Растителни млека – видове и описание

0
1104
Растителни млека

Все по-често хората решават да се откажат от консумацията на животинско мляко и да потърсят негови алтернативи – растителни млека. Някои от причините са непоносимост към млечната захар (лактоза) или към млечните белтъчини, както и непоносимост към вкуса и мириса на млякото, вегетариански или вегански начин на хранене и т.н.

За щастие, алтернатива има – вкусна и полезна. Съществува огромно разнообразие от растителни млека. В сравнение с животинските в тях има повече белтъци и по-малко вредни наситени мазнини и калории, липсват лактоза и холестерол.

Защо са толкова вкусни

Съществува разнообразие от вкусове на растителни млека, като в повечето случаи изборът зависи от личните предпочитания на консуматора. Опитвайте.

По-сладки и кремообразни са кокосовото и соевото мляко, докато бадемовото, конопеното и лешниковото са нежно ароматни. Оризовото мляко е по-неутрално на вкус и по-рядко като консистенция.

Видове растителни млека

Соево мляко

То съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор и цинк, както и лецитин и витамин Е.

Кокосово мляко

Кокосовото мляко е с високо съдържание на фибри, витамини В1, В3, В5, В6, С и Е, омега-3, -6 и -9 мазнини, незаменими аминокиселини, както и на различни минерали, като калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, натрий и цинк. Кокосовото мляко съдържа лауринова киселина, която присъства и в майчиното мляко. Тя има антибактериални, антивирусни и укрепващи имунната система свойства. Мазнините в кокосовото мляко са повече, отколкото в другите растителни млека, но те не се натрупват, а се използват от организма като енергиен източник.

Бадемово мляко

Бадемовото мляко осигурява минерали като мед, магнезий, манган, калций, цинк, фосфор, а също и фолиева киселина, ненаситени мастни киселини и калий, антиоксиданти, селен и витамин Е.

Ленено мляко

То съдържа омега-3 мастни киселини, витамини А, В12 и D, калций, но не съдържа протеин. Той може да бъде набавен от разнообразни растителни източници, като боб, леща, ядки, семена, тофу, пълнозърнести храни.

Лешниково мляко

То е добър източник на витамини B1, B2 и B6, витамин E, фолиева киселина.

Конопено мляко

То е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, всичките 10 незаменими аминокиселини, калций, фолиева киселина, рибофлавин, фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк, както и на витамините А, В12, D и Е.

Овесеното мляко

Съдържа фибри и важни минерали, като желязо, манган, калий, фосфор, а също и витамини A, B и E. То е с ниско съдържание на мазнини и захари.

Оризово мляко

То е богато на фибри, минерали и витамини, включително калций, желязо, ниацин, както и на витамини А, В12 и D. Съдържанието на мазнини е ниско.

Растителни млека – полезни са на наистина?

Омега-3 и омега-6 мастните киселини, които съдържат в изобилие повечето растителни млека, влияят върху кръвното налягане, намаляват лошия холестерол, предпазват от сърдечносъдови и неврологични заболявания, както и от рак, диабет и инсулти.

Витамини B1, B2 и B6 са от съществено значение при изграждането на кръвта и за психичното здраве.

Витамин E е антиоксидант, който спомага за здрава коса и кожа, както и за засилване на сърдечния мускул.

Фолиевата киселина, характерна за някои растителни млека, е важна за доброто развитие на бебета и възрастни. Тя подпомага производството на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в организма.

Предназначение

Има подходящи растителни млека за всички кулинарни нужди:

  • в тестени изделия – бадемово, конопено, кокосово, соево, оризово;
  • в кафето вместо сметана – соево, кокосово и лешниково, тъй като са с прекрасен аромат и консистенция;
  • в сосове и супи – соево и оризово;
  • в козметиката – омекотяват и успокояват кожата, намаляват зачервяванията и облекчават раздразненията. Предотвратяват стареенето. Ефективно възстановяват и изтощените коси.

Не пропускайте да прочетете етикетите на различните растителни млека, за да изберете точния за вас продукт.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име