Рискуваме сериозно да разпалим апетита ви с рецептата, която сме ви подготвили за днес. Рискът обаче си струва. Ако можем всеки ден да ви предоставяме такива здравословни изкушения, ще сме повече от удовлетворени.
Запознайте се със суровите веган браунита, посипани примамливо със сурови орехи и какаови зърна. По желание можете да допълните рецептата с шоколадов ганаш с аромат на кокос. Преди да подскочите на място ще повторим - рецептата е напълно здравословна. Освен това е подходяща за вегани и в състава й отсъства глутен.
Необходими съставки:За браунитата
1 чаша (93 грама) + ½ чаша (47 грама) сурови орехи + още малко за топинга
Вземете пасатора и фино смлете една чаша орехи и бадеми.
Добавете какаото на прах и морската сол. Отново пасирайте. Прехвърлете получената смес в подходяща купа и я оставете настрана.
Сложете в пасатора фурмите. Пасирайте, докато ги направите на малки парченца. Извадете фурмите и ги сложете в чиния настрана.
Сложете сместта от орехи и какао в пасатора. Отново включете уреда, като постепенно прибавяте по малко от смлените фурми.
Пасирайте до получаването на консистенция като тесто. Взимайки го в ръцете си и стискайки го, тестото трябва да стои еднородно и цяло. Това означава, че не всички фурми може да влязат в употреба.
Сложете сместа за браунита в малък съд с размери 8х8 см, който предварително сте облекли в пергаментова хартия. Преди да оформите тестото с шпатула, добавете останалите едро накълцани орехи и какаови зърна. Натиснете ги, така че да потънат в тестото. След това добре оформете браунито – нека е да плоско и равно. Можете да използвате малко найлоново фолио, за да постигнете добър изравняващ ефект.
Повдигнете пергаментовата хартия, за да махнете браунито от съда. Използвайте ръцете си, за да оформите квадратна форма. По този начин браунито ще стане малко по-дебело и по-плътно.
Върнете браунито в чинията и го сложете в хладилника или фризера за около 10-15 минути, преди да пристъпите към нарязването му на 12 еднакви квадрата (ако възнамерявате да добавите ганаш, оставете рязането за по-късно).
За ганаша: Сложете бадемовото мляко в купа и го загрейте за 45 секунди. Можете да го нагреете и на котлона. След това върнете млякото в купата.
Още докато е горещо, добавете шоколада и покрийте купата. Не я докосвайте две минути – през това време шоколадът се разтопява.
Добавете сол и внимателно разбъркайте с дървена лъжица. След това добавете кокосовото масло. Използвайте бъркалка за разбъркване. Сложете сместа за 10 минути в хладилника, за да се охлади и втвърди.
Вземете сместа и добавете пудрата захар наведнъж. Разбъркайте добре. Ако ви се струва, че е прекалено рядко, добавете още малко пудра захар и разбивайте, докато се получи лека и пухкава смес.
Глазирайте браунито внимателно. Като отгоре отново можете да посипете с още сурови орехи и какаови зърна. Нарежете браунито на 12 равни квадрата.
Съхранявайте десерта в херметичен съд, за да го запазите свеж възможно най-дълго. На стайна температура браунитата ще са годни за ядене през следващите 3-4 дни. Ако ги замразите във фризера, срокът им на годност се удължава до един месец. Съветваме ви обаче да ги консумирате пресни.
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!