Напитката комбуча – сила от природата!

4
2196

 

Комбуча Лайф Канела
Комбуча Лайф Канела

Комбуча е газирана, ферментирала напитка, направена от чай, която е много освежаваща (особено, когато времето навън е горещо), но и много полезна за вашето здраве. В основата й е залегнал подсладен, ферментирал чай, зелен или черен и култура, със структура наподобяваща гъба, съставена от дрожди и полезни млечно-кисели бактерии. Резултатът е изключително вкусно питие, изпълнено с пробиотици и по-дългата му употреба подпомага алкализирането на човешкото тяло.

Комбуча се радва на изключителна популярност последните години, като това се дължи най-вече на неговите ползи за здравето. Комбуча съчетава в себе си две основни тенденции: енергизираща жива напитка и освежаващо питие, произведено само от естествени култури, които стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Има много здравословни причини да се консумира Комбуча и една от тях е, че напитката е естествено газирана, не съдържа добавена захар и и има малко калории, в сравнение с останалите газирани напитки, а и си струва да се опита  неподправения и уникален вкус.

ИСТОРИЯТА НА КОМБУЧА

Произходът на Комбуча не е добре известен, но хората в различни части на света, като Китай (където се нарича също „Еликсир на живота”), Тибет, Сибир и Русия са я пиели в продължение на хиляди години. През началото на миналия век, рецептата е била пренесена в Германия, a оттам – в САЩ.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОМБУЧА

Комбуча е ферментирала напитка от зелен и/или черен чай и захар от различни източници (тръстикова захар, плодове или мед), което се използва, като „стартер” за производството на освежаващата напитка. Тя съдържа колонии от бактерии и дрожди, във вид на гъба, които са в основата на процеса на ферментация. Така важната ферментация започва след прибавянето на захарта, която служи за храна на гъбата. В последствие Комбуча се газира и се увеличава съдържанието й на витамини от В група, ензими, пробиотици и съдържанието на киселина (оцетна, глюконова и млечна), като съставките при своето свързване, достигат следните реакции:

  • подобрява храносмиланетоHow-to-Make-Kombucha-at-Home
  • подпомага отслабването
  • повишава енергията на организма
  • служи за детоксикация
  • подпомага имунната система
  • намалява болките в ставите
  • предпазва от ракови образования

Комбуча претърпява процес на ферментация, като в последствие се образуват малки количества алкохол (около 1% от цялата бутилка). Хората, които страдат от диабет, вероятно няма да имат усложнения след консумацията й, поради липсата на добавена захар, но все пак трябва да са много внимателни и да наблюдават нивата на кръвната си захар.

7 ОСНОВНИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ КОМБУЧА

В изследване, публикувано през 2014 година в медицинско списание, се подчертават ползите за здравето на всеки,  започнал да приема Комбуча. Това става благодарение на четирите основни свойства на напитката: детоксикация, антиоксидиране, тонизиране  и подобряване на имунната система. Според проучването има седем основни ползи за здравето:

  1. Детоксикация

Детоксикиращият капацитет на Комбуча е изключителен. Отличен пример за това е способността й да противодейства на токсичността на чернодробните клетки. Според едно проучване, Комбуча влияе положително на оксидативния стрес и поддържа нормалната физиология на чернодробните клетки. Това е така, поради антиоксидантната активност на Комбуча, което я прави  подходяща при заболявания на черния дроб, при които е  известно, че оксидативния стрес играе ключова роля.

  1. Храносмилане

Естествената антиоксидантна сила на този древен чай, неутрализира свободните радикали, които създават хаос в храносмилателната система. Въпреки това, най-важната причина Комбуча да подпомага храносмилането е благодарение на високите си нива на полезни киселинипробиотици и ензими. Някои изследвания показват способността на Комбуча да предотврати и да лекува синдрома на пропускливите черва и стомашните язви. Не е изненада това, че е по-ефективна от някои лекарства, които обикновено се предписват за киселини в стомаха, гастроезофагеален рефлукс и язви. Комбуча може да помогне при лечението на кандиди, които се възпроизвеждат в червата, защото спомага за възстановяване на баланса на храносмилателната система. Съдържа живи пробиотични култури, които подпомагат зараждането на добри бактерии в червата, които да изтласкат дрождите на кандида.

  1. Енергия

Напитката има способността да подпомага образуването на желязо, което се намира в зеления чай, по време на процеса на ферментация. Комбуча съдържа, също така кофеин (въпреки, ниските му количества) и витамини от група В, които са изключително полезни за организма. Чрез специален процес, известен като „хелатиране”, освободеното желязо спомага за освобождаване на хемоглобина в кръвта, като по този начин кислорода достига по-лесно до тъканите и стимулира процеса на производство на енергия на клетъчно ниво.

  1. Имунитет

Общият ефект от това, че Комбуча модулира имунната система се вижда най-добре в способността й да контролира свободните радикали чрез антиоксидантни мерки. Клинично доказано е, че напитката намалява оксидативния стрес, чрез мощни антиоксиданти, които се развиват по време на процеса на ферментация и не се намират самостоятелно в друг вид чай. Учените подозират, че антиоксидантите, пробиотиците и наличието на витамин С, защитават от увреждане клетките, предпазват от възпалителни заболявания и тумори, и като цяло укрепват имунната система.

  1. Грижа за ставите

Комбуча може да излекува, подобри или предотврати увреждане на ставите по редица начини. В състава й има глюкозамини, които увеличават синовиалното производство на хиалуронова киселина. Това подпомага запазването на колагена и предотвратява артритната болка. По този начин се поддържат нормални нива колаген в целия организъм и се намалява появата на бръчки по кожата.

  1. Превенция срещу рак

Напитката е полезна за профилактика и възстановяване от последствията от ракови заболявания. Изследване установява, че глюкаровата киселина в Комбуча, намалява риска от ракови образования при хората. Дори самият президент Рейгън пиел Комбуча всеки ден, като част от неговата схема за борба с рака на стомаха.

  1. Отслабване

Данните от проучване през 2005 година, показват, че Комбуча подобрява обмяната на веществата и ограничава натрупването на мазнини. Това е възможно благодарение на оцетната киселина и полифеноли, които подпомагат загубата на тегло.

Nasheto_predlojenie

Комбуча Лайф Арония
Комбуча Лайф Арония
Комбуча Лайф Папая
Комбуча Лайф Папая
Комбуча Лайф Класик
Комбуча Лайф Класик
Комбуча Лайф Био Класик
Комбуча Лайф Био Класик

4 КОМЕНТАРИ

  1. Изумяващи неточности и глупости, които предполагам се дължат на лош превод. Екипът, ако държи на реноме и търси успехи, трябва да прецизира текста.
    С уважение – Николай Илчевски, магистър по биохимия и рекламен експерт с над 25 г стаж в обалстта на рекламата и медиите. Пиша това не за хвалба, а за да погледнете на проблема по-сериозно.

    • Здравейте Венцислав,

      Радваме се, че Комбуча Лайф се харесва на вас и вашето семейство!

      Относно останалите вкусове, опитахте ли Комбуча Канела, Комбуча Мента и Комбуча Роза?

      Поздрави,
      Екип “Лайфстор”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име