Мюсли с боровинки, черници и кленов сироп

0
313

Със сигурност сте заглеждали пакетите с мюсли по магазините. Докато сте ги изучавали и сравнявали, правило ли ви е впечатление, че са елементарни за направа и си заслужава сами да спретнете у дома уникално мюсли за вас и вашето семейство?

С днешната рецепта не искаме да ви отказваме от тази идея. Напротив, ще ви дадем нагледен пример с комбинация, съдържаща боровинки, черници и кленов сироп. Но не само това, ще забележите, че в рецептата ни присъстват канела и лют пипер. Лют пипер? О, да! Той е изключително полезен. Стимулира храносмилателната система, укрепва имунната система и подпомага процеса на отслабване.

Специално внимание искаме да обърнем на една съставка – черниците. Това са плодове, които не се радват на популярност в градска среда, но пък за които се носят легенди. В Китай, например, от векове се вярва, че черничевите плодове са ключът към дълголетието.

По време на развитието си черниците преминават през три стадия, подобно на човешкия живот – младост, зрялост и старост. Затова според древните китайци черничевото дърво е символ на живота и слънцето.

Многобройни са ползите от черницата. Медицината е определила като полезни не са плодовете на дървото, но също така листата, кората и корените му.

За плодовете на черницата знаем, че са отличен източник на протеини, калций, желязо, витамини С и К, фибри и др. Изобилието от ресвератрол в състава им ги прави съюзник в борбата с преждевременното остаряване.

Защо обичаме черници?

  1. Те се характеризират с богато съдържание на антоцианини, които доказано се борят с рака, възпаленията и диабета.
  2. Съдържат ресвератрол.
  3. Богати са на витамин С.
  4. В състава им присъстват в значително количество желязо, магнезий, калий и манган.
  5. Богати са на витамини от групата В и витамин К.

А сега да преминем към рецептата, в която се надяваме да се влюбите. Съставките са достатъчни за направата на четири порции мюсли. В инструкциите ще забележите, че мюслито ще бъде термично обработено. Възможно е да го консумирате и сурово, в този случай дехидратирайте плодовете за 6-8 часа на 115 градуса по Целзий или докато установите, че са станали хрупкави. По време на дехидратирането разбъркайте няколко пъти.

Мюсли с боровинки, черници и кленов сироп

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната до 350 градуса по Целзий.
  2. Смесете всички съставки в подходящ съд, като изключите само кленовия сироп.
  3. Разбъркайте добре и посипете отгоре с кленовия сироп. Бъдете прецизни, нека всички съставки са поляти със сиропи.
  4. Печете върху хартия за печене на 350 градуса в продължение на 30 минути.

 

Nasheto_predlojenie

Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО кленов сироп 100% Terassana
БИО кленов сироп 100% Terassana
Био канела на прах
Био канела на прах
БИО черен пипер на прах
БИО черен пипер на прах

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име