Медът и пчелите

0
155

[fb_button]

 

С падането на първия сняг зимата добива съвсем друг привкус. Такъв на слънчеви дни, прекарани в игри, на уютни вечери пред топла камина, на ябълки с канела, на топла чаша чай и, разбира се, на мед. Има ли нещо по-вълшебно от това да гледаш как златистата течност бавно се разтваря в любимата ти топла напитка? За нас не, особено когато навън се сипе снежец и покрива цялата земя с меко бяло покривало. Признаваме, обзела ни е предколедна романтика, но дори в този момент на безпричинно щастие не сме забравили за здравето.

Днес ви представяме 25 интересни и полезни факти за една от любимите ни храни – меда.

  1. Пчелите са изключително важни за околната среда. Благодарение на тях стотици растителни видове се опрашват и продължават съществуването си.
  2. Пчелите са единствените насекоми, които произвеждат храна, годна за консумация от хората.
  3. Медът е единствената храна, която съдържа всички вещества, необходими за поддържането на живота – от ензими, през витамини, до минерали и вода. В допълнение, той е единствената храна, в чийто състав попада антиоксидантът пиноцембрин, който се свързва с подобрената мозъчна функция.
  4. Пчелите имат 170 ароматни рецептора. Изключително развитото си обоняние използват за разчитане на сигнали от други пчели, социална комуникация и откриване на храна. Това им сетиво е толкова силно изразено, че те могат да различат стотици разновидности на цветя от километри разстояние, както и да определят дали дадено растение съдържа полен.
  5. Специфичното жужене на пчелите се получава от движението на крилете им, които правят 200 удара в секунда. Една пчела може да прелети 9,5 километра без почивка и да достигне скорост до 25 км/ч.
  6. Средната пчела работничка произвежда около 1/12 чаена лъжица мед през целия си живот.
  7. Един пчелен кошер изминава разстояние равно на три пъти обиколката на земята, за да произведе 1 килограм мед.
  8. На една пчела са й необходими 28 грама мед (около две супени лъжици), за да обиколи цялата земя.
  9. В рамките на една обиколка за събиране на полен, една пчела обикаля средно между 50 и 100 цветя.
  10. Мозъкът на пчелата е с големината на сусамово зрънце. Въпреки това, пчелите имат способността да запомнят дълги маршрути и да правят сложни изчисления, с които оптимизират изминатите разстояние и събрания полен.
  11. Всяка пчелна колония се състои от 20,000 до 60,000 работнички и една майка. Работничките са само женски пчели, вършат цялата работи и средната продължителност на живота им е 6 седмици.
  12. Пчелата-майка живее около 5 години и нейната единствена задача е да пълни кошера с яйца. Най-заета е през летните месеци, когато кошерът е в активния си сезон. Тогава тя снася до 2500 яйца на ден. Майката има контрол върху това дали ще се излюпят мъжки или женски пчели. Ако яйцето е осеменено, то става пчела-работничка, ако не е – търтей. С други думи, женските пчели наследяват гени от майка си и баща си, а мъжките – само от майката.
  13. Мъжките пчели, известни още като търтеи, нямат жила и не вършат никаква работа. От тук идва и епитетът „търтей”. Тяхната единствена дейност е свързана с чифтосването. В някои случаи преди зимата и в периоди на глад пчелата-майка изгонва мъжките от кошера, за да не хабят ценни ресурси.
  14. Всяка пчелна колония си има неин специфичен аромат, разпознаваем само за пчелите в нея.Visusal_Content_Honey_Bee
  15. Само пчелите-работнички жилят и то само в случаи, в които се чувстват заплашени. Известен факт е, че след като пчелата ужили, тя умира. Пчелите-майки също имат жила, но те не напускат кошера.
  16. Пчелите-работнички произвеждат пчелната пита, състояща се от шестоъгълни клетки, като преработват меда. За да се произведе 0,45 кг восък са необходими 2,5 до 3,5 кг мед.
  17. През зимата пчелите се хранят с меда от летните месеци. В студените дни те оформят здрав грозд, като така се топлят взаимно и запазват майката.
  18. Различните храни се усвояват в различна степен от човешкия организъм. Пчелният мед се усвоява на 100%.
  19. Пчелният мед не повишава холестерола в кръвта.
  20. Пчелният мед способства разграждането на мазнините както вътрешно, така и външно и може да се използва за лечение на липоми.
  21. Българският мед е един от най-качествените и в същото време най-евтините на европейския пазар.
  22. Медът е хигроскопичен и поема влага до момента, в който настъпи равновесие между него и относителната влага на въздуха. Ето защо не е добре да се съхранява в хладилник. В допълнение, медът съдържа дрожди, които предизвикват ферментация, когато влажността му надвиши 22%.
  23. Пчелите могат да произведат мед по поръчка. За целта пчеларите ги захранват с меден разтвор на растението, от което искат да получат продукция. Така производителят гарантира чистотата на меда и може да получи такъв, който е подходящ за лечението на специфично заболяване.
  24. Медът не бива да се нагрява над 60 градуса, тъй като при тази температура всичките му полезни свойства се унищожават.
  25. Медът е биологично активна храна. Това означава, че организмът не изразходва никаква енергия за усвояването му. Дори напротив, медът е източник на чиста енергия.

Тъй като ние от Lifestore държим на качествената и чиста храна повече от всичко, подбрахме за вас специална селекция от български мед. Пчелните продукти на Lifestore са добити в района на град Балчик, далеч от всякакви индустриални замърсявания и в близост до свежия морски въздух. Медът не е подлаган на термична обработка и е готов за консумация.

Желаем ви здрави и сладки студени месеци.

Nasheto_predlojenie

med_polski_buket_ med_slynchev_buket med_akaciev_f_1

СПОДЕЛИ
Предишна статияСупа с нахут и карфиол [веган]
Следваща статияФакти за храната. Орехи
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име