• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Микрорастения: ползи за здравето, хранителен състав и отглеждане у дома

Микрорастенията са малките “бейби” версии на листни зеленчуци и билки, които са описани дори като по-здравословни от зеленчуците в техния пълен размер. Микрорастенията не бива да се бъркат с кълновете, които представляват млад разсад и обикновено се консумират цели в рамките на няколко дни от покълването им. Микрорастенията се засаждат и отглеждат в почвата, точно като техните напълно пораснали събратя.

Микрорастенията се очертават като предпочитана гарнитура в ресторантите и нещо полезно, което трябва да има във всеки магазин за хранителни стоки. И не само, че са визуално привлекателни, но също така са изключително богати на вкусове и ценни хранителни вещества.

И така, наистина ли микрорастенията съдържат повече хранителни вещества? Имат ли други ползи? И как може да си отглеждате такива у дома - имаме всички отговори. Приятно четене!

Какво представляват микрорастенията 

Микрорастенията са незрели растения, произведени от семена на зеленчуци, зърнени култури или билки. Те са дълги от 5 до 10 см. и се състоят от стъбло и котиледони. 

Тези малки бебетата растения обикновено се берат в основата на техните семеделни листа, непосредствено след появата на котиледоните, но преди да се развият истинските листа. Това става от 7 до 21 дни след поникването, в зависимост от вида на микрорастението. Както ще видите след малко, микрорастенията в комплекта, който може да закупите от нас, също стават готови за консумация около седмица след засаждане (7-10 дни).

Макар че няма нужда да се консумират в големи количества, микрорастенията осигуряват голям брой витамини и минерали, които допринасят за здравето и могат лесно да се отглеждат по всяко време на годината. Всъщност те имат много по-висока концентрация на хранителни вещества от напълно зрелите растения и това е едно тяхно съществено предимство.

Микрорастенията имат още едно страхотно преимущество - те са много подходящи за отглеждане в домашни условия, като не изискват почти никакво място, само редовна и правилна грижа. Най-често хората избират да отглеждат и консумират микрорастения на зеленчуците броколи, цвекло, люцерна, репички. Могат да се отглеждат още горчица, кресон и други. 

Здравословни ползи и приложения на микрорастенията

Множество възможности за употреба

В днешно време, в обществото, което е по-наясно и се интересува от здравословен начин на живот и превенция на заболявания, кълновете и микрорастенията са все по-желани продукти в диетата. Освен че предлагат ползи за здравето, в това число нисък гликемичен индекс и ниско съдържание на калории, те могат лесно и бързо да бъдат произведени и използвани по много различни начини. 

Микрорастения могат да се използват като добавки към сандвичи, салати, супи, десерти и напитки, като те ще осигурят деликатна текстура, уникални цветове и чудесен вкус за радост на всеки кулинар. Те също могат да освежат рецепти за такоси, препечен хляб с авокадо или хумус, омлети и бъркани яйца като фантастична гарнитура.

Микрорастенията са много питателни

Микрорастенията са богати на хранителни вещества и това ги прави здравословен избор за всеки диетичен режим. Според сортовете и самите семена, съдържанието на хранителни вещества може да варира, но повечето сортове осигуряват големи количества магнезий, мед, калий, желязо, цинк и други.

По-важно в тази точка е, че тяхното съдържание на хранителни вещества е концентрирано. Това означава, че съдържат по-високи нива на витамини, минерали и антиоксиданти в сравнение със същото количество зрели зеленчуци.

Източник на антиоксиданти

Микрорастенията са естествен източник на мощни антиоксиданти - ценни биологично активни съединения, които предотвратяват окислителното увреждане. Когато окисляването се случи вътре в тялото, това може да доведе до създаването на свободни радикали, които от своя страна могат да увредят клетките вътре.

Антиоксидантите, консумирани чрез храната, могат също да се борят с ефектите на свободните радикали, като тези, които се генерират при излагане на токсични вещества, ултравиолетови лъчи и други външни фактори. 

Изследванията потвърждават също, че микрорастенията обикновено съдържат повече полифеноли и други видове антиоксиданти, отколкото зрелите зеленчуци. Така че едно от най-големите предимства на микрорастенията е, че те достигат малък размер, но осигуряват много повече нутриенти от традиционните зеленчуци.

Превенция на сериозни заболявания

Здравословният прием на антиоксиданти и хранителни вещества е несравнимо важен, независимо от пола, възрастта и диетата. Това е още по-важно, ако страдате от здравословен проблем, тъй като антиоксидантите, хранителните вещества и минералите тогава са още по-необходими, а много фактори може да доведат до изчерпването им.

Безспорно най-впечатляващото твърдение за микрорастенията е, че те могат да намалят риска от ракови заболявания, благодарение на голямата концентрация на антиоксиданти. Антиоксидантите също са свързани с по-ниски шансове за развитие на Алцхаймер и цялостно запазване на когнитивната функция и мозъчно здраве. И на последно място, полифенолите също са отговорни за понижаване нивата на лошия холестерол в тялото, което може да предотврати и намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Комплект Отгледай сам микрорастения Serdika Farms

С комплекта Отгледай сам микрорастения Serdika Farms ще може да си направите домашни репички и био броколи от селектирани био семена. Включено е всичко необходимо, за да може да ги отгледате - като детска игра е. Подробни инструкции има в описанието на продукта, а в комплекта има и фермерски дневник, в който може да си записвате как тече процесът на израстване на реколтата. Този комплект е подходящ и за най-малките ентусиасти, които ще имат възможността да видят колко лесно е да отгледаш здравословна храна у дома.

Важно е да обърнем внимание на състава на семената броколи и репички, които се оказва, че изобилстват от полезни вещества в сравнение с по-големите си версии.

Броколите като цяло са чудесно допълнение към здравословната диета, а микро броколите са още по-добри поради богатото присъствие на съединение, наречено сулфорафан. Това съединение е и причината за леко горчивия вкус на броколите. Сулфорафанът е естествено съединение, което обикновено се среща в броколи и други кръстоцветни зеленчуци като зеле и брюкселско зеле. Точно като зрелите си събратя, микро броколите изобилстват от витамини А и С, както и желязо, калций, фибри и други хранителни вещества. За разлика от големите броколи, микро броколите няма нужда да се готвят, за да осигурят тези вещества, които са 40 пъти повече от тези в големите зеленчуци! 

Репичките са едно от най-популярните микрозелени растения, защото се отглеждат доста лесно. Подобно на пълноценно израсналите репички, микро репичките имат мек пикантен или пиперлив вкус, който е много подходящ за салати, разядки и други. Тези микрорастения са с високо съдържание на витамини А, В, С, Е и К, както и каротин. Те също така съдържат калий, богати са на диетични фибри и помагат за облекчаване на запек наред с други ползи за здравето.

Използвани източници

  • Renna M, Paradiso VM. Ongoing Research on Microgreens: Nutritional Properties, Shelf-Life, Sustainable Production, Innovative Growing and Processing Approaches. Foods. 2020;9(6):826. Published 2020 Jun 24. doi:10.3390/foods9060826
  • Choe U, Yu LL, Wang TTY. The Science behind Microgreens as an Exciting New Food for the 21st Century. J Agric Food Chem. 2018 Nov 7;66(44):11519-11530. doi: 10.1021/acs.jafc.8b03096. Epub 2018 Oct 29. PMID: 30343573.
  • Wojdyło A, Nowicka P, Tkacz K, Turkiewicz IP. Sprouts vs. Microgreens as Novel Functional Foods: Variation of Nutritional and Phytochemical Profiles and Their In Vitro Bioactive Properties. Molecules. 2020;25(20):4648. Published 2020 Oct 12. doi:10.3390/molecules25204648
  • Weber CF. Broccoli Microgreens: A Mineral-Rich Crop That Can Diversify Food Systems. Front Nutr. 2017;4:7. Published 2017 Mar 23. doi:10.3389/fnut.2017.00007 
  • Renna M, Paradiso VM. Ongoing Research on Microgreens: Nutritional Properties, Shelf-Life, Sustainable Production, Innovative Growing and Processing Approaches. Foods. 2020 Jun 24;9(6):826. doi: 10.3390/foods9060826. PMID: 32599782; PMCID: PMC7353615. 


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...
Lifestore
07/01/2022 09:47
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!