-Home
  • подпомага отслабването
  • повишава енергията на организма
  • служи за детоксикация
  • подпомага имунната система
  • намалява болките в ставите
  • предпазва от ракови образования

Комбуча претърпява процес на ферментация, като в последствие се образуват малки количества алкохол (около 1% от цялата бутилка). Хората, които страдат от диабет, вероятно няма да имат усложнения след консумацията й, поради липсата на добавена захар, но все пак трябва да са много внимателни и да наблюдават нивата на кръвната си захар.

7 ОСНОВНИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ КОМБУЧА

В изследване, публикувано през 2014 година в медицинско списание, се подчертават ползите за здравето на всеки,  започнал да приема Комбуча. Това става благодарение на четирите основни свойства на напитката: детоксикация, антиоксидиране, тонизиране  и подобряване на имунната система. Според проучването има седем основни ползи за здравето:

  1. Детоксикация

Детоксикиращият капацитет на Комбуча е изключителен. Отличен пример за това е способността й да противодейства на токсичността на чернодробните клетки. Според едно проучване, Комбуча влияе положително на оксидативния стрес и поддържа нормалната физиология на чернодробните клетки. Това е така, поради антиоксидантната активност на Комбуча, което я прави  подходяща при заболявания на черния дроб, при които е  известно, че оксидативния стрес играе ключова роля.

  1. Храносмилане

Естествената антиоксидантна сила на този древен чай, неутрализира свободните радикали, които създават хаос в храносмилателната система. Въпреки това, най-важната причина Комбуча да подпомага храносмилането е благодарение на високите си нива на полезни киселинипробиотици и ензими. Някои изследвания показват способността на Комбуча да предотврати и да лекува синдрома на пропускливите черва и стомашните язви. Не е изненада това, че е по-ефективна от някои лекарства, които обикновено се предписват за киселини в стомаха, гастроезофагеален рефлукс и язви. Комбуча може да помогне при лечението на кандиди, които се възпроизвеждат в червата, защото спомага за възстановяване на баланса на храносмилателната система. Съдържа живи пробиотични култури, които подпомагат зараждането на добри бактерии в червата, които да изтласкат дрождите на кандида.

  1. Енергия

Напитката има способността да подпомага образуването на желязо, което се намира в зеления чай, по време на процеса на ферментация. Комбуча съдържа, също така кофеин (въпреки, ниските му количества) и витамини от група В, които са изключително полезни за организма. Чрез специален процес, известен като „хелатиране”, освободеното желязо спомага за освобождаване на хемоглобина в кръвта, като по този начин кислорода достига по-лесно до тъканите и стимулира процеса на производство на енергия на клетъчно ниво.

  1. Имунитет

Общият ефект от това, че Комбуча модулира имунната система се вижда най-добре в способността й да контролира свободните радикали чрез антиоксидантни мерки. Клинично доказано е, че напитката намалява оксидативния стрес, чрез мощни антиоксиданти, които се развиват по време на процеса на ферментация и не се намират самостоятелно в друг вид чай. Учените подозират, че антиоксидантите, пробиотиците и наличието на витамин С, защитават от увреждане клетките, предпазват от възпалителни заболявания и тумори, и като цяло укрепват имунната система.

  1. Грижа за ставите

Комбуча може да излекува, подобри или предотврати увреждане на ставите по редица начини. В състава й има глюкозамини, които увеличават синовиалното производство на хиалуронова киселина. Това подпомага запазването на колагена и предотвратява артритната болка. По този начин се поддържат нормални нива колаген в целия организъм и се намалява появата на бръчки по кожата.

  1. Превенция срещу рак

Напитката е полезна за профилактика и възстановяване от последствията от ракови заболявания. Изследване установява, че глюкаровата киселина в Комбуча, намалява риска от ракови образования при хората. Дори самият президент Рейгън пиел Комбуча всеки ден, като част от неговата схема за борба с рака на стомаха.

  1. Отслабване

Данните от проучване през 2005 година, показват, че Комбуча подобрява обмяната на веществата и ограничава натрупването на мазнини. Това е възможно благодарение на оцетната киселина и полифеноли, които подпомагат загубата на тегло.

Nasheto_predlojenie

Комбуча Лайф Арония
Комбуча Лайф Арония
Комбуча Лайф Папая
Комбуча Лайф Папая
Комбуча Лайф Класик
Комбуча Лайф Класик
Комбуча Лайф Био Класик
Комбуча Лайф Био Класик

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

4 КОМЕНТАРИ

  1. Изумяващи неточности и глупости, които предполагам се дължат на лош превод. Екипът, ако държи на реноме и търси успехи, трябва да прецизира текста.
    С уважение – Николай Илчевски, магистър по биохимия и рекламен експерт с над 25 г стаж в обалстта на рекламата и медиите. Пиша това не за хвалба, а за да погледнете на проблема по-сериозно.

    • Здравейте Венцислав,

      Радваме се, че Комбуча Лайф се харесва на вас и вашето семейство!

      Относно останалите вкусове, опитахте ли Комбуча Канела, Комбуча Мента и Комбуча Роза?

      Поздрави,
      Екип “Лайфстор”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име