• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Монолак и силата на монолауриновата киселина срещу бактерии и вируси

Monolak е натурална хранителна добавка, направена от лауринова киселина - средноверижна мастна киселина, която се среща естествено в кокосовото масло. Монолауринът е обект на множество изследователски проучвания, разглеждащи потенциалните ползи за здравето в аспекти като антивирусно действие, противогъбично действие, засилване на противовъзпалителния отговор и други. 

Интересно е да научим повече за този елемент, как се получава и какви са неговите свойства, защото в днешно време все повече вируси и нови патогени застрашават здравето ни и трябва да търсим най-ефективните средства за борба с тях.

Какво представлява лауриновата киселина?

От много години е известно, че лауриновата киселина и монолауринът, който е нейно производно, имат силна антивирусна активност. Лауриновата киселина е средноверижна мастна киселина, която съставлява около 50% от кокосовото масло. Монолауринът е метаболит, който се произвежда естествено оторганизма при прием на кокосово масло и също се съдържа в чиста форма в хранителни добавки като Монолак.

Доказано е, че натриевият лаурил сулфат, често срещано повърхностно активно вещество, произведено от лауринова киселина, има мощни антивирусни свойства. Лауриновата киселина, монолауринът и натриевият лаурил сулфат се използват в широк спектър от продукти заради техните антивирусни свойства.

Тъй като лауриновата киселина може да причини раздразнение на храносмилателната система и не се понася добре, когато се приема директно, монолауринът е предпочитаната форма, която няма неприятни странични ефекти.

Какво е монолаурин?

Монолауринът (известен също като глицерол монолаурат) е мастна киселина със средна верига, образувана от лауринова киселина. Произвежда се от кокосово масло или масло от палмови ядки, но също така се среща естествено в майчиното мляко. Монолауринът често се използва в производството на храни и като хранителна добавка поради доказаните му антивирусни, антибактериални и антимикробни свойства. 

Монолауринът е тестван и изследван за потенциалните му ефекти върху някои вируси, включително херпес, Епщайн-Бар и грип, както и бактериални инфекции в определени лабораторни условия.

Как се добива монолаурин?

Монолауринът се получава чрез извличане на лауринова киселина от кокосово масло или чрез ензимна хидролиза, центрофугиране и дестилация или чрез комбинация от студено пресовано кокосово масло с пречистен глицерол. Крайният продукт е глицерид под формата на сапунен бял прах, наречен глицерол монолаурат (монолаурин). След това това вещество може да бъде капсулирано и използвано като хранителна добавка или за други хранителни / козметични цели.

Механизми на действие на монолаурина

Предложени са три механизма за обяснение на антивирусната активност на лауриновата киселина и монолаурина: първо, те причиняват разрушаване на обвивката на вируса. На второ място, те могат да инхибират късния етап на узряване в репликационния цикъл на вируса. И трето, те могат да предотвратят свързването на вирусните протеини с клетъчната мембрана на гостоприемника. Нека развием допълнително тези точки:

Разпадане на вирусната мембрана

Антивирусната активност на лауриновата киселина и монолаурина са забелязани за пръв път от Сандс и негови колеги през далечната 1979, а по-късно от други учени. По-специално, те установяват, че монолауринът е в състояние да намали заразността на 14 човешки РНК и ДНК обвити вируси с 99,9% и че монолауринът действа чрез дезинтегриране на обвивката на вируса. През 1987 г. Тормар и екип потвърждават способността на лауриновата киселина и монолаурина да инактивират вирусите чрез разрушаване на клетъчната им мембрана. Доказано е, че натриевият лаурил сулфат може да разтвори и денатурира вирусната обвивка;

Инхибиране (предотвратяване) узряването на вируса

Вирусът Джунин (JUNV) е причинителят на аржентинската хеморагична треска. В сравнение между наситените мастни киселини от С10 до С18 срещу инфекция с JUNV, екип от учени показват, че лауриновата киселина е най-активният инхибитор. В други проучвания се стига до заключението, че лауриновата киселина инхибира късен етап на съзряване в репликационния цикъл на JUNV;

Предотвратяване свързването на вирусни протеини с клетъчната мембрана на гостоприемника

Хорнунг и екип учени показват, че в присъствието на лауринова киселина производството на инфекциозния вирус на везикулозен стоматит се инхибира по дозозависим и обратим начин. След отстраняване на лауриновата киселина обаче антивирусният ефект изчезва.

Предотвратяване и борба с херпес симплекс вируса - резултати от лабораторни експерименти предполагат, че монолауринът уврежда вируса, който причинява херпесни везикули. В същите експерименти, монолауринът също атакува цитомегаловирус - вирус, принадлежащ към семейство херпес, известно като CMV. Тези наблюдения предполагат, че монолауринът може да е изключително ефективен за потискане на огнищата на херпес. В тези случаи, повечето хора приемат монолаурин под формата на капсули.

Бактерии, дрожди, гъби, протозои и монолаурин

Някои експерименти in vitro и in vivo изследват потенциала на монолаурина да въздейства на редица бактерии (както грам-положителни, така и грам-отрицателни), дрожди и протозои в лабораторни условия, като се предполага, че дезинтегрира клетъчната мембрана и блокира предаването на сигнала. Микробите, инактивирани от монолаурин, както е установено от публикувани независими проучвания, включват:

  • Borrelia burgdorferi и Borrelia garinii 
  • Chlamydia trachomatis
  • Е. coli 
  • Clostridium difficile 
  • Candida albicans 
  • Helicobacter pylori 
  • Entamoeba histolytica 
  • Giardia lamblia
  • Enterococcus faecalis
  • Streptococcus agalactiae и други. 

Предимствата на монолаурина в Монолак

Монолауринът е естествено извлечен

Монолауринът се получава естествено от лауринова киселина, която се извлича от кокосово или палмово масло. Лауриновата киселина е средноверижна мастна киселина, която се среща естествено в човешкото мляко и в някои растения.

Монолауринът може да подкрепи здравето на храносмилателната система

Монолауринът може да бъде ефективен в поддържането на здрава имунна система, без да влияе върху чревната флора и без да причинява стомашен дискомфорт. За разлика от антибиотиците, които се считат за „широкоспектърни“ и безразборно убиват както патогенните, така и жизненоважните бактерии, изследванията на монолаурин показват, че съединението не нарушава естествената чревна микрофлора. Монолауринът също не предизвиква резистентност, което в повечето случаи се отнася за антибиотиците.

Хранителната добавка е лесен и удобен начин да се възползвате от ползите на широкоспектърната монолауринова киселина като:

  • чиста енергия получена от кокосово масло във веге капсули; 
  • по-добра имунна функция, храносмилане и цялостно добро здраве;
  • противогъбично и противовъзпалително действие;
  • средство за превенция на настинка, грип, херпес, хронична умора, бактериални инфекции и други;

Използвани ресурси

  1. Lieberman S, Enig MG, Preuss HG. A Review of Monolaurin and Lauric Acid Natural Virucidal and Bactericidal Agents. Alternative & Complimentary Therapies, December 2006. 12(6): 310-314.
  2. Shari Lieberman, Mary G. Enig, and Professor Harry G. Preuss.Alternative and Complementary Therapies.Dec 2006.310-314.http://doi.org/10.1089/act.2006.12.310
  3. Bergsson G, Arnfinnsson H, Karlsson SM, Steingrímsson O, Thormar H. In Vitro Inactivation of Chlamydia trachomatis by Fatty Acids and Monoglycerides. American Society for Microbiology 9 February 1998
  4. Isaacs CE, Kim KS, Thormar H. Inactivation of enveloped viruses in human bodily fluids by purified lipids. Annals of the New York Academy of Sciences. 1994 Jun 6;724:457-64.
  5. Thormar H, Isaacs CE, Kim KS, Brown HR. Inactivation of visna virus and other enveloped viruses by free fatty acids and monoglycerides. Annals of the New York Academy of Science. 1994 June 6, 724:465–471.
  6. Hierholzer, J.C. and Kabara, J.J. In Vitro Effects of Monolaurin Compounds on Enveloped RNA and DNA Viruses. Journal of Food Safety 4:1-12 (1982)
  7. Preuss HG, Echard B, Zonosi RR. The potential for developing natural antibiotics: Examining oregano and monolaurin. Original Internist 2005;12:119–124
  8. Isaacs CE, Thormar H. The role of milk-derived antimicrobial lipids as antiviral and antibacterial agents. Advances in Experimental Medicine and Biology. 1991; 310:159-65
  9. Carpo BG, Verallo-Rowell VM, Kabara J. Novel Antibacterial activity of Monolaurin compared with conventional antibiotics against organisms from skin infections: an in vitro study. Journal of Drugs in Dermatology : JDD [2007, 6(10):991-998]
  10. Seleem D, Chen E, Benso B, Pardi V, Murata RM. In vitro evaluation of antifungal activity of monolaurin against Candida albicans biofilms. Goyal P, ed. PeerJ. 2016;4:e2148. doi:10.7717/peerj.2148.


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...

Продукти в рецепта

Свързани продукти

Lifestore
02/09/2021 13:37
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!