Морковена супа със сметана от кашу [без глутен/ без лактоза]

0
542

 

порции: 4

Време за приготвяне: 40 минути

Необходими продукти:
Nourishing-Carrot-Ginger-Soup2

  • 1,5 кг. нарязани моркови
  • 200 гр. нахут
  • 1,5 л. зеленчуков бульон
  • 1 голям лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 см. парче джинджифил
  • 2 с.л. зехтин
  • розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 1 с.л. гарам масала
  • 4 с.л. маково семе
  • прясно смлян черен пипер

За крема от кашу

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса, изцедете нахута и накиснете ядките във вода, за не по малко от 2 часа. Изцедете добре кашуто от водата. Смелете ядките с лимоновия сок и сметаната до кремообразна смес. Поръсете с черен пипер и сол.
  2. Загрейте голям тиган на средна температура. Нарежете лука, чесъна и джинджифила. Добавете зехтина в тигана и запечете, докато омекнат. Оставете ги да се пържат и да си пуснат аромата. Добавете нарязаните моркови и половината от нахута.
  3. Деглазирайте с бульона и го загрейте отново. Когато заври, намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути, докато морковите омекнат. Тогава махнете дафиновите листа и розмарина и смелете всичко много добре. Поръсете с пипер и сол.
  4. Поставете супата в купички и поръсете с няколко супени лъжици сметана с кашу и макови семена.

ЗАЩО ТАЗИ СУПА Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Моркови 

моркови

Ако децата ви попитат дали е вярно, че морковите са много полезни за зрението, спокойно можете да им отговорите положително, защото те съдържат високи нива на витамин А – изключително важен за зрението нутриент. Всъщност морковите са богати на бета-каротин, който впоследствие се преобразува във витамин А в черния дроб. Тъй като бета-каротините не се произвеждат от тялото, те трябва да бъдат набавяни чрез храната.

Не е съвпадение, че „каротин” звучи като carrot (морков). Думата води началото си от 19 в. и е дадена от един немски учен, който изкристализирал компонента каротин от корените на моркова. Бета-каротинът е един от над 600-те каротеноида, които представляват пигменти, даващи цветовете на яйчните жълтъци, доматите, плодовете, листните зеленчуци и някои видове морска храна.

Калцият, фосфорът и магнезият в морковите помагат за изграждането на силни кости и здрава нервна система. Калцият е жизнено важен за здравето на сърдечните мускули. Фосфорът – за мека кожа и здрави зъби, коса и кости. А магнезият – за менталното развитие, разграждането на мазнините и усвояването на нутриентите. Любителите на морковите получават също така калий, витамини С и В6, мед, фолиева киселина и тиамин.

Джинджифил

gingerЦенен за своите лечебни и кулинарни свойства в азиатките култури в продължение на хиляди години, джинджифилът е ароматна, пикантна подправка, напомняща на цитрусови плодове, но с леко кисели нотки.

Джинджифилът е универсално допълнение към супи, сосове, маринати, както и редица други ястия, от печени ябълки до пържени зеленчуци по азиатски. Един от неговите отличителни белези е чаят от джинджифил, не само заради приятния му вкус, но и успокояващите му качества.

Добър източник на витамин С, магнезий, калий, мед, манган, джинджифилът е описван, като  билково лекарство, което освобождава натрупаните стомашни и чревни газове и предотвратява гаденето.

Кашу

cashewС произход Бразилия, този вид ядки са във формата на полукръг, със сладък вкус и множество приложения в кулинарията. Заемат трето място по консумация сред всички ядки, може отлично да се съчетават със стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини, слънчогледови семки и други ядки, като бадеми и орехи, за да се направи фантастичен микс. Маслото от кашу е основно за много домакинства по света и е перфектен избор за всякакви ястия.

Кашуто е един от най-често култивираните ядки, като отстъпва първо място само на бадемите. Отглеждано в повече от 30 страни, то изисква горещ и влажен климат, за да расте. Най-големите производители на сурово кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия.

Съдържа много минерали, като медманганмагнезийфосфоривитамин К. Друга съставка в кашуто са проантоцианидите, съдържащи флаваноли, които подтискат способността на раковите клетки да се делят и размножават, като по този начин намаляват случаите на рак на дебелото черво.

Изненадващо, кашуто не съдържа холестерол. Всичките мазнини в ядките са добри, особено олеиновата, намираща се също в зехтина, което от друга страна е причината и двете храни да са толкова добри за вас.

Лимон

lemon_PNG3877

Лимоните са известни с редица качества, особено тези, които касаят здравето. Те съдържат 29 калории за 100 гр., като това ги прави с най-нисък индекс в цялата цитрусовата група. Лимоните съдържат около 88% от дневната доза витамин С, който е органичен антиоксидант. Този витамин се ползва за превенция от скорбут. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на човешкото тяло да развие резистентност срещу инфекциите и да улавя вредните радикали в човешкия организъм. Хесперетиннарингин и нарингенин са флавоноидни глюкозиди, често срещани в цитрусовите плодове. Нарингенин е установено, че има благоприятно въздействие върху човешкото здраве, като антиоксидант. Той поглъща свободните радикали, има противовъзпалително действие и укрепва имунната система.

Nasheto_predlojenie

Кокосова сметана за готвене
Кокосова сметана за готвене
БИО нахут
БИО нахут
БИО черен пипер на зърна
БИО черен пипер на зърна
БИО кашу сурово
БИО кашу сурово

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име