• Вход
  • Регистрация

Най-добрият режим на хранене при тиреоидит на Хашимото /научен поглед/

Болестта на Хашимото (известна още като тиреоидит на Хашимото), е автоимунно заболяване, което повлиява щитовидната жлеза. С всяка автоимунна болест, имунната ви система, чиято роля е да атакува патогените и да защитава тялото, погрешно насочва атаките към себе си.

Болестта на Хашимото възниква, когато тялото атакува щитовидната жлеза, която е ключов орган в ендокринната система. Това води до намаляване на функцията на щитовидната жлеза и производството на различни хормони.

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда, намираща се в предната част на трахеята. Тя е част от ендокринната система, която е отговорна за производството, съхранението и употребата на хормони. Щитовидната жлеза е отговорна още за регулиране обмяната на веществата, растежа, температурата и енергията, така че е постигането на баланс на хормоните ѝ е от първостепенно значение за добро здраве.

Но какво се случва, когато установите, че страдате от безброй симптоми, характерни за тиреоидит на Хашимото? Отпадналост, подута стомашна област, липса на енергия и киселинен рефлукс могат да са само част от палитрата на симптоматиката.

В търсене на най-подходящия режим при това състояние трябва да знаете, че:

  • Ще откриете най-добрия начин на хранене чрез елиминационна диета;
  • Ще е необходимо да се подложите на тестване за хранителна непоносимост или алергия;
  • Ще се наложи да забравите за някои храни, които до сега сте консумирали и сте мислили, че няма как да ви навредят;
  • Ще бъде от полза за вас, ако се запознаете с устройството на ендокринната система, щитовидната жлеза и нейните функции, както и различните хормони, които управлява.

Д-р Тошков за Хашимото - видео, част 1

Персонален подход на първо място

При наличие на автоимунно заболяване винаги трябва подходът да е комплексен, тъй като проявленията на автоимунните заболявания са многостранни и могат да засегнат различни органи и системи.

Как можете да разпознаете болестта на Хашимото и хипотиреоидизма? Най-общо казано, тиреоидитът на Хашимото е заболяване, а хипотиреоидизмът е състояние, което се получава в резултат на заболяване.

Болестта на Хашимото възниква, когато белите кръвни клетки атакуват щитовидната жлеза и забавят нейната дейност.

А хипотиреоидизъм се развива, когато щитовидната жлеза не може да произведе достатъчно хормон на щитовидната жлеза.

Много хора, които страдат от болест на Хашимото, в крайна сметка развиват хипотиреоидизъм. Това може да отнеме известно време, защото болестта е прогресивна, което означава, че с течение на времето състоянието бавно се влошава.

Това обаче в никакъв случай не означава, че ходът не може да бъде обърнат. Но е важно да стане ясно, че начинът на хранене е определящ, също както и нивата на стрес, които в много случаи причиняват отключване на автоимунните заболявания.

Като за начало това, което може да направите, ако страдате от тиреоидит на Хашимото, е да внесете някои промени в хранителния режим:

  • Установяване на хранителни непоносимости към глутен и млечни продукти, които да изключите от менюто си;
  • Тестване на всички хормони на щитовидната жлеза, включително антитела;
  • Преглед на храненето за високогликемични храни, включително соя, която често се свързва с автоимунни заболявания;
  • Балансиране на кръвната захар чрез редуциране на храни и продукти с добавена захар и заместването им с храни, които имат нисък гликемичен индекс;
  • Ограничаване на плодовете до 1-2 на ден, тъй като те могат да повлияят различно на храносмилателната система и дори да влошат нейните функции.

След тези препоръки вече ще имате готовност за преминаване към елиминационна диета, с помощта на която ще откриете кои храни са най-добри за вашия организъм и от кои трябва да бягате надалеч.

Какво представлява елиминационната диета

Това е най-точният метод за разкриване на реактивни храни – такива, които предизвикват негативни реакции в организма и чувствителността на отделните храни. Това е “златният стандарт” за откриване на храните, които причиняват симптомите ви, тъй като ви позволява да експериментирате със специфичните храни, за които подозирате, че причиняват реакция и забелязвате от първа ръка симптомите, които изчезват и се появяват отново, когато консумирате тази храна.

За разлика от други диети, които просто изключват често срещани проблемни храни, елиминационна диета се прави, за да се определи каква конкретна хранителна непоносимост може да имате. Това ви позволява да адаптирате диетата към вас самите, а не към философията на даден режим.

Преминаването през елиминационна диета ще ви помогне да разберете какви са вашите индивидуални хранителни стимули и специфичния отговор към всяка храна, което е особено полезно, ако все още се борите с хранителни непоносимости, докато сте на палео или безглутенова диета.

По време на елиминационната диета ще премахнете най-често срещаните проблемни храни и всички храни, за които смятате, че може да сте чувствителни. На следващ етап отново добавяте храната, една по една, като търсите реакции към всяка храна и ги записвате.

Самата концепция за елиминационна диета е застъпена в основата на кръвния тест за хранителни непоносимости ImuPro.

Каква роля играе чувствителността към храни при тиреоидит на Хашимото

Една от най-често срещаните и общи причини за симптомите при Хашимото е чувствителността към храната. Реактивните храни предизвикват възпалителен отговор в стомашно-чревния тракт, което води до малабсорбция на хранителните вещества.

Те могат също да допринесат за пропускливост на червата, когато се консумират. Повечето хора ще забележат драматично намаляване на чревните симптоми, подобряване на кожата и болките в корема, като премахнат чувствителните към тези храни. Друг ефект, който може да се постигне, е значително намаляване на тироидните антитела.

Друга група от хора ще бъде в състояние да постигне своята ремисия само като отстрани за постоянно храните, на които реагира. Ето един удобен списък с най-често срещаните реакции, които сочат за чувствителност към храната:

  • Киселинен рефлукс;
  • Астма;
  • Подуване на коремната област;
  • Чувство за парене в корема;
  • Замаяност и главоболие;
  • Необичайно повече газове;
  • Гастроинтестинални проблеми като диария и констипация;
  • Безсъние;
  • Сухота в носната лигавица;
  • Мускулни крампи, болки и изтръпвания;
  • Респираторни симптоми и нарушения;
  • Кожни реакции като екзема, акне и други;

Когато приемате ежедневно храни, към които тялото е чувствително, е много трудно да свържете проблемните храни със симптомите, които изпитваме. Например, хората, които имат чувствителност на млечни продукти, но продължават да ядат млечни продукти няколко пъти на ден, могат да се чувстват уморени или да имат болки в ставите, подуване на корема и киселинен рефлукс ежедневно, но няма да могат да свържат симптомите с конкретните храни, които ядат.

Бях пристрастен към хляба и млечните продукти и нямах представа, че ми причиняват проблеми.

Това е така, защото всеки път, когато ядете проблемна храна, способността ви да се предпазите от антигенните храни е отслабнала, а реакциите стават по-малко специфични и по-хронични. Ако храната продължава да се консумира, тялото ще стане чувствително към все повече и повече храни с течение на времето.

Въпреки това, след като въпросната храна се елиминира за няколко дни до няколко седмици, трябва да се почувствате по-добре и да усетите по-малко подуване, нормални движения на червата, повече енергия и общо облекчаване на симптомите. Когато отново се изложите на влиянието на храната, тялото ви ще произведе по-силна, по-специфична реакция, която ви позволява да разпознаете коя конкретна храна е проблемна. Това се нарича елиминационна диета.

Елиминационна диета в няколко куплета

Елиминационната диета изисква от вас да премахнете най-често срещаната хранителна чувствителност от вашата диета за период от три седмици. За това време е наложително изобщо да не чийтвате, като ядете дори малко количество от премахнатите храни. Това може да предизвика реакция и да попречи на резултатите ви.

Има три важни основни стъпки към елиминационната диета:

  1. Решете кои храни ще елиминирате. Основната диета за елиминиране, която ще представим по-долу, е добро начало. Може обаче да помислите и за премахване на други храни извън този списък. Задайте си въпроси като: Какви храни търся най-често? Какви храни не мога да откажа? Какви храни ям най-много? Понякога храните, които най-много ни привличат или ядем най-често, са тези, които ни причиняват най-много симптоми и вреди;
  2. Избягвайте храната, която елиминирате. Тази стъпка е от решаващо значение! Отново, дори и най-малкото количество храна, която сте зачеркнали, може да предизвика реакция, така че е важно да сте бдителни и да избягвате всички следи от храната в продължение на три седмици. Проверявайте внимателно етикетите на храните и бъдете особено внимателни, ако се храните навън, тъй като е трудно да знаете всички съставки, използвани в ресторантите. Може да е най-добре да избягвате да вечеряте на ресторант по време на този период на елиминиране, за да избегнете каквото и да е кръстосано заразяване, което може да повлияе на вашите резултати;
  3. Въведете отново спорните храни, които досега не сте консумирали. Ако симптомите ви се подобрят след 3 седмици, може да започнете да добавяте отново храните последователно една по една. Обръщайте внимание на всякакви реакции, които може да имате към определени храни, така ще определите личните си чувствителности към храната.

Основна елиминационна диета

Повечето хора ще започнат с основните стъпки, които са насочени към най-често срещаната хранителна чувствителност и ще бъдат ефективни при разкриването на проблематични храни за хора с тиреоидит на Хашимото.

Храните, които ще бъдат елиминирани при основната елиминационна диета, са: алкохол

  • Глутен
  • Млечни продукти
  • Соя
  • Яйца
  • Царевица
  • Ядки
  • Черупчести мекотели
  • Консерванти

Следвайте този ред при повторното въвеждане на храните:

  • Яйца
  • Ядки
  • Черупчести мекотели
  • Царевица
  • Консерванти
  • Соя
  • Млечни
  • Глутен

Всъщност темата за елиминационната диета е доста широка и си струва да бъде разгледана в отделен материал, тъй като има и особености при въвеждането на някои храни и разширеното тестване на други, които не присъстват в този списък. Затова може да очаквате нов блог пост, в който да се съсредоточим само върху елиминационната диета при тиреоидит на Хашимото, а сега ще се върнем на основната тема.

Коя диета да изберете при тиреоидит на Хашимото

Ако досега сте се хранили подобно на стандартната американска диета, състояща се от голямо количество зърнени храни, млечни продукти, соя и преработени храни, може би се чудите как да започнете вашето пътешествие в света на диетите.

Съобщава се, че многобройни диети са премахнали Хашимото и други автоимунни състояния, включително диета със специфични въглехидрати, Палео диета, Автоимунна палео диета, LOW FODMAP диета и Body Ecology диетата, както и диета без глутен, соя, млечни продукти и йод.

Свързващата нишка зад тези разнообразни диети е, че всички те премахват различни реактивни храни. Повечето от диетите включват и животински протеини, които са по-хранителни, отколкото богатото на животински мазнини или транс мазнини хранене и отричат преработените храни.

За хората, които искат да преодолеят симптомите на Хашимото, най-доброто място да започнат е чрез отстраняване на глутен, млечни продукти и соя.

Тези три вида храни обикновено са най-проблематични за хората със заболявания на щитовидната жлеза и отстраняването им често може да доведе до значително намаляване на симптомите.

За тези, които започват своето пътуване към по-добро здравословно състояние, препоръчваме диета, която се фокусира върху премахването на 6-те най-често реактивни вещества при хора с Хашимото:

  • Глутен
  • Млечни продукти
  • Соя
  • Захар
  • Кофеин
  • Алкохол

Тези дразнители, когато са в комбинация с токсините за околната среда, на които сме изложени ежедневно, могат да натоварят тялото. При хора, страдащи от Хашимото, които вече имат нарушени способности за детоксикация, това натрупване на токсини може да попречи на лечението. Следвайки тази диета, вие ще създадете вътрешна среда, фокусирана върху лечението и успокояване на имунната система.

За да продължите една стъпка напред в излекуването си, проверете Палео режима на хранене.

Историческата теория, която стои зад здравните ползи от палео диетата, е, че храносмилателните системи на хората не са имали достатъчно време да се адаптират към днешните земеделски практики или към съставките и химикалите в съвременните преработени храни. Теорията обрича нарастването на хроничните заболявания, затлъстяването и алергиите върху селскостопанската революция, която добави в нашата диета зърна и преработени храни - както и множество токсини.

При палео режим, насочен към овладяване на тиреоидит на Хашимото, се изключват:

  • Млечни продукти
  • Зърнени продукти
  • Бобови растения (с изключение на зелен фасул и грах)
  • Захар
  • Храни с високо съдържание на йод
  • Кофеин
  • Капсаицин-съдържащи пиперки (люта чушка, люти чушки, лют червен пипер)

И за десерт, образно казано, ще ви оставим диета номер 3, която има още по-разширен автоимунен компонент и обръща внимание на симптоми, произлизащи от храносмилателната система. Останете с нас и следете блога ни, за да не изпуснете втора част на темата.

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Автор: Lifestore

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 5% отстъпка от първата ти поръчка!