• Вход
  • Регистрация

Морковена супа със сметана от кашу [без глутен/ без лактоза]

  порции: 4 Време за приготвяне: 40 минути Необходими продукти: Nourishing-Carrot-Ginger-Soup2
  • 1,5 кг. нарязани моркови
  • 200 гр. нахут
  • 1,5 л. зеленчуков бульон
  • 1 голям лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 см. парче джинджифил
  • 2 с.л. зехтин
  • розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 1 с.л. гарам масала
  • 4 с.л. маково семе
  • прясно смлян черен пипер
За крема от кашу Начин на приготвяне:
  1. Загрейте фурната на 180 градуса, изцедете нахута и накиснете ядките във вода, за не по малко от 2 часа. Изцедете добре кашуто от водата. Смелете ядките с лимоновия сок и сметаната до кремообразна смес. Поръсете с черен пипер и сол.
  2. Загрейте голям тиган на средна температура. Нарежете лука, чесъна и джинджифила. Добавете зехтина в тигана и запечете, докато омекнат. Оставете ги да се пържат и да си пуснат аромата. Добавете нарязаните моркови и половината от нахута.
  3. Деглазирайте с бульона и го загрейте отново. Когато заври, намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути, докато морковите омекнат. Тогава махнете дафиновите листа и розмарина и смелете всичко много добре. Поръсете с пипер и сол.
  4. Поставете супата в купички и поръсете с няколко супени лъжици сметана с кашу и макови семена.
ЗАЩО ТАЗИ СУПА Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС? Моркови 

моркови

Ако децата ви попитат дали е вярно, че морковите са много полезни за зрението, спокойно можете да им отговорите положително, защото те съдържат високи нива на витамин А – изключително важен за зрението нутриент. Всъщност морковите са богати на бета-каротин, който впоследствие се преобразува във витамин А в черния дроб. Тъй като бета-каротините не се произвеждат от тялото, те трябва да бъдат набавяни чрез храната.

Не е съвпадение, че „каротин” звучи като carrot (морков). Думата води началото си от 19 в. и е дадена от един немски учен, който изкристализирал компонента каротин от корените на моркова. Бета-каротинът е един от над 600-те каротеноида, които представляват пигменти, даващи цветовете на яйчните жълтъци, доматите, плодовете, листните зеленчуци и някои видове морска храна.

Калцият, фосфорът и магнезият в морковите помагат за изграждането на силни кости и здрава нервна система. Калцият е жизнено важен за здравето на сърдечните мускули. Фосфорът – за мека кожа и здрави зъби, коса и кости. А магнезият – за менталното развитие, разграждането на мазнините и усвояването на нутриентите. Любителите на морковите получават също така калий, витамини С и В6, мед, фолиева киселина и тиамин.

Джинджифил

gingerЦенен за своите лечебни и кулинарни свойства в азиатките култури в продължение на хиляди години, джинджифилът е ароматна, пикантна подправка, напомняща на цитрусови плодове, но с леко кисели нотки.

Джинджифилът е универсално допълнение към супи, сосове, маринати, както и редица други ястия, от печени ябълки до пържени зеленчуци по азиатски. Един от неговите отличителни белези е чаят от джинджифил, не само заради приятния му вкус, но и успокояващите му качества.

Добър източник на витамин С, магнезий, калий, мед, манган, джинджифилът е описван, като  билково лекарство, което освобождава натрупаните стомашни и чревни газове и предотвратява гаденето.

Кашу

cashewС произход Бразилия, този вид ядки са във формата на полукръг, със сладък вкус и множество приложения в кулинарията. Заемат трето място по консумация сред всички ядки, може отлично да се съчетават със стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини, слънчогледови семки и други ядки, като бадеми и орехи, за да се направи фантастичен микс. Маслото от кашу е основно за много домакинства по света и е перфектен избор за всякакви ястия.

Кашуто е един от най-често култивираните ядки, като отстъпва първо място само на бадемите. Отглеждано в повече от 30 страни, то изисква горещ и влажен климат, за да расте. Най-големите производители на сурово кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия.

Съдържа много минерали, като медманганмагнезийфосфоривитамин К. Друга съставка в кашуто са проантоцианидите, съдържащи флаваноли, които подтискат способността на раковите клетки да се делят и размножават, като по този начин намаляват случаите на рак на дебелото черво.

Изненадващо, кашуто не съдържа холестерол. Всичките мазнини в ядките са добри, особено олеиновата, намираща се също в зехтина, което от друга страна е причината и двете храни да са толкова добри за вас.

Лимон

lemon_PNG3877

Лимоните са известни с редица качества, особено тези, които касаят здравето. Те съдържат 29 калории за 100 гр., като това ги прави с най-нисък индекс в цялата цитрусовата група. Лимоните съдържат около 88% от дневната доза витамин С, който е органичен антиоксидант. Този витамин се ползва за превенция от скорбут. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на човешкото тяло да развие резистентност срещу инфекциите и да улавя вредните радикали в човешкия организъм. Хесперетиннарингин и нарингенин са флавоноидни глюкозиди, често срещани в цитрусовите плодове. Нарингенин е установено, че има благоприятно въздействие върху човешкото здраве, като антиоксидант. Той поглъща свободните радикали, има противовъзпалително действие и укрепва имунната система.

Nasheto_predlojenie

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Автор: Lifestore

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 5% отстъпка от първата ти поръчка!