• Вход
  • Регистрация

Най-разпространените храносмилателни нарушения и стомашно-чревни заболявания (1)

Има някои теми, които сами по себе си са трудни за обсъждане в компанията на много хора. И това, което често следва, е задаване на множество въпроси за здравето, търсене на специалисти и страдане в мълчание. Нещо повече, храносмилателните разстройства не са просто кожно образувание, което изчезва с времето или от само себе си, те често са постоянен проблем и нарушават нормалния ритъм на живот. Освен това, при различните храносмилателни нарушения има различни симптоми и последици, които принуждават човек да адаптира ежедневието си според здравословния си проблем.

Но това не значи, че трябва да се отчайвате, ако сте човек с храносмилателно нарушение. Определени мерки помагат за контрол на състоянието, но на първо място трябва да можете да разпознавате различните храносмилателни нарушения.

Храносмилателният тракт – функции и особености

Храносмилателният тракт е много повече от просто система за преработка на храни. Той има основна роля във взаимодействието между диетата и имунитета, който изграждате. Храносмилателната система превръща храните, които консумираме, в техните най-прости форми, като глюкоза (захари), аминокиселини (които съставляват протеин) или мастни киселини (които съставляват мазнини). Разградената храна след това се абсорбира в кръвния поток от тънките черва и хранителните вещества се пренасят във всяка клетка в тялото.

Всяка част от храносмилателната система помага да се придвижи храната и течностите през стомашно-чревния тракт, разграждайки храната и течностите на по-малки части. След като храната се разбие на достатъчно малки части, тялото ви може да обработи и изпрати хранителните вещества там, където те са необходими. Дебелото черво абсорбира вода и отпадъчните продукти от храносмилането стават изпражнения. Нервите и хормоните спомагат за контрола на целия храносмилателния процес, който започва още от устата.

Защо е важно храносмилането?

Това е важен процес, по време на който се разграждат протеините, мазнините, въглехидратите, витамините, минералите в по-прости форми, така че да може да се абсорбират лесно в клетките на тялото. По време на този процес протеините се превръщат в аминокиселини, въглехидратите се превръщат в прости захари, а мазнините се разделят на мастни киселини и глицерол.

Много храносмилателни ензими и хормони действат върху храната на различни етапи по време на процеса на храносмилането. Целият процес се извършва по последователен начин. Процесът на смилане може да бъде разделен на различни етапи, като например храносмилането в устната кухина, стомаха, тънките черва, дебелото черво. Извличането на ценните витамини, минерали и други елементи от храните включва сложна комбинация от механични и химични процеси. Някои от дейностите в процеса включват поглъщане и задвижване на храна, механично или физическо храносмилане, химическо храносмилане, абсорбция и дефекация.

Храносмилането в стомаха

Тъй като фокусът ни е върху стомашно-чревните проблеми, ще обърнем внимание на процесите, които се извършват в стомаха.

Когато храната достигне стомаха, тя остава там за около 4 до 5 часа. В лигавицата на стомаха има различни стомашни жлези. Клетките на стомашната лигавица секретират слуз. Пептичните клетки отделят проензима пепсиноген. Париеталните или оксидни клетки отделят HCl (солна киселина) и вътрешен фактор, който е от съществено значение за абсорбцията на витамин В12. Храната в стомаха се смесва добре със стомашните сокове чрез движението на стомашните мускули.

Най-често протеините се усвояват в стомаха. Слузта и бикарбонатите на стомашния сок помагат за предпазване на лигавичния епител от силно киселата солна киселина. Слузта също помага за смазването на храната.

Различните химични реакции, които протичат в стомаха, са обобщени, както следва:

  • Стомашни сокове и ензими, които след действие на стомашните сокове и ензими, преминават в тънките черва;
  • Солната киселина осигурява киселинното рН;
  • Пепсиноген (проензим) се превръща в пепсин чрез НСl;
  • Пепсинът от своя страна превръща протеина в пептони и протеози;
  • Проренин (проензим) се превръща в Ренин чрез HCl;
  • Казеин (млечен протеин) се превръща в пептиди от ренина.

Според неофициална статистика, около 40% от хората имат поне един храносмилателен симптом във всеки един момент и е твърде възможно да не му обръщат внимание. Нарушенията на храносмилането може да произлизат от различни фактори – непълноценно хранене, липса на фибри, полезни мазнини, течности, проблеми с усвояване на даден вид храна или съставка (глутен, лактоза, фруктоза), увреждане на стомашната или чревната лигавица, синдром на раздразнено дебело черво и много други.

Всъщност причините са твърде индивидуални, за да обобщаваме за всички случаи, затова диагностиката е от изключително значение. Симптомите на храносмилателни нарушения могат да бъдат силни болки в корема, метеоризъм, обструкция на червата, разстройство и всичко в този род.

Повече за различните храносмилателни нарушения

Стомашно-чревните нарушения включват състояния като запек, синдром на раздразнените черва, хемороиди, перианални абсцеси, анални фисури, перианални инфекции, дивертикуларни заболявания, колити, полипи на дебелото черво и рак. Много от тях могат да бъдат предотвратени или минимизирани чрез поддържане на здравословен начин на живот, практикуване на добри навици за червата и подлагане на скрининг за ракови заболявания. Тъй като скринингът не е сред най-широко застъпените практики у нас, изцяло във ваши ръце е да следите за такива кампании или да провеждате съответните изследвания през определен период от време.

Най-условно стомашно-чревните заболявания могат да бъдат разделени на функционални и структурни.

Функционални стомашно-чревни нарушения

Функционални нарушения са тези, при които стомашно-чревният тракт изглежда нормално, но не работи правилно. Те са най-честите проблеми, засягащи стомашно-чревния тракт (включително дебелото черво и ректума). Запекът и синдромът на раздразненото дебело черво (IBS) са два често срещани примера.

Много фактори могат да разстроят стомашно-чревния тракт и неговата подвижност (или способността да продължи да се движи), включително: диета с ниско съдържание на фибри, липса на движение, пътуване или други промени в рутината, големи количества млечни продукти стрес, съпротивляване на движенията на червата поради болка от хемороиди, прекомерен прием на лаксативи, които с течение на времето отслабват мускулите на червата. Приемът на антиацидни лекарства, съдържащи калций или алуминий или определени лекарства (особено антидепресанти и силни лекарства за болка), също могат да предизвикат появата на храносмилателни нарушения.

Запек

Запекът означава, че е трудно да се извърши движение на червата (или да преминат изпражненията), липсва нормално ежедневно изхождане (или е по-малко от три пъти седмично) или няма възможност за изхождане изцяло. Запекът обикновено се причинява от неадекватно хранене или липса на фибри в диетата. Това кара човек да се напряга по време на движение на червата. Това може да причини образуване на малки, твърди изпражнения, а понякога и други проблеми като хемороиди.

Запекът рядко е признак за по-сериозно медицинско състояние, но въпреки това изисква специално отношение. Може да се отървете от него чрез увеличаване на количеството фибри, които ядете, повече ежедневие и разходки за стимулиране естествените функции на червата, вода и хидратация ежедневно и повече течни храни – супи, смутита и течности. Ако тези методи на лечение не работят, лаксативите са временно решение. Имайте предвид, че прекалената употреба на лаксативи може да влоши симптомите на запека.

Синдром на раздразненото дебело черво (IBS)

Този синдром е състояние, при което мускулите на дебелото черво се свиват по-често, отколкото при хора без него. Някои храни, лекарства и емоционален стрес са фактори, които могат да предизвикат развитието му. Сингромът на раздразненото дебело черво е сред най-познатите състояния от групата на функционалните заболявания на гастроинтестиналния тракт. Сред утвърдените международни критерии за диагностицирането му трябва да е налице коремна болка поне веднъж седмично за последните шест месеца.

Типичните симптоми са коремни болки и спазми, подуване на корема и газове, промяна в навиците на червата, било то по-често или по-рядко изхождане, запек и диария. Обикновено ритъмът и навиците на дефекация са нарушени, може да има промени и в структурата на фецеса.

Подходящите мерки за лечение и нормализиране на синдром на дразнимото черво включват:

  • Избягване на кофеина като напитка, която може да подразни стомаха;
  • Увеличаване на фибрите в диетата чрез пълнозърнести храни и плодове;
  • Мониторинг на храните, които предизвикват синдрома (и избягване на тези храни);
  • Минимизиране на стреса или изучаване на различни начини за справяне със стреса – почивка, медитация, спорт;
  • Понякога може да са нужни лекарства, дори само временно.

Това са само функционалните нарушения на гастроинтестиналния тракт и чревна микробиота, които се характеризират с рецидивиращи симптоми и липса на патологични нарушения. Картинката обаче изглежда по различен начин при структурните нарушения на стомашно-чревния тракт, които ще разгледаме в продължение на темата.

Освен традиционните медицински средства, все повече хора включват в лечението си и хранителни добавки. Те подпомагат оздравителните процеси и насърчават определени функции в зависимост от това какво е тяхното предназначение.

Например, Глутен Контрол / GlutenControl е ензимна формула специално създадена с цел да подпомага смилането на глутен, казеин и други дразнещи протеини в храните. Про10Биотик 60 капс / Pro10Biotics 60 caps е мощна пробиотична формула с 50 милиарда живи клетки, които директно насищат чревната микрофлора с добри бактерии, а това е от и изключително значение при състояние като синдром на дразнимото черво. Със сходна формула е ПрофлорЕнзим / ProflorEnzyme, който съчетава ПРЕ, ПРО-биотици и ензими за здрава чревна флора и стомашна функция.

Интестинал Мукоза Рипеър енд Рикавър / Intestinal Mucosa Repair & Recover е формула от съставки за възстановяване на чревната лигавица и нейната оптимална пропускливост.

ЛактоКонтрол / LactoControl - 20 / 60 капс е специална формула с лактаза, амилази, протеази и още елементи за улесняване обработването на млечния протеин.

И това са само част от нашите здравословни продукти без яйца, без глутен, без млечни продукти, соя и ядки. Създадени с мисъл за вашето здраве и превенция в дългосрочен план, всеки от тях има своята мисия и я осъществява на 100 процента!

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
03/07/2019 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!